Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Negoslavce su odlazili na „vojne vježbe“! Sve se zna, tko je i kada obavljao zločine u Vukovaru!

U Negoslavce su odlazili na „vojne vježbe“!

Pogledajte manipulativni srpski video uradak u kojemu sebe predstavljaju kao “”oslobodioce””

Mediji javljaju da je 4. studenoga 2020. u Negoslavcima privedena još jedna osumnjičena osoba zbog ratnih zločina u Vukovaru, odnosno na Ovčari.

Prije nešto manje od mjesec dana u istom mjestu privedeno je devet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin, a dvojici od njih određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Istina, nije objavljeno ime i prezime, pa čak ni inicijali  jučer uhićene osobe, što inače nije slučaj kad se privode osumnjičeni hrvatski branitelji i drugi. Tada se odmah „sve“ o njima zna, pa se čak objavljuje i fotografija.

A što se to događalo u Negoslavcima u vrijeme okupacije Grada Vukovara? Među ostalim, postoji i svjedočenje nekoliko osoba, a opisana su u optužnici (na 57 stranica!) Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, od 24.12.2002. po kojoj se dosad gotovo ništa nije poduzelo.

Dakle, svjedok Josip Bezjak u svome iskazu tijekom istrage naveo je  kako je 15. 12. 1990. dobio poziv od tzv. JNA za odsluženje vojnog roka i to u Beogradu, u vojarni zv. „Rakovica“, koja je bila u šumi nedaleko Beograda. Početkom listopada 1991. dobili su zapovijed  za vojnu vježbu, (sic!), pa su krenuli iz te vojarne kao i mnogi drugi vojnici iz drugih vojarni iz Beograda u kolonama prema Republici Hrvatskoj, u kojoj koloni je bilo negdje oko 2000 vojnika. Osim tih redovnih vojnika bilo je i tzv. rezervista. Tako su u koloni došli do sela Negoslavci gdje su se jedinice i rasporedile. Tu je-kaže- ostao sve do pada Vukovara (inače Vukovar je branilo svega nešto više od 1500 branitelja, op.a.). Svjedok dalje ističe  da su imali razno naoružanje i oruđe, pa su tako imali raketne sustave „Strela 1“ i „Strela 2“, borbena oklopna vozila, tenkove, samohotke, razne vrste topova, a bilo je tu i raznog naoružanja i sve je to oružje i oruđe korišteno od početka listopada 1991. pa sve do pada Vukovara. Te jedinice su se rasporedile oko sela i izvan sela te su stalno granatirali iz tih haubica, tenkova, topova, minobacača, grad Vukovar i to svakodnevno.

Zatim nastavlja da su kroz Negoslavce prošle i Šešeljeve paravojne formacije te Ražnjatovićeve formacije, ali da su oni otišli dublje prema Vukovaru i da su oni bili pješadija. Te dvije kolone „Šešeljevaca“ i „Arkanovaca“ osobno je vidio kako su prošle kroz selo i da su oni bili na tim linijama sve do pada Vukovara. Posebno je naglasio činjenicu da je negdje krajem listopada 1991. u Negoslavcima vidio osobno i generala Veljka Kadijevića. Nakon pada Vukovara ostali su u Negoslavcima negdje oko sedam dana, a potom su se vratili u vojarnu u Beograd. Nakon dva dana uspio je pobjeći iz tzv,. JNA.

Drugi svjedok, Željko Frantal, u svom je iskazu naveo da je također bio na odsluženju vojnog roka i to u Nišu. 19.9.1991.došlaim je zapovijed da se krene prema Vukovaru i toga dana su se iskrcali kod Bogojevskog mosta. Kad su ušli u Hrvatsku stacionirali su se u Aljmašu, gdje su jedno vrijeme bili na posebnoj obuci. Odatle su nakon toga krenuli prema Vukovaru. Tom prigodom prolazili su kroz Bobotu, Mirkovce, Pačetin, Negoslavce, Bogdanovce, Petrovce i ostala mjesta, i nakon toga su došli u Vukovar. Bio je u oklopno-mehaniziranoj jedinici kao pješadinac. Zapovjednik mu je bio Martin Hernaus, kapetan, a njemu nadređen je bio major Rodoljub Djorđević. Njegova jedinica vojno je djelovala prema gradu Vukovaru, a zapovijed je izdavao Hernaus. Kaže da se osim iz pješadijskog naoružanja po gradu pucalo i iz artiljerije…

Dakle, sve se zna, tko je i kada obavljao zločine u Vukovaru…

Sada „love“ jednog po jednog u Negoslavcima, a što je i kada će doći na red ostali, od kojih su mnogi i opisani u navedenoj optužnici – imenom i prezimenom?

Republika Srbija i dalje tvrdi kako nije „luk jela i mirisala“, a s njezina teritorija odlazili su zločinci ratovati po Hrvatskoj, osobito po Vukovaru?

Zašto se ne privode i „krupne ribe“, tj. zapovjednici četničkih bandi, zašto im se ne sudi, čak ni u odsustvu?

Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović  opet će doći u Negoslavce i tvrditi kako se tamo u vrijeme rata „ništa“ nije događalo i da se uhićuju nevini ljudi!

Da pukneš od smijeha!

 

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Najnovije

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća pred tenkove’ koji kreću napasti Vukovar

Foto:Screenshot   Na današnji dan, 19. rujna 1991, dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije...

Menadžer otkrio: Olmo je nazvao Mamića kad je potpisao za Barcelonu, Zdravko je počeo plakati

Foto:Screenshot   Dani Olmo sjetio se Zdravka Mamića nakon što je potpisao za Barcelonu, otkrio je to njegov menadžer Andy Bara. Bara je otkrio detalje odnosa...

Vatikan dao zeleno svijetlo Međugorju

Dokument Dikasterija za nauk vjere koji je odobrio papa Franjo ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira...

Šarić: Izvršni direktor poduzeća SNV d.d. Milorad Pupovac opet je tužnog i ugroženog lica

Foto:Screenshot   Najuspješniji etnobiznismen u Hrvatskoj, kako ga je nazvao bivši Titov gardist Ivo Josipović, Milorad Pupovac svake godine nekoliko puta za potrebe svog poslovanja saziva...

PREŠUĆENA, KRVAVA AKCIJA ‘UNA 95’:Tko je krivac za smrt 49 vrhunskih specijalaca, mjesec i pol nakon ‘Oluje’?

Foto:Crodex   U subotu, 18. rujna u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježena je 29. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Una 95”. Operacija  Una odvijala se...