Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NAJAVA! PONOS ZADRA: Obilježavanje 30. obljetnice 112.  brigade HV. Poštovanje i pijetet poginulim, nestalim i umrlim suborcima 

MARKO ČULINA: 112-ta  najbrojnija zadarska i hrvatska brigada

 – Obilježavajući obljetnicu najstarije i najbrojnije zadarske brigade, majke svih vojnih postrojbi na našem području prigoda je da odamo pijatet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima (74 poginula i dva nestala).

Na tom putu i bitkama koje smo vodili više stotina naših pripadnika je teže i lakše ranjeno, kaže Marko Čulina

Iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata 112. brigade pozivaju na sudjelovanje u svečanom obilježavanju 30. obljetnice 112. zadarske brigade HV. Uz branitelje ove, kako je nazivaju, „majke svih brigada“, dolazak na obilježavanje su najavili brojni prestavnici Zadra, Zadarske županije kao i Republike Hrvatske.

-Do sada nam je potvrđen dolazak izaslanika predsjednika Republike Hrvatske general pukovnika Mladea Fuzula, koji je i sam bio zapovjednik 112. brigade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i izaslanika ministra hrvatskih branitelja Vladimira Bergmana, kaže pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 112. brigade.

Program obilježavanja jubilarne obljetnice

Program obilježavanja počinje u nedjelju, 27. lipnja 2021. godine. U 11 sati  u Katedrali svete Stošije služit će se Sveta misa za poginule pripadnike 112. brigade.

U ponedjeljak, 28. lipnja 2021. godine u 9 sati na  na Gradskom groblju Zadar položiti će vijence za sve poginule pripadnike 112. brigade i sve hrvatske branitelje brojne delegacije, od braniteljskih udruga, predstavnika ministarstava i lokalne samouprave do udruga žrtava, roditelja, udovica i drugih.

Nakon toga s početkom u 10 sati u prostorijama Udruge  otvoriti će se Spomen soba posvećena poginulim i nestalim pripadnicima 112. brigade.

Po programu u 11 sati u prostoru Kneževe palače otvoriti će se Izložba fotografija i dokumenata 112. brigade HV, koja će biti otvorena do 12. srpnja 2021. godine.

U večernjim satima održati će se mimohod Gradske glazbe Zadar ulicama Poluotoka.

U organizaciji zadarskih motoklubova “Beštije”, “Vuk samotnjak” i “Arbanasi” čiji su članovi velikim brojem i hrvatski branitelji predviđena je svečana vožnja ulicama Grada,  od ulice Ante Starčevića, krug oko Poluotoka, sa zaustavljanjem na Pozdravu suncu.

Sve je to navedeno i u pozivnici koju je potpisao Organizacijski odbor na čelu s pukovnikom Markom Čulinom.   Prvi ratni zapovjednik najstarije zadarske brigade HV-a, sada u  ulozi predsjednika Udruge dragovoljaca i branitelja  Domovinskog rata 112. brigade HV-a  pukovnik Marko Čulina je, ovom prigodom,  još poručio:

 Poštovanje i pijetet poginulim, nestalim i umrlim suborcima 

– Obilježavajući godišnjicu najstarije i najbrojnije zadarske brigade, majke svih vojnih postrojbi na našem području prigoda je da odamo pijetet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima (74 poginula i dva nestala).

Na tom putu i bitkama koje smo vodili više stotina naših pripadnika je teže i lakše ranjeno . Ovo je prigoda za sjećanje i na sve branitelje koji su nas napustili i poslije rata, a njih je ne mali broj. Upravo ovih dana napustio nas je naš pripadnik, poslije zapovijednik 7.  domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Did, istaknuo je Čulina, pozivajući   sve pripadnike 112. brigade, časnike i dočasnike, vojnike kao i sve druge branitelje i braniteljice na sudjelovanje u programu obilježavanja ove značajne obljetnice.
-Kroz 112. brigadu u obrani i oslobađanju domovine sudjelovalo je preko jedanaest tisuća hrvatskih branitelja i braniteljica, što je čini najbrojnijom brigadom u Republici Hrvatskoj. Ove godine obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu naše slavne brigade, ponosa Zadra i Zadarske županije, svečano i zajedno s našim građanima,  poručio je  Marko Čulina.

Foto: Z.K/Udruga 112

„Ovo je prigoda za sjećanje i na sve hrvatske branitelje koji su nas napustili i poslije rata, a njih je ne mali broj. Upravo ovih dana napustio nas je naš pripadnik, poslije zapovjednik 7.  domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Did“

Tekst i foto /Marko Čulina

 

Poginuli-Tijekom Domovinskog rata  poginula 74 i dva nestala pripadnika 112. brigade

Uredio /M.M. / Braniteljski portal

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Biskup Palić: Vidimo se u Međugorju!

Mostarski  biskup mons. Petar Palić u petak je održao konferenciju za medije u vezi s objavom Note Dikasterija za nauk vjere o duhovnom iskustvu...

HDZ: Kolakušić uspio posramiti čak i Milanovića!

Kao eurozastupnik tvrdio je da će istodobno biti i predsjednik Vlade i ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova. I unaprijed je, onako megalomanski, „najavio“...

Fra Tomislav Pervan: Napokon je skinut embargo s Međugorja

NAPOKON! Napokon je Vrh Katoličke crkve progovorio službeno o Međugorju - fenomenu koji traje već više od 43 godine. Kao što sam toliko puta...

Tužna obljetnica u Mostaru : Prije 31 godinu pripadnici tzv. Armije BiH ubili 23 hrvatska vojnika i civila

Foto:Crodex   20-ti rujan je nadnevak kao i svi drugi…No za stanovnike mostarskih naselja Rodoča i Jasenice to je poseban dan. Dan kada su mnoge obitelji...