Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Velikan je bio, velikan će i ostati! POSLUŠAJTE KAKO JE ŠUŠAK U SINJU NAJAVIO OLUJU !

Jedan od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, Gojko Šušak, (Široki Brijeg, 16. ožujka 1945. – Zagreb, 3. svibnja 1998.) u srcima hrvatskih domoljuba svake godine ima sve veći ugled i značaj. A kako i ne bi kad je uz predsjednika Tuđmana i kardinala Kuharića  jedan od tri velikana Hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države, pa je time zaslužio i svoje časno mjesto u hrvatskoj povijesti. Stoga, ekstremno lijevi,  o ovom čuvenom ratnom vitezu,  od medija do politike, mogu pričati i pisati, odnosno „bljezgariti“, što god žele,  (isključivo zbog njegova iskrenog domoljublja,  jala i zlobe!), samo da ih se ne pita:  Što si  radio  dok je Šušak prvom hrvatskom predsjedniku, vojskovođi i pobjedniku Domovinskog rata bio „lijeva i desna ruka“, kako to često voli reći general Ljubo Ćesić Rojs?

Tuđman je umro  relativno brzo nakon Šuška (10.12.1999.). Je li to slučajnost, ili…?

Međutim, opraštajući se od  ratnog Junaka, prijatelja i suradnika, na zagrebačkom groblju Mirogoj (7.5.1998.), dr. Franjo Tuđman je rekao nešto što se mora znati i pamtiti::

  • „…Dragi Gojko, bio si među onima sa mnom koji nismo dvojili da možemo u ovim okolnostima ostvariti hrvatsku slobodu i hrvatsku državu. Kod toga smo morali imati odlučnosti, hrabrosti, mudrosti. Kod toga smo morali voditi računa da ne ponovimo pogrješke prošlosti, da hrvatski narod ne daje opet, ne samo uzaludne žrtve, nego i žrtve koje će nas opterećivati u sadašnjosti i budućnosti. Uspjeli smo u tome, zahvaljujući, kao što rekoh, u prvom redu i tome što si mi bio doista pouzda, vjeran suradnik, čovjek koji je znao biti odlučan, ali mudar i razborit. Stvaranje hrvatske slobode i neovisnosti ne bi značilo mnogo samo po sebi kad iza toga ne bi bila činjenica da smo prvi put ostvarili to da se hrvatski čovjek bori za svoju, samo za svoju sudbinu, a da se nije borio jedan protiv drugoga“, dok je potom dodao i ovo:

-„ Dragi moj Gojko, ima onih, kakvih ima u svakom narodu pa ih ima i u hrvatskom, koji iz povijesti ništa nisu kadri naučiti, a misle da će tvoj odlazak na svoj način ugroziti ono što smo stvorili. Ti znaš, ja znam, zna stotine tisuća i milijuni hrvatskih ljudi, većina Hrvatske, da to ne će biti, naprotiv, da će i Tvoja žrtva biti utkana u one temelje na kojima ćemo, sasvim sigurno, graditi svoju slobodu i svoju budućnost. Ima onih koji i danas govore o izolaciji Hrvatske. Bili ste prisutni kad je govorio prijatelj Gojkov i izaslanik SAD-a William Perry, a ovih dana najavio nam je svoj dolazak i Sveti otac u državni posjet. To znači, stvorili smo Hrvatsku koju mnogi ne će, ali i koju mnogi moraju respektirati, a ima, razumije se, razumnih ljudi u svijetu, i u Americi, i u Europi“ – naglasio je Tuđman.

Nu, ako nigdje drugdje onda je već vrijeme da se ispred Ministarstva obrane RH u Zagrebu postavi i spomenik ovom Junaku. Također bi i djeca u školi trebali znati i učiti o čovjeku čije je kratko izvješće „Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!“ postalo sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Gojko Šušak bio je ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti (jedno kraće vrijeme bio je i ministar iseljeništva).

Odlikovan je najvišim državnim odličjima. Bio je prijatelj i suradnik s tadašnjim američkim ministrom obrane Williamom Perryem, koji ima iznimne zasluge što je Hrvatska u kratkom vremenu uspjela osposobiti oružane snage za završne ratne operacije i oslobađanja okupiranog dijela zemlje.

U spomen na njegov lik i djelo Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osnovala je Zajednicu branitelja  „Gojko Šušak“ koja okuplja hrvatske branitelje i koja s ponosom nosi njegovo ime.

Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala.

Nu, najviše „zasluga“ (i to se mora treći!) za pljuvanje i bljuvanje po ratnom ministru ima Josip Manolić (bivši okorjeli Udbaš). Osobito nakon smrti (kad se nije mogao braniti) optuživao ga je za sve i sva, pa čak i za „krijumčarenje drogom“ (Glas Slavonije, 3.3.2000.), a nešto ranije u srpskom-jugoslavenskom Feral Tribunu proglasio ga je i jednom od „zapreka ostvarenja sporazuma s Muslimanima!“).

Šušak nije bio po volji ni bivšim partizanima i komunistima. A baš njih je optuživao za smrt njegova oca i brata, koji su posljednji puta viđeni pri ulasku partizanskih snaga, 1945., u Zagreb.

Nakon smrti legendarnog ratnog ministra obrane  ime mu se sustavno diskriminira i prešućuje.

Ali…, hrvatski narod zna i pamti!

Evo, „probudila“ se i Hrvatska radiotelevizija (HRT), pa će 15. 3. 2021. u povodu njegova rođenja na 1. programu u 20,10 sati prikazati 60-minutni dokumentarni film – „Gojko Šušak- Pobjednik iz sjene“.

Mladen  Pavković

———

Sinjani i Cetinjani Šuška će posebno pamtiti po njegovom čuvenom govoru na Sinjskoj alki 1994. godine. Šušak je tada kao izaslanik predsjednika Tuđmana obećao kako za iduću Alku neće biti neprijateljskih topova okrenutih prema Sinju i kako će se Alka održati u središtu-

POSLUŠAJTE OVDJE KAKO JE ŠUŠAK U SINJU NAJAVIO OLUJU

Obećanje koje je Gojko Šušak dao tom prilikom, iduće godine, nakon najsjajnije operacije hrvatske vojske – Oluje, to se i ostvarilo.

Te 1995. godine Sinjani su Gojka Šuška prilikom obilježavanja Dana Grada, uoči blagdana Velike Gospe, proglasili počasnim građaninom Sinja. Ime počasnog građanina Gojka Šuška danas nosi sinjski gradski trg na kojemu živi veliki broj hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

M.M.

Najnovije

Oporba i formalno ostala bez jedne ruke. Sabor od jučer nema 151, nego 150 zastupnika

Foto:Wikipedija   Prvo glasovanje ovogodišnjeg jesenskog zasjedanja Sabora potvrdilo je da raskol u Domovinskom pokretu nije utjecao na stabilnost parlamentarne većine i samim tim Vlade Andreja...

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...