Nedjelja, 8. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

OBJAVLJUJEMO Deklaraciju CK KPS od 16. rujna 1941. o komunističkim ubojicama u Sloveniji. Boris Kidrič: Likvidirati, likvidirati…

Objavljujemo Deklaraciju Centralnoga komiteta – Komunističke partije Slovenije od 16. rujna 1941., koju je potpisao tadašnji prvi partijski čovjek Slovenije – Boris Kidrič.
U njoj vidimo sve zlo koje je sačinjavao slovenski komunistički pokret, koje se prelilo u slovenski partizanski pokret – Osvobodilnu frontu. Centralni komitet Komunističke partije Slovenije je u 16 točaka sažeo svu brutalnost komunističkoga poimanja života i suživota.
Glavna riječ je – LIKVIDIRATI. U cijelomu tom programu likvidiranja ima i nekih izuzetaka. Naime, u prvih osam točaka, sve te »neprijatelje« treba – likvidirati, no ne i »bivše jugoslavenske oficire«, koje samo treba – »zatvoriti«!
I svećenike treba »samo« – zatvoriti. Uz likvidiranje i zatvaranje »državnih neprijatelja«, sve drugo treba oduzeti, oteti, protjerati, zabraniti… Posebno je indikativna zadnja 16. točka u kojoj se naređuje da »sve likvidacije moraju izvršiti posebni odjeli partije«.

I zato nije nije čudno što je Slovenija jedina država u Europi u kojoj nije dozvoljen vjeronauk u školama.

»Strogo povjerljivo!

Samo za partijska tijela!

16. rujan 1941.

Deklaracija CK – KPS

Na poziv KPJ CK (Komunistička partija Jugoslavije Centralni komitet) je zauzeo sljedeće stajalište:

CK se obvezuje i naglašava da je u sadašnjoj političkoj situaciji nastupilo vrijeme za izvršenje socijalističke revolucije.

CK se dalje obvezuje da u predvečerje revolucije mora prestati sa svakim oblikom druženja s građanskim elementima u OF (Osvobodilna fronta), jer su to isključivo samo proturevolucionarni elementi koji su iz koristoljubja prodali svoje uvjerenje, i strjeme za materijalnim u novoj kapitalističkoj državi i oni koji nemajo nikakvoga razumijevanja za radničku klasu.

U pravom spoznavanju sadašnje revolucionarne situacije CK zaključuje Da se provedu sljedeće nužnne mjere, koje su potredbne da se pobjednički izvede revolucija:

1. Svi rukovoditelji v OF-u, koji pripadajo bilo kojem građanskom usmjerenju morajo se likvidirati.

2. Svi veleposjednici, kapitalisti, industrijalci i kulaci morajo se likvidirati.

3. Svi čelnici i funkcionari građanskih stranaka, koji nisu u OF-u ili u NOV-u (Narodnooslobodilačka vojska) i koji ne budu likvidirani tamo, morajo se likvidirati.

4. Svi čelnici Bele garde mora se likvidirati.

5. Svi čelnici Plave garde mora se likvidirati.

6. Sve SS-ovce i gestapovce mora se likvidirati.

7. Sve intelektualce, študente i kavanske političare mora se likvidirati.

8. Sve svećenike, koji su se izjasnili protiv radništva mora se likvidirati.

9. Sve bivše jugoslavenske oficire, također i one koji su pri NOV-a, mora se zatvoriti.

10. Sve svećenike mora se zatvoriti. Neka crkve ostanu zatvorene, iste se ne smije rušiti. Represalije se smiju provoditi samo na drugim crkvenim imanjima i posjedima.

11. Sva vojna poslanstva kapitalističkih država, koja se nalaze pri NOV-u mora se prisiliti da otputuju. Svaki daljnji razgovor je zabranjen.

12. Sve osobe, koje se protive našem oslobodilačkom ratu mora se odmah tajno odvesti i predati NOV-u. Iste se mora likvidirati samo u slučaju ako to situacija ili pak vanjski položaj zahtijeva.

13. Svi građanski časopisi ne smijo izlaziti. Radioaparate se mora također oduzeti.

14. Svi javni uredi i sve životno važne ustanove, poput prometnih sredstava, mora se također oduzeti i predati odjelima NOV-a.

15. Sve se te mjere moraju provesti onoga dana kada to bude naređeno.

16. Sve likvidacije moraju izvršiti posebni odjeli partije.

Partijske organizacije na terenu i u odjelima NOV-a moraju to provesti u najvećoj tajnosti prema naredbama. Samo najvažniji stari članovi, funkcionari partije, smijo znati za te naredbe, i samo su oni određeni za odabir krivaca.

Živjela socijalistička revolucija!

Živio Staljin, vođa cjelokupnoga radnog naroda!

Za CK – KPS (Komunistička partija Slovenije):

(potpis) Boris Kidrič«

Original na slovenskome jeziku

»Strogo zaupno!

Samo za organizacije partije!

16. IX. 1941.

Boris Kidrič

Deklaracija CK – KPS

K pozivu KPJ je CK zavzel sledeče stališče:

CK se zaveda in povdarja da je pri sedanjem političnem položaju napočil čas za izvršenje socialistične revolucije.

CK se dalje zaveda da se mora na predvečer revolucije prenehati z vsako skupnostjo z meščanskimi elementi v OF, ker so to isključno samo protirevolucionarci in taki elementi ki so iz koristoljubja prodali svoje prepričanje, in streme za gospodarstvom v novi kapitalistični državi in ki nimajo nobenega razumevanja za delovni svet.

V pravem spoznanju sedanje revolucionarno situacijo CK sklene Da se izvede sledeče nepreklicne ukrepe, ki so potrbni da se zmagovito izvede revolucija:

1. Vsi voditelji v OF, ki pripadajo kakšni meščanski smeri se morajo likvidirati.

2. Vsi veleposestniki, kapitalisti, industrijci in kulaki Se morajo likvidirati.

3. Vsi voditelji in funkcionarji meščanskih strank, ki niso na delu v OF ali pri NOV in kateri ne bodo likvidirani tam, se morajo likvidirati.

4. Vse voditelje bele garde se mora likvidirati.

5. Vse voditelje plave garde se mora likvidirati.

6. Vse SS-ovce in gestapovce se mora likvidirati.

7. Vse intelektualce. Študente in kavarniške političarje se mora likvidirati.

8. Vse duhovnike, ki so se izjasnili proti delavstvu se mora likvidirati.

9. Vse bivše jugoslovanske oficirje, tudi one ki so pri NOV, se mora zapreti.

10. Vse duhovnike se mora zapreti,. Cerkve ostanejo zaprte,  iste se ne sme rušiti. Represalije se sme izvajati samo na drugih cerkvenih posestvih.

11. Vsa vojaška odposlanstva kapitalističnih držav, ki se nahajajo pri NOV se mora prisiliti da odpotujejo. Vsak daljni razgovor je prepovedan.

12. Vse osebe, ki se protivijo našemu osvobodilnemu boju se  mora že sedaj tajno odpeljati in predati NOV. Iste se mora likvidirati samo v slučaju ako to situacija ali pa zunanji položaj zahtevata.

13. Vsi meščanski časopisi ne smejo izhajati. Radioaparate se mora takoj odvzeti.

14. Vsi javni uradi in vse življensko važne ustanove kakor Tudi prometna sredstva se morajo takoj zasesti z oddelki NOV.

15. Vsi ti ukrepi se morajo izvesti na dan, ki bo nato določen.

16. Vse likvidacije morajo izvršiti posebni oddelki partije.

Partijske organizacije ne terenu in v oddelkih NOV morajo skrbeti za najstrožjo tajnost teh navodil. Samo najvažnejši stari člani, funkcionarji partije, smejo vedeti za ta navodila, samo ti so določeni za določitev krivcev.

Živela socialistična revolucija !

Živio Stalin, vodja vsega delovnega ljudstva!

Za CK – KPS:

(podpis) Boris Kidrič«

Pavao Blažević

https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/aktualno/19208-boris-kidric-likvidirati-likvidirati

Autor-Lili Benčik

Najnovije

Duži lijes od povorke. U Preku bojkotirali pogreb Budimira Lončara

Foto:Maxportal   U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku na otoku Ugljanu, u subotu je održan posljednji ispraćaj Budimira Lončara koji je preminuo u...

Eh, što je CIA nekad lijepo pisala…

Foto:Katolički tjednik   CIA-in dokument iz 1970. naslovljen je Jugoslavija – potrošen oblik, što su, doduše, Amerikanci posudili od Milovana Đilasa, komunističkog disidenta koji je i...

Prostačka i klevetnička retorika Matića i dalje živi: SDP molitelje povezao s nasiljem nad ženama

Foto:Facebook   Muška molitva krunice ove se subote održala u niz gradova diljem Hrvatske. Najviše pozornosti medija i javnosti izaziva molitva na Trgu bana Jelačića u...

Biblijska poruka 7. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog stoji iza čovjeka i iza subote

Lk 6,1-5   Jedne subote prolazio je Isus kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli. A neki farizeji rekoše: »Zašto činite...

Ivica Marijačić : Dosta je Orjunaških provokacija i ponižavanja Branitelja te zaključuje “trebat će još jedna Oluja da se hrvatski narod riješi tog izdajničkog...

Foto:Podcast Velebit   Je l' se keva svetosavka u Zagrebu isplakala više suza za četničkim vojvodom Borom Čorbom i jugoslavenskim krvnikom Budom Mumijom? Svatko onaj tko u...