Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković o izjavi Dubravke Šuice: “Morate pronaći tko je Duboko grlo”. “Točka. Ne želim to komentirati”.

Upitan tko će imati jurisdikciju nad obnovom, Predsjednik vlade  Plenković je odgovorio kako je Vlada kapetan, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će provoditi obnovu.

Osvrnuo se i na kriterije za obnovu u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji te kazao kako će sve biti transaparentno…

“Sisačko-moslavčka županija je potpomognuto područje te će imati povlašteni položaj”, kazao je.

Potvrdio je kako je on spomenuo da je nastupila zastara, vezano uz istragu o obnovi kuća na Baniji.

“Od istrage vjerojatno neće biti ništa. Nije dobro paušalno govoriti, imat ćemo sve transparentno”, rekao je. 

Na pitanje smatra li da su neke stvari mogle biti bolje odrađene, rekao je kako je o tome već sve rekao.

“Ako želite o dojmu, možemo…”, kazao je.

Izvijestio je kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić podnio ostavku na mjesto u Saboru nakon što je u javnost isplivala afera s namještanjem poslova.

Izjavu Dubravke Šuice o tome tko govori Banija, a tko Banovina nije želio komentirati.

“Morate pronaći tko je Duboko grlo, ne mislim u kontekstu filmova. Treba otkriti tko iznosi detalje sa sastanaka. Što mislite o čemu se razgovara na sastancima stranaka”, kazao je i dodao da neće komentirati zatvorene sastanke.

Na ponovljeno pitanje poručio je samo: “Točka. Ne želim to komentirati”.

Komentirao je i trenutnu epidemiološku situaciju te istaknuo kako postoje naznake da će EMA 29. siječnja dati odobrenja za cjepivo AstraZenece.

“Sad kad imamo najveći pad u Europi, sada će neki pritiskati stožer da se mjere popuste sutra. COVID-19 je opasna i ubojita bolest. Nastojimo zaštitititi ugroženu populaciju. Očito je da su mjere polučile efekt. Obzirom na hladno vrijeme i sezonalnost, nemamo pravo ni lukszus na fleksibilnost koja bi nam pogoršala situaciju. Pogledajte situaciju u susjednim zemljama. Kod nas je sustav bio orijentiran da balansira mjere i što korektniji način života. Sada se intenzivira procijepljivanje. Ako bude situacija povoljna, onda možemo ići na relaksiranje”, kazao je.

Istaknuo je kako donijeli odluku da mjere koje su sada na snazi traju do 31. siječnja. Na pitanje kada možemo očekivati popuštanje te znači li to da se ništa neće otvoriti prije travnja odgovorio je:

“Ne bojte se, teretane će se otvoriti i prije 31. siječnja ako treba. Vi ćete prvi znati”, kazao je premijer novinarima.

Podsjetimo, Plenković je danas na sjednici Vlade izvijestio kako je dosad prijavljeno ukupno41.500 šteta od potresa a pregledano je samo 18.370 zgrada i kuća.

Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije. Podsjetio je da je Vlada isplatila jednokratnu pomoć ljudima pogođenima katastrofom, a radi se i na očuvanju radnih mjesta. Posebno je zahvalio svima koji sugrađanima pružaju psihološku pomoć.

Objasnio je da su se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Širi se područje primjene na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju. Rekao je da još nisu utvrđeni razmjeri štete. Zakonom se uređuje privremeno stambeno zbrinjavanje, obnova na područjima pogođenima katastrofom bit će slična planu obnove Zagreba, ali prilagođena posebnim okolnostima ruralnog područja koje je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

Na sjednici Vlade predstavljen je niz mjera za sanaciju posljedica na potresom pogođenim područjima. Premijer Andrej Plenković otkrio je da bi najugroženija populacija trebala biti cijepljena do kraja travnja.

Dosad je prijavljeno 41.500 šteta, a pregledano je 18.370 zgrada i kuća. Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije. Podsjetio je da je Vlada isplatila jednokratnu pomoć ljudima pogođenima katastrofom, a radi se i na očuvanju radnih mjesta. Posebno je zahvalio svima koji sugrađanima pružaju psihološku pomoć. Spomenuo je da je osigurana nova oprema za Seizmološku službu. ”Znam da je hladno i zato se radi na tome da se svima osigura smještaj”, podvukao je Plenković.

Objasnio je da su se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Širi se područje primjene na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju. Rekao je da još nisu utvrđeni razmjeri štete. Zakonom se uređuje privremeno stambeno zbrinjavanje, obnova na područjima pogođenima katastrofom bit će slična planu obnove Zagreba, ali prilagođena posebnim okolnostima ruralnog područja koje je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

“Republika Hrvatska će na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove za one nekretnine u kojima stanuju njihovi vlasnici, odnosno njihovi srodnici”, istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.



Evo koliko je samo članica EU/EK priskočilo u pomoć Hrvatskom narodu u potrebi.

Više je donirao “anonimni donator iz Austrije” nego sve članice EU zajedno.

T.H.

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...