Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

KRVAVI KOLOVOZ 1991- SRPSKI POKOLJ I LIKVIDACIJE ZAROBLJENIH HRVATSKIH POLICAJACA, PRIPADNIKA ZNG-e I CIVILA DALJU!

U spomen na 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite…

POKOLJ U DALJU-HRVATSKI ALAMO O KOJEM NIJE SNIMLJEN NI JEDAN FILM

Na današnji dan, 1. kolovoza 1991. srpske paramilicije sastavljenje od slavonskih Srba, četničkih dragovoljaca iz Srbije i JNA napale su hrvatski gradić Dalj u istočnoj Slavoniji.

Tom prilikom osim znatnih materijalnih šteta počinjeni je zločin nad Hrvatima Dalja, kao i pripadnicima hrvatskog MUP-a i ZNG-a.

Taj zločin je poznat u javnosti pod imenom pokolj u Dalju“.

Do srbijanske agresije u ljeto 1991. stanovnici Dalja – Hrvati, Srbi, Mađari i drugi – živjeli su su mirnim životom u slikovitom gradiću na Dunavu.

Dalj, mjesto na istoku Hrvatske sa 5500 stanovnika, je živio svoj pitomi život slavonske ravnice i voljenog Dunava sve dok Srbi nisu odlučili Dalj i okolna mjesta Aljmaš, Erdut i druga pridružiti Velikoj Srbiji.

Tada je počeo pakao na zemlji za sve one koji se nisu htjeli pridružiti toj imperijalnoj ideji.

Stanovnici Dalja i drugi Hrvati odlučili su stati na put srbijanskoj armiji i to je mnoge od njih – vojnike, policajce, starce, žene i djecu – koštalo teških stradanja, mučenja i života.

Napad na Dalj

1. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć JNA (koja se napadom topništvom na postaju hrvatske policije u sukobu otvoreno svrstala na srpsku stranu) napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, traže i njihovu predaju. Nakon gotovo desetosatne opsade – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova – postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, koji su i izmasakrirani.

Tisuće hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta pobjegle su pred srpskim paravojnim postrojbama u Osijek spašavaju živu glavu. Stariji osobito pamte zbjeg brodom na Dunavu koji je pun civila – žena, djece i starac – bio pod minobacačkom i puščanom paljbom.

Zločini arkanovaca i lokalnih Srba

U napadu na Dalj i ostala podunavska mjesta sudjelovale su i jedinice zloglasnog Željka Ražnjatovića Arkana.

Te postrojbe Arkana počinile su brojne zločine u Dalju i okolici.

Jedan od većih zločina dogodio se 04. listopada 1991. godine kada su arkanovci ušli su u zatočenički objekt u zgradi policije u Dalju i vatrenim oružjem ubili 28 zatočenika, hrvatskih civila.

Tijela žrtava odnijeta su iz zgrade i bačena u obližnji Dunav. Kroz logore u Dalju je prošlo na tisuće branitelja i civila iz istočne Slavonije. Preživjeli iz logora u Dalju svjedoče o stravičnim zločinima. Iz logora u Dalju je nestalo na stotine Hrvata i nesrba koji se i danas vode kao nestali.

Nakon zauzimanja tog mjesta od kolovoza do prosinca 1991, procjenjuje se da su srbi ubili ili likvidirali na monstruozne načine između 112 i 135 ljudi. Nitko za ove srpske monstruozne zločine nije odgovarao, iako su i 2017 godi e ministar MUP Božinović i Ministar Hrvatskih branitelja Medved izjavili za medije na obljetnici te godine da će se osnovati posebno Povjerenstvo za istraživanje ovih stravičnih srpskih ratnih zločina u Dalju. Što su i koliko su uradili i koliko je , ako danas uopće postoji to Povjerenstvo uhitili srpskih ratnih monstruma koji su se iživljavali na najmonstruoznije načine nad zarobljenim Hrvatskim Policajcima, pripadnicima ZNG i Civilne zaštite kao i nad mnogobrojnim civilima. Za mnoge od njih se ni danas ne zna.

foto-screenshot-dnevnik.hr-izjava ministra 2019god-KLIKNI NA FOTO-VIDEO

Nadalje; 2019 godine Ministar MUP RH Božinović daje sljedeću izjavu,-VIDEO

Na novinarsko pitanje o radu posebnog odjela za istraživanje ratnih zločina, rekao je da se može zaključiti kako je od osnivanja tog tima procesuirano više kaznenih djela i više počinitelja.

“O kriminalističkim istraživanjima ne može se javno govoriti, ali vas uvjeravam da Ravnateljstvo policije i odjel za istraživanje ratnih zločina na tome rade vrlo intenzivno. To je kompleksan posao koji neće stati sve dok se ne učini sve kako bi se počinitelje privelo pravdi“, zaključio je  prije dvije godine ministar Božinović.

Do danas za ova masovna i monstruozna ubojstva u Dalju nitko od srpskih zločinaca nije osuđen, a pogotovo nije odslužio ili na služenju zatvorske kazne zbog ovih strašnih ratnih zločina počinjenih u Dalju.

 

Masovne grobnice se i danas traže. Mnoge obitelji , njih oko 2000 još uvijek na području Hrvatske traži svoje sinove, braću, očeve, muževe!

M.M.Viribus unitis /Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

KRVAVI KOLOVOZ 1991., STRAVIČNO ETNIČKO ČIŠĆENJE ISTOČNE SLAVONIJE – DALJ, ERDUT ALJMAŠ…

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...