Ukoliko bolujete od dijabetesa, čira na želucu, bronhitisa ili muku mučite sa visokim tlakom, čaj od lista smokve je pravi spas. Listovi smokve obiluju antioksidantima i vlaknima. Sadrže vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcij , željezo, mangan, fosfor, kalij i natrij…
Iako se smokve ne preporučuju dijabetičarima zbog visokog sadržaja šećera – smokvin list jako je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u reguliranju nivoa šećera u krvi. Dobra vijest je i ta da konzumacijom čaja možete čak i prevenirati dijabetes jer ćete povećati osjetljivost na inzulin. Smokvini listovi naročito se preporučuju za tegobe urinarnog i probavnog trakta.
Njihova konzumacija pomaže pri snižavanju visokog tlaka i nivoa triglicerida u krvi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim žilama. Iako je određen nivo triglicerida nužan za dobro zdravlje, višak triglicerida u organizmu znatno povećava rizik od pretilosti i srčanih oboljenja.
Upravo smokvin list pomaže pri snižavanju i regulaciji triglicerida u krvi. Koristiti možete listove zelene i crne smokve, jednako su ljekoviti. Osim što od njih možete pripremati čaj, listove možete i žvakati, što je odlično kod čira na želucu.
Čaj od lista smokve priprema
U zdravstvene svrhe čaj od smokvina lista preporučuje se piti oko mjesec dana svaki dan, zatim pauzirati nekoliko sedmica kako bi ponovna konzumacija imala jednako snažno ljekovito svojstvo. U narodnoj medicini smokve kao lijek se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa, a od njezina lišća kuha se čaj.
Pomoć kod dijabetesa – 2 žličice osušenih listova smokve prelite šalicom (200 ml) uskuhane vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procijedite. Svako jutro popijte jednu šalicu ovog čaja uz doručak.
Pomoć kod čira na želucu i afti u usnoj šupljini – Svaki dan dobro sažvačite po 2 nježna smokvina lista te ih progutajte. Osim što će pomoći kod čira, osvježi će vaš dah i ublažiti neugodne afte.
Pomoć kod bronhitisa – Prokuhajte 3 smokvina lista u vodi s malo smeđeg šećera pa popijte.
Osim kod dijabetesa, čira, afti i bronhitisa čaj se preporučuje piti i za bolje zdravlje srca, snižavanje krvnog pritiska te kao pomoć u liječenju karcinoma i anemije.
Sušenje lista smokve
U kasno ljeto ili ranu jesen, otrgnite sa stabla zdrave i čitave smokvine listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti.
Sušite ih u sjenci, na tamnom i prozračnom mjestu. Da su listovi suhi, vidjećete po tome što su se smežurali i mrve se pod prstima kad ih stisnete. Kako bi se brže osušili, možete ih prije sušenja i malo iskidati. Kad se osuše, smrvite ih pa ostavite u staklenu teglu sa poklopcem.
Koliko smokava dnevno
Dovoljno je jednu zdjelicu smokava na dan da bi u organizam unijeli sva ljekovita svojstva smokve.
Suhe smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata i ujedno praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportaše rekreativce i profesionalce. U kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok.
Obiluje kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, bakrom te vitaminima B6, C i betakarotenom. Smokva posjeduje vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće. To je jedan od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan.
Svježa smokva sadrži do 80 % vode i 60 % prirodnog šećera. Preporučuje se konzumiranje smokava više puta dnevno u manjim količinama. Slatkasti okus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, poput ovčjeg ili kozjeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od peradi. Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez, slatko od smokava i fermentirana pića.
izvor: narodni lijek
H.H.