Subota, 5. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Zaboravljeno, korisno i jako zdravo voće! Murva ili dud, predobre ukusne i jako zdrave!

MURVA (lat. Morus alba L.) je listopadno drvo koje raste od 5-15 metara visine. Postoje tri tipa murve koje su zastupljene u Europi, a to su crna, bijela te crvena murva. Murva ima prilično razgranatu krošnju i korijenje, s malenim plodovima veličine oko 2 cm, bijele, ljubičaste i crvene boje. Plod murve iznimno je ukusan i zdrav za čovjeka. Ima dugu povijest uporabe u prehrani čovjeka te kao lijek u tradicionalnoj medicini. U Hrvatskoj se murva još naziva dud, te je poznata po dudovom svilcu.

Dudov svilac je ličinka koja proizvodi svilena vlakna, odnosno svima poznatu finu tkaninu, predivnu prirodnu svilu. Bijela murva se uzgaja posebno u te svrhe, jer se dudov svilac hrani njenim lišćem, a svoje čahure tada radi od svilene niti koju kasnije koristimo. Murvin plod, osim zbog odličnog okusa, konzumira se još i zbog svog ljekovitog djelovanja. Još od davnina poznata je u kineskoj medicini kao snažan saveznik ljudske krvi. Plodovi bijelog duda koriste se kod liječenja anemije, dijabetesa, opće slabosti i slabokrvnosti te opstipacije i probavnih smetnji. Plodovi djeluju antikancerogeno te imaju protuupalno djelovanje na ljudski organizam.

Zdravlje

Murva sadrži: masne kiseline, aminokiseline, vitamine C, E i K, minerale magnezij, kalcij, fosfor i kalij, bioaktivne komponente (antocijani, flavonoidi, klorogenična kiselina) i polisaharide. Otkriveno je kako murva sadrži polifenolne komponente (flavonoide i antocijane) koji su važni antioksidansi i prema tome utječu pozitivno na zdravlje ljudi. Flavonoidi prisutni u listu crne murve pokazuju hepatoprotektivna svojstva (djeluju zaštitno na stanice jetre).

Murva je uzgajana zbog svog bogatog nutritivnog sastava, a može se koristiti u pripremi: džema, marmelada, sokova, octa, kozmetičkih proizvoda…Plodove murve možemo jesti odmah sa stabla kao pravu ljekovitu deliciju ili je pak pripremati na druge načine. Sok od murve punog je i finog okusa, slatku marmeladu djeca obožavaju, a iznimno je ukusan i interesantan murvin ljuto-slatki džem koji se može koristiti na slatkom biskvitu i palačinkama ili pak kao prilog uz crveno meso odnosno divljač. Rakija od murvi izuzetnog je okusa i ima pozitivan utjecaj na želudac i cijeli ljudski organizam. Od murve se također pripremaju razni kolači, kompoti i likeri.

– pomlađuje organizam
– tjera parazite
– regulira razinu šećera u krvi
– smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
– jača bubrege
– čisti jetru
– pomaže kod zatvora
– poboljšava krvnu sliku
– ublažava simptome gripe i prehlade
– pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
– sprječava nastanak sijedih vlasi
– ubrzava zarastanje rana
– koristi se protiv visokog tlaka

Pripravci od duda

Plodovi duda i kora skupljaju se od lipnja do kolovoza, a lišće u proljeće. Drvo ne napadaju nikakvi nametnici ni bolesti, tako da je riječ o ekološkim plodovima. Bobice se mogu jesti svježe ili sušiti. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće – od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, umak, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

Čaj od lista crnog duda za dijabetes

Prelijte 50 grama lišća duda s pola litre kipuće vode i ostavite na deset sati. Procijedite i pijte tijekom dana.

Sirup protiv vrućice, upale i zatvora

Kilogram bobica crnog duda stavite u pola litre vode i dodajte dvije žlice jabučnog octa. Ostavite da odstoji 24 sata.

Idući dan pomiješajte smjesu s kilogramom smeđeg šećera ili drugim prirodnim sladilom po vašoj želji (stevija, med, javorov sirup) i kuhajte do željene gustoće.

Ulijte u sterilizirane boce i pijte nekoliko puta na dan razrijeđeno s vodom.

Upotreba duda

Dud, murvica ili murva uzgajao se u prošlosti najviše zbog njegovih ljekovitih listova, a manje zbog ploda. Drugi razlog uzgoja bio je zbog prehrane dudova svilca – leptira čije su gusjenice zaslužne za stvaranje svile.

Nekada se dud u našim krajevima puno sadio i uzgajao, a u prilog tome govori i podatak da je Hrvatska nekada bila treća zemlja u svijetu po uzgoju duda za proizvodnju dudovog svilca.

Također, stablo duda se nekada koristilo za izradu bačvi u kojima se čuvala rakija, a bilo je i cijenjeni materijal za izradu lađa u dolini Neretve. Njegova popularnost s godinama je pala, a razlog su bile gusjenice ili puno insekata koji su se pojavljivali zbog plodova popadalih na tlu. Danas njegova popularnost ponovo pomalo raste.

Crni dud

Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je pučki lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Bijeli dud

Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Također se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje i čišćenje lica.

U liječenju se koristi slično kao i crni dud.Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sustava. Po Jonathanu Hartwellu, autoru knjige “Biljke protiv raka”, sok bijelog duda može pomoći kod tumora grla. Ako ste u prilici, jedite obje vrste duda, jer ćete od njih izvući brojne blagodati.

Plodovi duda puni su antioksidansa koji pomažu u vezanju antocijana u organizmu i pomažu u boljem prevladavanju raznih zdravstvenih tegoba. Može pomoći kod ublažavanja simptoma astme, visokog krvnog tlaka, upala, probavnih tegoba, kašlja, glavobolje i prehlade.

Koristi se i kora stabla duda jer ima fungicidna i antibakterijska svojstva. Od crnog duda koristi se i kora korijena koji pomaže kod ublažavanja tegoba dišnih puteva, astme, kašlja te šećerne bolesti.

Za pomoć u olakšavanju bolesti dišnih organa uzrokovanih virozom, gripom i prehladom, koriste se listovi bijelog duda koji se pripremaju u obliku čaja. Pomaže i kod prevencije dijabetesa i probavnih tegoba.

Sirup od plodova crnog duda koristi se kod prirodnog ublažavanja bolova u grlu, za iskašljavanje te općenito kod bolesti dišnih sustava.

H.H.

Najnovije

 Je li Hrvatima nužno „mučeništvo strpljivosti“?

Foto:Katolički tjednik   Do presedana da se o Stepinčevoj kanonizaciji razmišlja i nakon što je ispunjen glavni preduvjet – čudesno ozdravljenje, došlo je nakon što je...

Tomislav Jonjić: Samo ja mogu pobijediti Milanovića!

Foto:Boris Šćitar   Koga smatrate glavnim konkurentom na predstojećim predsjedničkim izborima? Moj glavni protivnik na predstojećim izborima je Zoran Milanović, čovjek koji svoju taštinu stavlja iznad...

Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala

Foto:Screenshot/Bljesak.info   Jedan od onih koji su imali sreću i koji su se uspjeli izvući iz ove katastrofe je i vozač Matko čiji je kamion odron...

Biblijska poruka 5. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Biti djeca pred zajedničkim ocem

Lk 10,17-24   Vratiše se sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje...

VIDEO: Pogledajte kako jutros izgleda Donja Jablanica

Foto:Dnevni avaz   Razorne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu su napravile ogromnu štetu, a odnijele su na desetine života, dok se za mnogima još...