Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) Napad na Pakrac 19. kolovoza 1991.U žestokim borbama prsa u prsa srpski neprijatelj je razbijen!

1

foto-facebook-Pakračkim braniteljima u pomoć je stigla specijalna policija Omege iz Bjelovara i ATJ Lučko (nakon osamnaest sati probijanja zapriječenim prometnicama). U borbama prsa u prsa, srpski neprijatelj je razbijen i cijeli grad je stavljen pod kontrolu hrvatskih snaga.

9. kolovoza 1991. godine uslijedio je kombinirani, dugo pripremani, pješačko-artiljerijski napad Srba na Pakrac. Glavni neprijateljski pravac napada išao je na policijsku stanicu, a pomoćni pravci napada bili su: Japaga – bolnica Pakrac, Pakrački vinogradi i šuma Kalvarija – Pakrac. Borbe su vođene cijeli dan i policijska stanica nije osvojena. Pakračkim braniteljima u pomoć je stigla specijalna policija Omege iz Bjelovara i ATJ Lučko (nakon osamnaest sati probijanja zapriječenim prometnicama). U borbama prsa u prsa neprijatelj je razbijen i cijeli grad je stavljen pod kontrolu hrvatskih snaga…

U Pakracu je stanje sredinom kolovoza bila vrlo napeto. Prva intervencija specijalnih postrojbi u Pakracu dogodila se još u noći s 28. na 29. studenog 1990. godine kada je pucano na policijsku postaju.

Dana 1. ožujka 1991. dogodio se puč u policijskoj postaji od strane srpskih policajca. Postaja je sljedećeg dana stavljena pod kontrolu hrvatskih snaga, a taj događaj mnogi smatraju početkom Domovinskog rata. Kada je 9. lipnja pala prva žrtva, znalo se da je otvoreni sukob neizbježan. Već 17. i 18. kolovoza 1991. godine većina srpskih obitelji napustila je Pakrac i zaputila se na okupirano područje, a 18. kolovoza na barikadi u Kukunjevcu zarobljen je i odveden u nepoznato dr. Ivan Šreter, predsjednik pakračkog HDZ-a, ravnatelj lipičke bolnice i istaknuti mirotvorac koji se zalagao za mirno rješavanje postojećih napetosti.

Napad je počeo 19. kolovoza 1991. u 5,00 sati ujutro jakom minobacačkom paljbom po Krndiji, Prekopakri, Dobrovcu i ciglani u Filipovcu. Svi policajci su s punktova bili povučeni u postaju jer je Daruvar napadnut oko 3,00 sata pa se procijenilo da se to sprema i Pakracu. U 7,00 sati počinje pješački napad na Policijsku postaju u kojem se koristi pješačko naoružanje od automatskih pušaka do protuoklopnog oružja.

Unatoč silini napada, srpski pobunjenici nisu uspjeli zauzeti policijsku postaju. Ipak, nažalost, osvojili su bolnicu iz koje su odveli ravnatelja dr. Vladimira Solara. Opkoljenim policajcima pomažu neki civili, pretežno iz Prekopakre, naoružani lovačkim i trofejnim oružjem. Iako im je paljbena moć bila slaba ipak su uspjeli usporiti napredovanje pobunjenika tako što su oružje prenosili s punkta na punkt stvarajući tako privid sile koju treba respektirati.

Policajci u opkoljenoj postaji također uspijevaju zavarati napadače tako što javljaju da iz smjera Daruvara i iz smjera Kutine dolaze nekoliko stotina naoružanih „specijalaca“. Nekoliko naoružanih civila iz Prekopakre pokušalo se probiti do Policijske postaje. Nakon teških borbi, tek su oko 17,00 sati ušli u Pakrac, nakon čega su se povukli jer je stigla obavijest da dolaze „specijalci“. Specijalne postrojbe iz Kutine, Zagreba i Bjelovara dolaze u Pakrac u 18,30 sati. SJP „Ris“ iz Kutine čistila je južni i jugozapadni dio grada te oslobodila bolnicu, dok su ATJ „Lučko“ iz Zagreba i SJP „Omega“ iz Bjelovara zajedno iz Prekopakre ušli u Pakrac.

Petokolonaši su pucali iz raznih objekata u gradu, a glavni napad išao je iz Pakračkih vinograda i Gavrinice. „Specijalci“ u teškim uličnim borbama uspijevaju odbaciti pobunjenike iz grada prema njihovim početnim položajima. Jedan dio „specijalaca“ napada i Policijsku postaju zbog dojave da se u njoj nalaze „martićevci“. Napad je zaustavljen bez žrtava kada je na postaju obješena hrvatska zastava.

Sljedeći dan specijalci su svoje djelovanje nastavili prema Pakračkim vinogradima i Gavrinici. Očistili su šumu Kalvariju, Gavrinicu i Pakračke vinograde te stigli do kraja današnje Ulice 105. brigade. Kada su planirali odande izvesti napad na selo Kraguj, preletjela su ih u niskom letu dva zrakoplova JNA te je stigla zapovijed o povlačenju ili će u suprotnom zrakoplovi JNA srušiti helikopter s ranjenicima. Osim što su istjerali pobunjenike iz grada, specijalne postrojbe uspostavile su i novi sustav obrane koji će funkcionirati u kasnijim borbama.

Evo što o ovim događanjima piše-Udruga Hrvatske Policije Branitelja

U povijesti naše županije postoje datumi koje pamtimo iako bi najradije zaboravili što se desilo. Tako je i taj zloslutni dan-19.8.1991. Tog su dana artiljerijske napade pretrpjeli stanovnici Pakraca, Lipika i Orljavca. Materijalna šteta bila je ogromna.Iako se još od početka ožujka znalo da smo u ratnom sukobu , nakon ovog artiljerijskog pa poslije i općeg napada svima je bilo jasno da nam predstoje teški dani. Velikosrpski projekt je na prostoru naše županije imao neke svoje planove. Mlada Hrvatska država i demokratska vlast imala je svoju mladost i odlučnost. Ostalo je povijest!
Tu na prostorima naše županije će taj projekt Velike Srbije već u prosincu doživjeti krah. Tu u našoj županiji je agresor pretrpio prvi veliki vojni poraz , a naša garda prvi značajniji uspjeh!
Hrvatska je postala stvarnost.
Cijenu koju smo platili je velika ali kako vrijeme odmiče sve je jasnije koju je političku hrabrost, odlučnost i mudrost imala tadašnja vlast predvođena dr. F. Tuđmanom. U našoj županiji smo isto tako imali hrabre i odgovorne ljude. Ostaje činjenica kako će politički prvaci u Požegi, Pakracu i Lipiku dati sve za domovinu. Brojni branitelji također.
foto-facebook
Nikada to ne smijemo zaboraviti. Ne samo zbog njih , nego i zbog sebe i naše djece ali i zbog onih koji će sutra doći.
Zbog toga treba znati što je to bilo 19.8. 1991. !

Uredio M.M. /Braniteljski portal

 

 

 

 

Najnovije

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...