Nedjelja, 6. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Svečano obilježena 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

HRZ je prvenstveno zahvaljujući ljudima, izrastao u respektabilnu granu, koja zahtjevne zadaće provodi vrlo odgovorno i uspješno, poručio je ministar Banožić…

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u srijedu, 23. prosinca 2020. godine obilježena je 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanom obilježavanju obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prigodom kojeg su uručena promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HRZ-a, nazočio je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima.

Čestitavši svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva njihov dan, ministar obrane istaknuo je kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nastalo upravo zahvaljujući entuzijazmu hrvatskih zrakoplovaca i neizmjernoj ljubavi koju su gajili prema domovini.

“Vojni poziv je izrazito zahtjevan i izazovan, a pogotovo se to odnosi na vojne pilote koji tijekom svakog leta, obuke i vježbe riskiraju svoje živote”, rekao je ministar obrane i dodao kako je upravo ratno zrakoplovstvo tehnički najzahtjevnija grana u svim modernim vojskama svijeta, pa tako i kod nas.

“Ova Vlada itekako je svjesna potrebe daljnjih ulaganja u opremanje i modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svi jako dobro znamo našu povijest i na koji smo način, s kojim resursima i s kako skromnom opremom i naoružanjem stvorili Hrvatsku. Zato smatram da su nam višenamjenski borbeni avioni neophodni radi cjelovitosti Hrvatske vojske i sigurnosti hrvatskih građana”, poručio je ministar Banožić istaknuvši kako Republika Hrvatska kao moderna srednjeeuropska država, članica Europske unije i NATO saveza, mora imati jednu eskadrilu modernih borbenih aviona.

“Vjerujem da ćemo u tome uspjeti i da će oni biti na ponos Hrvatskoj vojsci i svim njenim građanima”, objasnio je ministar obrane. Na kraju, ministar Banožić posebno se zahvalio pilotima kanadera i air traktora na njihovom doprinosu tijekom protupožarne sezone, kao i letačkom osoblju koji svakodnevno u suradnji sa zdravstvenom strukom spašava živote, a uključeni su i u borbu protiv koronavirusa.

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, prvenstveno zahvaljujući ljudima, izraslo je u respektabilnu granu, koja zahtjevne zadaće provodi vrlo odgovorno i uspješno”, zaključio je svoje obraćanje ministar obrane Mario Banožić.

Svečano obilježena 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović rekao je ovom prigodom kako iza sebe ostavljamo jednu zahtjevnu godinu te čestitao pripadnicima i djelatnicima HRZ-a što su i ove godine posao obavljali s puno ljubavi i predanosti. Naglasio je kako je uvjeren da će dolaskom višenamjenskog borbenog aviona pripadnici i djelatnici HRZ-a obavljati svoj posao na moderniji način.

Načelnik GS OSRH admiral Hranj čestitavši 29. godišnjicu osnutka pripadnicima HRZ-a, je rekao kako je ovo prilika da se podsjetimo svih koji su u Domovinskom ratu i razvoju HRZ-a dali najveću žrtvu, svih onih koji su poginuli, nestali ili teško stradali.

„Danas je HRZ osposobljen za široki spektar zadaća, od nemjerljivog doprinosa gašenju požara, sudjelovanja u zadaćama traganja i spašavanja na kopnu i na moru, te svakodevnog prevoženja bolesnih. HRZ ima prilično impresivne sposobnosti za taktički zračni transport, a izviđačko borbeni helikopteri Kiowa Warrior značajno nadopunjuju borbene sposobnosti HKOV-a i HRM-a“, rekao je admiral Hranj te podsjetio kako je u Zemuniku prošle godine otvoreno i uspješno djeluje Međunarodno središte za obuku pilota i specijalnih zračnih snaga.

Također, istaknuo je kako pripadnici HRZ-a sudjeluju i u operaciji KFOR na Kosovu, gdje pružaju značajnu sposobnost operaciji, te zaključio: “Pred nama je novi investicijski ciklus opremanja i modernizacije cjelokupnih Oružanih snaga, uključivo i HRZ-a. HRZ mora modernizirati sustav za nadzor i obranu zračnog prostora, što, osim investiranja u radarsku mrežu, podrazumijeva i obnovu borbene avijacije.”

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je svim pripadnicima HRZ-a na svim postignućima te uspješno obavljenim zadaćama: “Unatoč izazovnoj i nimalo jednostavnoj 2020. godini, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dokazalo je kako itekako živi, nismo klonuli duhom, nije nas obuzela melankolija, već se trudimo i radimo i dalje”, stoji u priopćenju MORH-e.M.M…IZVOR-VIŠE FOTO-OVDJE

M.M.

Najnovije

DP-ov ministar: Ante Tomić zaslužio kantu izmeta na glavu

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić (Domovinski pokret) u današnjoj se objavi na Facebooku žestoko obrušio na medije, novinare i pogotovo kolumnista Jutarnjeg lista...

Biblijska poruka 6. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nasljedovanje Krista u braku

Mk 10,2-16   Pristupe farizeji k Isusu pa ga upitaše: »Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: »Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je...

 SIP: HSP-u BiH zbog ‘Za dom spremni’ rekordna kazna od 30.000 KM

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u petak je izreklo najvišu predviđenu kaznu od 30.000 KM, i to HSP-u zbog govora mržnje – plakata s...

 Je li Hrvatima nužno „mučeništvo strpljivosti“?

Foto:Katolički tjednik   Do presedana da se o Stepinčevoj kanonizaciji razmišlja i nakon što je ispunjen glavni preduvjet – čudesno ozdravljenje, došlo je nakon što je...

Tomislav Jonjić: Samo ja mogu pobijediti Milanovića!

Foto:Boris Šćitar   Koga smatrate glavnim konkurentom na predstojećim predsjedničkim izborima? Moj glavni protivnik na predstojećim izborima je Zoran Milanović, čovjek koji svoju taštinu stavlja iznad...