Četvrtak, 3. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Velika vremenska promjena pred vratima: Niz ciklona ovog tjedna “otpuhat” će pasje vrućine, stižu potrebne kiše

Knin je jučer bio najtopliji i jedini vrlo vrući grad u Hrvatskoj jer je najviša dnevna temperatura zraka dosegnula 36 stupnjeva Celzijusa…

 

Takav scenarij ovog ljeta vrlo vjerojatno moguć je još samo danas, a onda nas očekuje zamjetna promjena vremena s kojom dolaze povremene oborine, postupno osvježenje i početak vrlo promjenjivog razdoblja. Možemo kazati da se u novom tjednu definitivno opraštamo od tipa vremena kakav nas je pratio posljednja 2-3 mjeseca.

 

Dugotrajno vruće, vrlo vruće i sušno razdoblje imalo je negativan učinak na vegetaciju koja već trpi posljedice izražene suše. I vatrogasci gotovo svakodnevno imaju pune ruke posla pa će zbog nadolazećih kiša konačno moći privremeno odahnuti, donosi dalmacijadanas.

Ljeta će još biti, ali gotovo je s “pasjim” vrućinama i neobično dugim stabilnim razdobljem

Kako se prosječan čitatelj u “šumi” medijskih naslova o promjeni vremena može dovesti u zabludu da nakon ove promjene više neće biti ljeta, valja naglasiti da se gotovo nikada nije dogodilo da već u zadnjoj dekadi kolovoza ljetni tip vremena završi. Tako će vjerojatno biti i sada. Nadolazeća promjena donosi početak nestabilnog razdoblja što znači da ćemo se oprostiti s nizom izrazito vrućih i suhih dana. Nadolazeće nestabilno razdoblje trajat će sedam ili više dana i oprostit ćemo se s iznimno visokim temperaturama zraka. One će se vratiti u granice normale za dio godine, a u pojedinim danima mogle biti i niže od prosjeka. To nikako ne znači da do kraja mjeseca ili u rujnu više neće biti i suhih i vrućih dana, no teško će se ponoviti vrlo vrući dani.

Promjenu donose ciklona i frontalni sustav koji se danas nalaze nad srednjom Europom. Postupno će se širiti prema našem području te će prvo zahvatiti zapadni dio zemlje. Iako će već u utorak biti nešto nestabilnosti, one će u Dalmaciji uz osvježenje biti znatno učestalije u srijedu. Nakon toga vrijeme će se samo prolazno smiriti, već u petak, a osobito za vikend stiže nova destabilizacija.

Ponedjeljak će u većem dijelu Dalmacije biti pretežno sunčan i suh. Ipak, navečer na sjeveru Dalmacije umjeren porast naoblake, a u noći na utorak ponegdje će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Noću tiho ili burin, ujutro će na moru zapuhati slabo jugo koje će popodne uz obalu okrenuti na jugozapadnjak. Navečer podno Velebita umjerena do pojačana bura, a slaba bura navečer će se proširiti na sjevernu Dalmaciju. Jutro će biti umjereno toplije od nedjeljnog, a danju vruće, većinom od 30 do 35°C.

U utorak će još biti dosta sunčanog vremena, iako će povremeno i prolazno biti slabih pljuskova, većinom u Zagori. Kasno navečer i u noći na srijedu jače naoblačenje s mora uz kišu, pljuskove i grmljavinu zahvatit će mnoga područja. Na sjeveru Dalmacije puhat će slaba do umjerena bura, na jugu jugo, a bura će se navečer postupno širiti na veći dio obale. Bit će vrlo toplo, vruće i sparno s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 34°C.

Očekivana sinoptička situacija u utorak u 14 sati (ECMWF; Meteociel)

U prvom dijelu srijede bit će vrlo promjenjivo, povremeno uz kišu i pljuskove s grmljavinom. U većini predjela past će od 5 do 20 litara kiše po metru kvadratnom. Ipak, ponegdje je moguće prolazno izraženo nevrijeme s većim količinama oborine. U drugom dijelu dana znatno stabilnije, ali su u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji i dalje mogući slabi neverini. Na sjeveru Dalmacije ujutro će puhati umjerena do jaka bura, prema jugu tek slaba, ali će popodne na moru okretati na sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Bit će svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 30°C.

USPOREDBA: Temperature zraka na visini od oko 1500 metara nv u nedjelju u 14 sati i srijedu u 14 sati

Četvrtak će biti pretežno sunčan i u većini predjela suh. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, popodne slab jugozapadnjak i jugo na moru. Jutro i večer malo svježiji, danju većinom od 24 do 29°C.

U petak će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja. Povremeno će biti slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom. Ujutro i osobito navečer slaba bura, danju jugozapadnjak. Ponovno malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 31°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u dane vikenda bit će vrlo promjenjivo. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, više u nedjelju. U subotu još vrlo toplo, u nedjelju bi moglo dodatno osvježiti, osobito na sjeveru Dalmacije.

R.P.

Najnovije

U BiH birača sve više, a stanovnika sve manje?!

Foto:Istina.media   Osim ogromnog broja glasova dijaspore, za koju postoji sumnja kako završe, poseban problem je i ažurnost biračkih spiskova kada je riječ o osobama koje...

HDZ Širokog čini Minhen bojna

U pjesmi Marka Perkovića Thompsona „Duh ratnika“ refren ide ovako: “Sve bih dao da je vidim Ponosnu i lijepu ko u snovima, Sve bih dao da je...

U Sarajevu proslavljen napad Irana na Izrael

Foto:Screenshot X   “Free free Palestine”, skandirali su prosvjednici preko puta gradske vijećnice te mahali zastavama Palestine i BiH. Plan im je bio da se okupe ispred...

Slavna pobjeda kod Čepikuća

    Zbor Narodne Garde se osnovao u  Dubrovniku početkom lipnja 1991. na Rašici. Ustrojene su dvije satnije i raspoređene u Čepikuće tijekom kolovoza iste godine....

Biblijska poruka 3. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Odašiljanje sedamdeset i dvojice – Žetva mira

Lk 10, 1-12    Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i...