Nedjelja, 29. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatska izgubila od ništa bolje Engleske: Prvi poraz Vatrenih u povijesti na otvaranju Eura

Hrvatska je porazom krenula na Europskom nogometnom prvenstvu prvi put u povijesti. Engleska je bila bolja rezultatom 1:0, a pobjednički pogodak postigao je Raheem Sterling u 57. minuti…Za one koji nisu gledali ovaj dvoboj na EURU između Hrvatske i Engleske; Izgubili smo rezultatski od ništa boljih Engleza upravo zbog naše dosta pasivne igre i loših dodavanja. Nedostajao je pritisak na gol Engleza.–

Ovo je za Engleze prva pobjeda u povijesti na otvaranju Eura, a zanimljivo je to da drugo mjesto u grupi D možda bude bolje za protivnika u osmini finala jer se izbjegava skupina s Francuskom, Portugalom i Njemačkom.

Hrvatska nije išla prema naprijed

Protiv jednog od favorita koji dnas nisu igrali ništa bolje  Hrvatska je tijekom dvoboja, zbog svoje pasivnosti bila u podređenom položaju. Engleski vezni red nametnuo se hrvatskom te preselio težište igre na polovicu terena koja je pripadala našim igračima, sve dok naši nisu preuzeli tu inicijativu ali nije bilo pravih ideja da se lopta gurne u “vatru” da bi se ugrozio gol Engleza, pa je u prvih pola sata lopta gotovo 70 posto vremena bila u nogama engleskih igrača.

Hrvatska je, kao i na zadnjoj pripremnoj utakmici prije tjedan dana protiv Belgije izgledala bezidejno u igri prema naprijed, dok protiv ovog kvalitetnog suparnika nije mogla sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Vratnica spasila Vatrene u 6. minuti

Ipak, prvu priliku na utakmici Engleska je stvorila iz protunapada, Sterling je u 6. minuti primio loptu na sredini igrališta, sjurio se prema našem kaznenom prostoru i pravodobno uposlio Fodena koji je dolazio s lijeve strane. Uslijedio je odličan udarac mladog veznjaka, a pogodak je spriječila vratnica.

Samo dvije minute potom nakon udarca iz kuta za Englesku, lopta je stigla do Philipsa koji je pucao sa 20-ak metara, ali Livaković je iako pokriven na vrijeme odlično reagirao i odbio loptu.

Uslijedilo je razdoblje igre u kojemu je i Engleska usporila tempo, kao da je i domaće igrače izmorila velika vrućina u Londonu, početkom susreta bilo je gotovo 30 stupnjeva celzija, pa je i Hrvatska malo došla do daha.

Jedini udarac prema suparničkom golu u prvom poluvremenu Hrvatska je uputila u 27. minuti, Vrsaljko je nekako uspio ubaciti loptu u kazneni prostor gdje ju je promašio Mings, no potom je Perišić pucao preko gola.

Sterling iskoristio grešku naše obrane

Početkom nastavka Engleska je ipak povela. Stones je okomitom loptom pronašao Philipsa, ovaj je iskoristio loše uklizavanje hrvatskog igrača, osvojio 15-ak metara i zatim uputio loptu prema Sterlingu. Engleski napadač iskoristio je odličnu i jedinu asistenciju te odmah po ulasku u kazneni prostor pucao i svladao Livakovića.

Samo četiri minute potom Engleska je propustila još jednu priliku i za drugi gol. Mount je iskrao na lijevom krilu, ubacio na drugu vratnicu gdje je natrčao Kane, no najbolji engleski strijelac je sa samo pet metara prebacio vrata i uklizao u stativu u koju se dobro zabio i skoro teže povrijedio.

Jedinu pravu priliku za poravnanje Hrvatska je imala u 65. minuti, Kovačićev udarac s distance je blokiran, lopta je pala na nogu Rebiću, no njegov udarac sa 12 metara nije bio precizan.

Izmjene nisu dale ploda

Pokušao je zatim hrvatski izbornik Dalić i s izmjenama, ubacio je Vlašića, Brekala, Petkovića i Pašalića, ali Hrvatska nije uspjela stvoriti pritisak prema engleskom golu. U posljednjoj sekundi susreta Pašalić je zapucao prema golu, no i njegov je pokušaj prohujao visoko preko grede.

Luka Modrić odličan kao i uvijek , ali danas nije mogao sam protiv Engleske zbog pasivnosti naših igrača

Ovo je prvi put kako Hrvatska svoj nastup na EURU počinje porazom, 1996., 2008., 2012. i 2016. je pobjeđivala u svojim prvim nastupima dok je 2004. remizirala. Engleska je, pak, po prvi put EURO započela pobjedom.

Sve u svemu, Hrvatska je reprezentacija protiv ovakve Engleske koja nije igrala ništa bolje niti je nizala šanse za pogotke mogla proći puno bolje, ali je nedostajalo više pomicanja naših prema golu. Naši su ostajali dosta natrag, umjesto da su se Hrvatski obrambeni igrači pomaknuli desetak metara u dubinu i tako vršili pritisak na Engleze, sve je ostalo na nekakvim lošim potezima od strane zadnjeg veznog Brozovića, kojega je Dalić kasno zamijenio jer čovjeku danas ništa nije polazilo za nogom. Nadalje je i sudac sa nekoliko svojih suspektnih odluka dao svoj doprinos da se u Hrvatsku ekipu uvuče napetost i nervoza.

Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije morati će dobro izanalizirati izgubljenu utakmicu protiv engleza, jer nam se ponavljaju greške iz pripremnih utakmica

Može se slobodno reći, jedna šahovska i nimalo dopadna igra obje momčadi po dosta vrućem vremenu neuobičajenom za ovo doba godine u Engleskoj. A što se tiče same pobjede Engleza, bili su uporniji za postići pogodak. No, za sve to ostaje Daliću i ekipi analiza svega što se događalo na terenu jer nam se ponavljaju greške iz pripremnih utakmica.

U drugom susretu 1. kola ove skupine u ponedjeljak će u Glasgowu igrati Škotska i Češka.

Hrvatska će svoj sljedeći nastup igrati u petak 18. lipnja protiv Češke u Glasgowu, dok će četiri dana potom ponovno na Hampden Parku igrati i protiv Škotske.

Dečki, glavu gore, u petak slijedi Češka!

ENGLESKA – HRVATSKA 1-0 (0-0)

LONDON. Stadion Wembley

GLEDATELJA: 22.500

SUDAC: Orsato (Italija)

STRIJELAC: 1-0 Sterling (57)

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

D.J.

 

Najnovije

Jesu li mogući pravedni i pošteni izbori na Širokom Brijegu?

Nakon što je Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ u petak, 27. rujna održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila rezultate...

Organizacija CitizenGO pokrenula peticiju za smjenu pravobraniteljice Ljubičić

Organizacija CitizenGO pokrenula je peticiju za smjenu Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jer se u jednoj od svojih reakcija pozvala na dokument “Standardi...

Biblijska poruka 29. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duh puše gdje hoće i kako hoće

Mk 9,38-43.45.47-48   Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus...

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost Gost emisije Agape koja se emitira na Radiopostaji MIR  Međugorje, a koju uređuje i...