Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NEKAŽNJENI SRPSKI ZLOČIN!! BOROVO SELO – ZABORAVLJENA MLADOST: PRISJETIMO SE NA DANAŠNJI DAN 02.05. 1991. BOROVA SELA GDJE SU BRUTALNO MASAKRIRANI HRVATSKI POLICAJACI OD STRANE SRBA I ČETNIKA

Ubijeni su hrvatski policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). 

Spomenik u Borovu selu-Foto-Braniteljski portal

Ovo što su srbi i četnici zločinački uradili našim dečkima je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu i nije slučajno da su prve žrtve u Domovinskom ratu bili upravo pripadnici hrvatske policije”…Domovinski je rat specifičan i po tome što je prvi organizirani otpor agresoru pružila policija iz koje je kasnije nastala pobjednička Hrvatska vojska od ZNG do HV…

Zločina nad hrvatskim policajcima u Borovu selu je jedan od najbrutalnijih nekažnjenih srpskih zločina koji su na monstruozan način izmasakrirali naše policajce.

Svake se godina čuju iste riječi od svih političara koji dolaze i odlaze. I tako unedogled!?

‘Ne postoji dokument o akciji u Borovu Selu”

Rekao je  to još šrošle 2020 godine Stevo Culej te kako niti u MUP-u, niti u saborskim papirima nema nigdje “raščlambe” akcije u Borovu Selu.

“Nijedan dokument o akciji u Borovu Selu u MUP-u ne postoji, a posebno ne postoji dokument raščlambe te cijele akcije. Gdje su ti dokumenti i materijali? Ja na četiri mjesta imam raspoređene materijale koji nikada nisu bili viđeni. Dakle, sve ono što se ovdje činilo, činilo se da bi se zamračilo puno toga”, zaključio je Stevo Culej rekavši kako o događajima iz Borova Sela uskoro planira izdati i knjigu koja će, po njegovim riječima biti neugodna za mnoge ljude.

Foto-arhiva Braniteljski portal

Danas se obilježava tužna obljetnica

Počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala su danas 2.5  nedjelja 2021-izaslanstva brojnih udruga iz Domovinskim rata, predstavnici lokalnih uprava, izaslanstva stranaka i hrvatskih institucija.

Počast ubijenim policajcima polaganjem cvijeća i upaljenih svijeća odali su članovi obitelji i rodbine te predstavnici udruga policije iz Domovinskog rata.

– Moj brat kao i svi drugi nisu izgubljeni, nego su ušli u povijest stvaranja hrvatske domovine, rekao je Stevo Culej.

Prema riječima Matije Mičića, bivšeg specijalca koji je sudjelovao u akciji hrvatske policije u Borovu i bio je ranjen, skupina pripadnika vinkovačke Specijalne policije dobila je zadatak da 2. svibnja ide u Borovo kao osiguranje zbog dvojice policajaca koje su dan prije pripadnici srpskih paravojnih postrojbi zarobili u Borovu.

– Kada smo ušli u selo, automatski su otvorili paljbu sa svih strana na nas, dizali su se crijepovi od kuća i odatle su nas gađali, bacali su i bombe te tukli po nama rafalno, kazao je Mičić dodajući kako je preživjele vinkovačke specijalce tek oko 17 sati iz sela izvukla bivša JNA transporterima.

foto-arhiva-Braniteljski portal

Počast ubijenih policajcima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u ime predsjednika Hrvatskog sabora odao je saborski zastupnik Nikola Mažar.

– Trideset godina je prošlo i danas ovdje stojimo s poštovanjem i pijetetom, ponizno odajući počast prvih hrvatskih redarstvenika. Svaka žrtva stvara i daje obvezu, a ova posebno, i tu obvezu prema žrtvi moramo izvršavati svaki dan radom, pravdom i ljubavi prema domovini za koju su oni dali svoje živote, poručio je Mažar.

U ime predsjednika Vlade vijenac je položio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra obrane Maria Banožića.

– Okupili smo se danas da se sjetimo žrtve hrvatskih redarstvenika koja je podnesena za slobodu RH. Ovdje se dogodio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koji je povijest kasnije označila prvom fazom agresije na Hrvatsku. Sjetimo se svih branitelja i s ponosom se sjećamo uloge hrvatske policije koja je u tim prvim razdobljima rata odigrala ključnu ulogu u obrani Hrvatske. Bila je prva meta, dala je prvu žrtvu – Josipa Jovića, ali i prvu kolektivnu žrtvu – 12 redarstvenika kojima smo se danas došli pokloniti. RH je nastala na žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i tu smo danas da im odamo zahvalnost za sve što su učinili. Svake godine ćemo dolaziti ovdje i odavati počast onima koji su zaslužni za to što živimo u demokratskoj i slobodnoj državi, rekao je Davor Božinović.

Zbog mjera za suzbijanja pandemije, u Borovu je izostala tradicionalna komemorativna svečanost, kao i mimohod Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja. Protokolom izaslanstva koja su odavala počast, izmjenjivala su se svakih pola sata, a prvi su ruže na spomen-obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine ubijenih redarstvenika.

U župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima misu zadušnicu služit će policijski vojni kapelan PU vukovarsko-srijemske fra Ivan Begović nakon koje će vijenci biti položeni i svijeće upaljene i podno križa na vinkovačkom Gradskom groblju, dok će se u vinkovačkom hotelu Vila Lenije upriličiti komemorativni skup.

BOROVO SELO – ZABORAVLJENA MLADOST-VIDEO
PRISJETIMO SE NA DANAŠNJI DAN 02.05. 1991. BOROVA SELA GDJE SU BRUTALNO MASAKRIRANI HRVATSKI POLICAJACI OD STRANE SRBA I ČETNIKA. PAD BOROVA SELA I PATNJU HRVATSKOG NARODA.
UPOZORENJE !!
VIDEO SADRŽI UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE UBIJENIH I MASAKRIRANIH POLICAJACA!

T.H.

Najnovije

Fra Tomislav Pervan: Napokon je skinut embargo s Međugorja

NAPOKON! Napokon je Vrh Katoličke crkve progovorio službeno o Međugorju - fenomenu koji traje već više od 43 godine. Kao što sam toliko puta...

Tužna obljetnica u Mostaru : Prije 31 godinu pripadnici tzv. Armije BiH ubili 23 hrvatska vojnika i civila

Foto:Crodex   20-ti rujan je nadnevak kao i svi drugi…No za stanovnike mostarskih naselja Rodoča i Jasenice to je poseban dan. Dan kada su mnoge obitelji...

Hitrec: Uveli smo euro u krivo vrijeme, ali zato sada uvodimo porez na nekretnine u sasvim krivo vrijeme

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Nakon suše kiše i previše, narod za promjene nespreman hriplje i kiše, ali se ne da – mulac ispred...

20. rujna 1991. Bitke kod Pakovog Sela i Sedramića – središnja borbena akcija na drniškom bojištu

Foto:Screenshot   Na današnji dan, 20. rujna 1991. godine dogodile su se bitke kod Pakovog Sela i Sedramića. Prije više od 30 godina izvedena je jedna...

Biblijska poruka 20.9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zahvalno srce i biće

Lk 8, 1-3   Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje...