Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

16. rujna 1991. – 16. RUJNA 1991. – Žestoka bitka za Šibenik bila je bitka za Hrvatsku! Agresorska JNA krenula je svom silinom na Šibenik …

Agresorsko zločinačka JNA svim je silama krenula na Šibenik

Poslije zauzeća Drniša 16. rujna 1991. Deveti kninski korpus jugovojske, na čelu sa zloglasnim ratnim zločincem, JNA generalom Ratkom Mladićem, krenuo je u daljnji prodor prema Šibeniku kako bi se Hrvatska presjekla na dva djela…

Zloglasni ratni zločinac sa svojim JNA zločincima u napadu na Šibenik sa crvenim zvijezdama petokrakama na kapama na čelu koje tzv antifašisti danas slave u Hrvatskoj…Za vrijeme napada na miran Hrvatski Šibenik . Ne birajući ciljeve , bili oni civilni, a vojnih tada nije niti bilo granatirali su svim kalibrima ovaj Hrvatski grad. Od Katedrala, škola i svih civilnih objekata pa nadalje. Za zločine u Hrvatskoj Mladić nije odgovarao. Zašto? Sramotno i ponižavajuće za napadnuti hrvatski narod od političkih struktura RH koje su jako malo poduzimale da ovaj zločinac odgovara na Međunarodnom sudu u Hagu za počinjene teške i brutalne zločine nad Hrvatskom i nevinim Hrvatima!.
Zloglasna JNA je pogodila i znamenitu Katedralu sv. Jakova u Šibeniku, želeći uništiti sve što je hrvatsko.Posebno su im smetale naše katoličke crkve koje su palili i rušili do temelja.

Borbeno je djelovao cjelokupan neprijateljski korpus, potpomognut četničkim paravojnim formacijama pobunjenih Srba i uz potporu ratnog zrakoplovstva i mornarice. Mladić je računao i na garnizone JNA u samome gradu. Šibenik i okolicu branili su malobrojni i slabo naoružani pripadnici policije, 113. šibenske i 4. gardijske brigade.

Neprijatelj je u napad krenuo iz dva smjera: prvi preko Čiste Male, Gaćeleza, Zatona i šibenskog mosta na Krki, a drugi od Drniša preko Pokrovnika i Bilica. Kninski je korpus silnim udarom uspio probiti crtu obrane 113. brigade, pa je pred večer izbio na šibenski most gdje je zaustavljen. Neprijatelj se tada počeo pregrupirati za završni napad na grad udaljen samo kilometar i pol. Na drugom pravcu dio neprijateljskih snaga uspio se prebaciti do brda Debelo, ali je doživio težak poraz u Pakovu Selu, pa se u rasulu povukao prema Žitniću.

Sljedećih sedam dana Šibenik je bez struje i vode trpio cjelodnevna granatiranja i bombardiranja s kopna, mora i iz zraka. Pogođene su mnoge javne zgrade, među kojima i znamenita katedrala sv. Jakova. Neprijatelj je pokušao i neuspješan prodor prema Vodicama, ali su se najveće borbe vodile oko šibenskoga mosta.

Tijekom tih događaja odlučujuću ulogu odigrala je obalna topnička bitnica s otoka Žirja koja je dva dana prije početka bitke, zajedno sa zapovjednikom Željkom Baltićem, prešla na hrvatsku stranu. Bitnica je uspješno pucala po ratnim brodovima oko Šibenika, a tukla je i po neprijateljskim tenkovima na šibenskom mostu.

Drugog dana bitke postrojbe pod zapovjedništvom Rahima Ademija osvojile su prve rogozničke vojarne „Zečevo“ i „Krušicu“ što je dovelo do prekretnice. Branitelji su se dokopali mnogih neprijateljskih topova od kojih su ustrojene zemaljske i obalne bitnice, velikog strateškog značenja za protunapad i deblokadu Šibenika. Hrvatski branitelji nanijeli su napadačima znatne gubitke na kopnu, moru i u zraku. Tako su postigli veliku pobjedu koja je značila prekretnicu u bojnim djelovanjima na tom i širem području.

Tijekom Bitke za Šibenik od 16. do 22. rujna u rodilištu šibenske bolnice rodilo 22 djece – 10 djevojčica i 12 dječaka. Prvog dječaka petnaestak minuta nakon što su sirene objavile opću opasnost rodila je Šibenčanka Ivanka Mazelj.

Gubitci srpskog neprijatelja

Prema raspoloživim podacima neprijatelj je u Bitci za Šibenik imao 25 do 30 poginulih vojnika, a izgubio je tri borbena zrakoplova i 10 do 12 borbenih vozila (tenkova, oklopnih transportera i borbenih vozila pješadije). U zauzetim vojarnama Zečevo, Kruščica, Smokvica i Žirje zarobljeno je 40 topova od 20 do 130 mm s oko 25 000 komada topovskog streljiva, znatne količine sredstava za protuoklopnu i protuzračnu borbu te veći broj motornih vozila. Na bojišnici su šibenski gardisti i policajci zarobili 18 vojnika i dva oficira JNA. Djelatnici Remontnog brodogradilišta Šibenik zarobili su 35 vojnih brodova te 52 mornara i časnika JNA i JRM koji su evakuirani u Šibenik i posredstvom Crvenog križa upućeni u svoja mjesta stanovanja.

Naši gubitci
Između 1. i 31. rujna 1991. godine poginulo je 17 branitelja Šibenika, a četvorica su bila zarobljena.

Zanimljivo je da se Šibenik također u rujnu, ali 1647., tijekom Kandijskoga rata, također u presudnoj bitki uspješno othrvao navali Osmanlija tijekom neuspješne turske opsade.

Bio je to krvavi rujan 1991.godine diljem Hrvatske .

Tada se branila i obranila Hrvatska .Tih dana su okupirane Hrvatska Kostajnica , Hrvatska Dubica , Petrinja je okupirana 21. rujna a tog 16. rujna su poginuli mnogi civili i hrvatski branitelji Petrinje i Siska koji su branili Petrinju i okolicu Siska , Komarevo i Sunju !

Zločinačka crvena zvijezda petokraka koju na svojij kapi nosi ratni zločinac Ratko Mladić čineći pod njom stravične ratne zločine nad nevinim Hrvatima,se danas u nezavisnoj, samostalnoj i demokratskoj EU Hrvatskoj slavi a na kapama tzv antifašista su na tim njihovim dernecima također zločinačke crvene zvijezde petokrake. Unatoč rezoluciji EU i EV 2019.
JNA kaciga ili šljem sa zločinačkom crvenom zvijezdom petokrakom na serbi koju tzv antifašisti slave u Hrvatskoj .

G.S./Braniteljski portal

Foto-kolaž–Rujanski rat i obrana Šibenika od srbočetničkog agresora

Najnovije

Pupovac za zločin u Varivodama optužio HV, Mišetić mu odgovorio: Dokaze dostavi DORH-u ili prestani obmanjivati javnost

Fotomontaža:Narod.hr   Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac vrlo često bez odgovarajućih dokaza u javnosti kleveće Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Posljednji takav slučaj dogodio se...

Izbori u Austriji: Desna Slobodarska stranka (FPÖ) osvojila najviše glasova

Foto:Pixabay   Desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) je prema prvim prognozama na temelju prebrojanih glasova pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta – Nacionalnog vijeća (Nationalrat),...

Biblijska poruka 30. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko je najveći i prvi? Dijete!

Lk 9,46-50   U učenicima se porodi misao tko bi od njih bio najveći. Znajući tu misao njihova srca, uzme Isus dijete, postavi ga uza se...

Jesu li mogući pravedni i pošteni izbori na Širokom Brijegu?

Nakon što je Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ u petak, 27. rujna održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila rezultate...