Nedjelja, 20. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NITKO NIJE ZABIO VIŠE GOLOVA NA EURU! FURIOZNA ITALIJA DO KRAJA POMELA JAKU ŠVICARSKU

ITALIJA – ŠVICARSKA 3:0 (Locatelli 26′, 52′, Immobile 88′)…

TALIJA (4-3-3): Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (od 24. Acerbi), Spinazzola – Barella (od 87. Cristante), Jorginho, Locatelli (od 86. Pessina) – Berardi (od 70. Toloi), Immobile, Insigne (od 69. Chiesa).

IZBORNIK: Roberto Mancini.

Italija je ostvarila i drugu pobjedu na Europskom prvenstvu, u Rimu je nadvisila Švicarsku i prva osigurala plasman u osminu finala kontinentalne smotre. Odigrali su Azzurri nakon Turske još jednu jako dobru utakmicu. Bili su sjajni u svim elementima, deseti put zaredom nisu primili pogodak, a opet su zabili tri kao i na premijeri. I to iz tri udarca u okvir…

U samom početku Švicarska je pokušala visokim pritiskom neutralizirati suparnika, ali brzo je Italija preuzela konce igre. Prvu veliku priliku domaća je reprezentacija stvorila u 10. minuti kad je Spinazzola ubacio s lijeve strane, a Immobile s osam metara glavom prebacio vrata. Potom je udarac iskušao Insigne, ali je također tukao iznad grede, donosi sportske.

Talijani su proslavili vodstvo u 19. minuti, ali se uključio VAR i vratio stvari na početak. Insigne je ubacio iz kuta, a Chiellini je dobio duel sa Xhakom i Akanjijem te iz blizine zakucao loptu u mrežu, ali je video-analiza pokazala da se u skoku poslužio rukom.

Pet minuta nakon toga talijanski se kapetan požalio na ozljedu, a na poziciji lijevog stopera zamijenio ga je Acerbi.

Tribine Olimpica imale su razloga za novo, ali ovaj put pravo slavlje u 26. minuti. Bila je to sjajna akcija dvojice igrača Sassuola i još jedan pokazatelj kako Mancini ne robuje imenima. Domenico Berardi napravio je većinu posla, probio je desnu stranu i idealnom povratnom loptom uposlio usamljenog Manuela Locatellija koji je iz blizine lako pogodio za 1:0.

Nastavila je Italija s napadima, Švicarska do kraja poluvremena nije uspjela uputiti udarac u okvir Donnarumminih vratiju. Pokušavali su Sommeru zaprijetiti Insigne i Spinazzola, ali nedostajalo im je preciznosti. Rijetka slika u 36. minuti, ispala je talijanska obrana. Švicarci su zaradili korner nakon kojeg su Azzurri povukli kontranapad, Berardi je tukao u blok.

Dinamov napadač Mario Gavranović na poluvremenu je zamijenio Seferovića, a istaknuo se u 49. minuti kad je zaradio javnu opomenu zbog neopreznog starta na Bonucciju. Hrabro je Švicarska otvorila nastavak susreta, ali to nije iskoristila, a Italija je ubrzo povećala vodstvo.

Igrala se 52. minuta kad je Barella uposlio Locatellija koji je s ruba kaznenog prostora ljevicom sjajno pogodio donji lijevi kut. Freuler i Elvedi su bili u bloku, ali je lopta prošla između njih, a nemoćni Sommer mogao ju je samo pogledom ispratiti u mrežu.

Pokušala se vratiti Petkovićeva momčad, izašla je visoko na suparničku polovicu, ali je ujedno ostavila i prostor za protuudare. Shaqiri je tukao iznad grede u 61. minuti, da bi u 64. zaprijetio Zuber nakon dodavanja Gavranovića. Bila je to najbolja akcija Švicarske u dotadašnjem dijelu utakmice, ali je Donnarumma nogom obranio.

RICCARDO ANTIMIANI Afp

Berardi je u 65. minuti bio u dobroj poziciji, no njegov je udarac otišao iznad grede. Mancini je odlučio odmoriti svoje krilne napadače u završnici, priliku su dobili Chiesa i Toloi. Uslijedila su dva neprecizna pokušaja Immobilea nakon kontri, u oba navrata talijanski je centarfor bio neprecizan. No, ispravio je to u 89. minuti, kad je odlično zakucao loptu u donji kut za konačnih 3:0.

 

IZJAVE NAKON UTAKMICE ITALIJA – ŠVICARSKA (3-0):

 

Roberto Mancini, talijanski izbornik

“Švicarska je jaka momčad, bila je to teška utakmica. Mogli smo i ranije zabiti, ali to je bilo zasluženo. Odigrali smo dobro, htjeli smo pobijediti pod svaku cijenu. Za Chiellinija se nadamo da nije ništa ozbiljno, vidjet ćemo sutra. Wales u posljednjem meču? Uvijek moramo ići na pobjedu, nema kalkulacija. Ovu pobjedu posvećujemo svima, svima onima koji u ovom trenutku pate.”

Dvostruki strijelac Manuel Locatelli:

“Sretan sam i ponosan što sam dio fantastične ekipe. Pandemija mi je tada malo pomogla radom i odlučnošću da sam ovdje. Prvi je gol bio lijep, na asistenciju Berardija, i posvećujem ga svojoj obitelji i svojoj djevojci. Drugi je za sve Talijane”.

Granit Xhaka, kapetan Švicarske:

“Italija je bila bolja momčad, protiv njih si ne možete dopustiti da pogriješite. Sad se fokusiramo na Tursku.”

D.J.

Najnovije

“Hod za život” u Rijeci dočekale prosvjednice sa sramotnim transparentom. Neke su se vezale lancima za svjetiljke na Korzu

Foto:Narod.hr   Djevojke koje su se vezale za rasvjetu na Korzu rekle su da ne pripadaju nikakvoj organizaciji, već nastupaju individualno. U Rijeci je prijepodne održan “Hod...

Branitelji ustali protiv spomenika: ‘Provodi se ideologija SANU-a i srpskog svijeta’

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i grada Požege priopćenjem se osvrnula na revitalizaciju spomenika u Kamenskoj. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.   S...

19. listopada 1991. Humanitarni konvoj (Vukovar) – ‘Liječnici bez granica’ spasili dio ranjenika iz bolnice

Na današnji dan 1991. izašao je iz Vukovara Humanitarni konvoj u organizaciji Ministarstva zdravstva i udruge „Liječnici bez granica“ (međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija)....

Biblijska poruka 19. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Neustrašivost svjedočenja

Lk 12,8-12   Reče Isus svojim učenicima: »Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko...

Ima li Primorac šanse protiv Milanovića?

Primiču nam se izbori za Predsjednika RH koji su predviđeni za kraj 2024.godine. Pored aktualnog Predsjednika Zorana Milanovića kao njegov najozbiljniji protukandidat delegiran je...