Utorak, 8. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Na današnji dan 1922. – U Velikom Trgovišću rođen Dr. Franjo Tuđman. Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!

LJUDSKIM BIĆIMA, A POGOTOVO NE CIJELIM NARODIMA NE MOŽE SE MANIPULIRATI VJEČNO NEKAŽNJENO…
Dr. Franjo Tuđman
Na današnji dan 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću rođen je Dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske i vrhovnik Hrvatske vojske.

 

– Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što! Te su riječi uklesane u mramor posljednjeg prebivališta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana…

Zacijelo su i najvjerniji sažetak njegovih političkih težnji i ostvarenja, cijelog njegovog života. Hrvati su stoljećima mitskim zanosom željeli oživotvoriti državotvornu ideju o slobodnoj i nezavisnoj državi.

Devedesetih godina u tome su i uspjeli u spletu najtežih okolnosti velikosrpske agresije i međunarodnog nerazumijevanja. U tom je procesu ključnu ulogu odigrao dr.Franjo Tuđman koji je na temelju vlastitih zamisli nacionalne pomirbe i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske uspješno potaknuo otpornu snagu naroda prema ostvarenju starog, nikad dosegnutog cilja.

Dr. Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću i odrastao u krugu obitelji izvornih Radićevih ideja. To ga je odvelo u antifašistički pokret a zatim u Titovoj Jugoslaviji i na put znanstvene obrane Hrvata od zlonamjernih optužbi o njihovoj, navodnoj genocidnosti.

Iz političkog života grubo su ga udaljili kad je dodirnuo tada opasnu temu stvarnog broja žrtava Jasenovca. U vrijeme “hrvatskog proljeća” Tuđman otvoreno zagovara suverenu Hrvatsku i obračunava s jugoslavenskom ideologijom koja je uvijek bila pokriće za velikosrpsku vladavinu.

Zbog takvih ideja komunistički režim dva ga je puta kaznio zatvorom. No on je unatoč tomu i dalje uporno djelovao, doduše pod stalnom prismotrom vlasti.

U najtežim trenucima Hrvatske, u vrijeme velikog srpskog nasilja nasilja, dr. Tuđman je 1990.-te preuzeo vodstvo zemlje na prvim demokratskim izborima. Imao je iza sebe potpunu potporu naroda, iseljenih Hrvata i dobro organizirane stranke – HDZ-a.

U krajnjem je to hrvatsko zajedništvo i želja za samostalnom Hrvatskom donijelo pobjedu nad srbočetničkim agresorom i stvorilo sve pretpostavke za uspostavu, napokon, nezavisne, demokratske i slobodne Hrvatske.

U oslobađanju okupiranih područja od srpskog agresora uvijek je birao pravi trenutak. Briljantne akcije “Bljesak” i “Oluja” dovele su do uspostave hrvatske teritorijalne cjelovitosti, Daytona i rješenje krvave bosansko-hercegovačke krize.

Zbog svega dr. Franjo Tuđman imao je veliki osobni autoritet i impozantni kapital popularnosti u hrvatskom narodu i dijelu svijeta. Dva je puta već u prvom krugu izabran za predsjednika Republike. Umro je odan svojoj ideji nacionalne pomirbe i slobodne Hrvatske, neovisne o bilo kome.

Nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, hrvatski se identitet, gospodarstvo kao i niz drugih vrlo važnih čimbenika koji sačinjavaju kulturu, običaje i nacionalnu svijest, počeo raspadati uz nadolazeće druge političke opcije , pa i ove danas, koje Hrvatsku ne doživljavaju kao svoju državu, već se isključivo trude podrivati njene državotvorne ideje i pretočiti ih u nekakve tvorevine koje do Hrvatske nisu držale u najtežim trenucima u povijesti hrvatskog naroda.

LJUDSKIM BIĆIMA, A POGOTOVO NE CIJELIM NARODIMA NE MOŽE SE MANIPULIRATI VJEČNO NEKAŽNJENO…
Dr. Franjo Tuđman

T.H.

Najnovije

GENERAL ANTE ROSO: Već sedam godina borim se s rakom pluća. Bez Božje pomoći ne bi me bilo

Foto:Preslik VL   Ante Roso, prvi general Zbora Hrvatske vojske i svojedobni zapovjednik HVO u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list govori o brojnim detaljima iz svoje...

Lokalni izbori u BiH: Kako su prošle najjače nacionalne stranke?

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u BiH najveće nacionalne političke stranke u toj zemlji uspjele su sačuvati kontrolu nad većinom općina i gradova...

Tomislav Jonjić o Milanovićevim manipulacijama prema hrvatskim braniteljima

Foto:Maxportal   Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić oglasio se na svom facebook profilu gdje govori o tome na koji način  Milanoviće manipulira  hrvatskim braniteljima. Tekst prenosimo...

Biblijska poruka 7. 10. 2024. (Gospa od Krunice) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Krunica – sažetak Evanđelja

Lk 10, 25-37   Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U...

DP-ov ministar: Ante Tomić zaslužio kantu izmeta na glavu

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić (Domovinski pokret) u današnjoj se objavi na Facebooku žestoko obrušio na medije, novinare i pogotovo kolumnista Jutarnjeg lista...