Četvrtak, 17. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Mlada Hrvatska U 21 reprezentacija remijem ugrozila plasman na EP 2021…

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija ugrozila je plasman na EP 2021. nakon što je u susretu devetog kola skupine 4 u Edinburghu odigrala 2-2 protiv Škotske premda je nakon prvog poluvremena vodila sa 2-0…

Hrvatska je imala vodstvo 2-0, no “poklon” vratara Adriana Šempera i glupost braniča Borne Sose vratili su Škotsku u život.

Odabranici izbornika Igora Bišćana nisu ostali bez izgleda za plasman na EURO, no sada više ne odlučuju sami o svojoj sudbini već će morati čekati pogrešku Češke i Škotske u zadnjem kolu.

Nakon lošeg ulaska u kvalifikacije za EP i dva domaća poraza od Škotske (1-2) i Češke (1-2), mlada hrvatska reprezentacija je nanizala pet pobjeda i remi stigavši u poziciju da pobjedom u Škotskoj stigne na korak do plasmana na EP koje će se iduće godine održati u Mađarskoj i Sloveniji.

Hrvatska je odlično krenula u Edinburghu stigavši do prednosti u 20. minuti golom Nikole Mora. Samo pet minuta kasnije Kristijan Bistrović je prekrasnim udarcem sa 20-tak metara pogodio suprotne rašlje za 2-0.

Mladi “Vatreni” su imali vodstvo i igru, nažalost, u drugom dijelu sve se okrenulo.

Domaćin je smanjio u 54. minuti nakon velike pogreške vratara Adriana Šemperta kojem je lopta prošla kroz ruke nakon udarca Glenna Middletona. Samo dvije minute kasnije Hrvatska je ostala s igračem manje nakon gluposti Borne Sose koji je dobio crvni karton zbog udaranja suparničkog igrača.

Škotska je s igračem više navalila po izjednačenje i Connor McLennan je u 70. minuti precizno pogodio za 2-2. Dvije minute kasnije i domaćin je ostao s igračem manje. Billy Gilmour je napravio prekršaj na Nejašmiću i onda očito nešto dobacio talijanskom sucu Michaelu Fabbriju koji mu je pokazao direktan crveni karton. Bio je to potez koji je našu mladu reprezentaciju možda i spasio od poraza. U nastavku susreta Hrvatska je lovila pobjedu, ali ostalo je 2-2.

Izbornik Hrvatske U-21 Igor Bišćan ponudio je svoje viđenje raspleta dvoboja iz Edinburgha, gdje su mladi Vatreni odigrali neriješenih 2:2 sa Škotskom. 

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija bila je na pragu pobjede nad Škotskom koja bi u potpunosti otvorila vrata prema plasmanu na Europsko prvenstvo. Međutim, Škoti su nadoknadili dva pogotka zaostatka i izborili podjelu bodova.

“Nažalost, izgubili smo bodove u utakmici u kojoj smo imali sve pod svojom kontrolom. Vodili smo dva razlike na poluvremenu, limitirali Škotsku na praktično niti jedan pokušaj prema našim vratima”, prokomentirao je izbornik Igor Bišćan.

“U drugom poluvremenu dogodila nam se greška koja se uvijek može dogoditi, no poslije te greške reagiramo nedopustivo loše. Taj je crveni karton potpuno promijenio utakmicu, od tog smo se trenutka spašavali, posebno nakon drugog pogotka, strijepili smo čak i za taj jedan bod”, nastavio je.

“Njihov nam je crveni karton pomogao da nakon svega uzmemo barem bod, s kojim nismo zadovoljni. Sasvim suprotno, jako smo razočarani jer smo u prvom dijelu pokazali da smo puno bolja momčad. Nedopustive greške u ponašanju i disciplini koštale su nas dva boda”, zaključio je Bišćan.

Hrvatska U-21 tako više ne ovisi sama o sebi u zadnjem kvalifikacijskom kolu, kada će u Puli dočekati Litvu. Uz pobjedu nad Litvom, Bišćanovim izabranicima za prvo su mjesto potrebni povoljni rezultati utakmica Grčka – Češka i Grčka – Škotska.

Uoči zadnjeg kola Hrvatska je na trećem mjestu sa 17 bodova iza Češke i Škotske koje imaju po 18 bodova.

Mnogo toga će biti jasnije već sutra kada Češka gostuje u Grčkoj. Česi bi pobjedom osigurali prvo ili drugo mjesto u skupini.

Hrvatska će posljednji susret u skupini igrati u utorak u Puli pobijediti Litvu i osim pobjede morat će navijati za kisk Škotske u Grčkoj.

Direktan plasman na EURO izborit će pobjednici devet skupina, te pet najboljih drugoplasiranih skupina.

REZULTATI:

Škotska – Hrvatska 2-2 (Middleton 54, McLennan 70 / Moro 20, Bistrović 25)

LJESTVICA:

1. Češka 9 5 3 1 18-4 18
2. Škotska 9 5 3 1 16-3 18
3. HRVATSKA 9 5 2 2 30-7 17
4. Grčka 8 4 1 3 9-9 13
5. Litva 8 2 1 5 6-8 7
6. San Marino 9 0 0 9 0-47 0

13. studenog:

Litva – San Marino
Grčka – Češka

17. studenog:

HRVATSKA – Litva
Grčka – Škotska

D.J.

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...