Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Kini uhićen biskup i sedmero svećenika. Uhićeno i deset bogoslova…

twitter

U apostolskoj prefekturi Xinxiang u kineskoj pokrajini Hunan uhićeni su biskup Joseph Zhang Weizhu (63), sedmorica svećenika i desetorica bogoslova, izvijestila je vatikanska agencija Asianews protekloga vikenda, prenosi Kathpress.

foto-twitter

Prema medijskom izvješću na koje se agencija poziva, u višednevnoj operaciji sudjelovalo je najmanje stotinu policajaca. Budući da Kina ne priznaje tu apostolski prefekturu, aktivnosti njezinih svećenika i laika smatraju se nezakonitima.

Godine 2018. sklopljen je Privremeni sporazum između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa, koji je produžen u listopadu 2020. Kritičari sporazuma smatraju da se otad pogoršalo stanje katolika u Kini te je sve jači pritiska na pripadnike Podzemne Crkve, navodi austrijska katolička agencija.

Policija je pretresla sjemenište u Hebeiju i uhitila 18 ljudi u znak udara na vjersku slobodu

Katolički medij AsiaNews izvijestio je da je najmanje 100 policajaca okružilo malu tvornicu u kojoj se nalazilo sjemenište…Nakon uhićenja, tvornica je zatvorena, a njezinog direktora odvela je i policija.

asianews.it

Papa Franjo je u nedjeljnom nagovoru 23. svibnja pozvao na molitvenu blizinu katolicima u Kini u povodu blagdana Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana i nebeske zaštitnice Kine, 24. svibnja: „Majka Gospodinova i Majka Crkve posebno se pobožno časti u svetištu Sheshan u Šangaju i revno joj se mole kršćanske obitelji u kušnjama i nadama svakodnevnog života.

Kako je dobro i koliko je potrebno da članovi obitelji i kršćanske zajednice budu sve više ujedinjeni u ljubavi i vjeri! Na taj način roditelji i djeca, bake i djedovi, djeca, pastiri i vjernici mogu slijediti primjer prvih učenika koji su na svetkovinu Duhova bili jednoglasni u molitvi s Marijom iščekujući Duha Svetoga. Stoga vas pozivam da usrdnom molitvom pratite vjernike kršćane u Kini, našu predragu braću i sestre, koje nosim duboko u svom srcu. Neka ih Duh Sveti, protagonist poslanja Crkve u svijetu, vodi i pomaže im da budu nositelji blagovijesti, svjedoci dobrote i milosrđa i graditelji pravde i mira u svojoj domovini.

L.K.



Vezane vijesti; 

Najnovije

Jesu li mogući pravedni i pošteni izbori na Širokom Brijegu?

Nakon što je Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ u petak, 27. rujna održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila rezultate...

Organizacija CitizenGO pokrenula peticiju za smjenu pravobraniteljice Ljubičić

Organizacija CitizenGO pokrenula je peticiju za smjenu Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jer se u jednoj od svojih reakcija pozvala na dokument “Standardi...

Biblijska poruka 29. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duh puše gdje hoće i kako hoće

Mk 9,38-43.45.47-48   Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus...

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost Gost emisije Agape koja se emitira na Radiopostaji MIR  Međugorje, a koju uređuje i...