Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dan je Hrvatske policije: Osim Josipa Jovića, živote je izgubilo i 12 redarstvenika u pokolju koji se dogodio u Borovu Selu. Samo u Vukovaru poginulo ih je ili nestalo 97.

Hrvatski policajci i policajke danas slave svoj dan, a tom prigodom čestitkom im se obratio ministar tog resora, Davor Božinović…

Obilježavajući Dan policije, među ostalim je kazao.

Temelj obrane Hrvatske u Domovinskom ratu
“Svakodnevno svojim dosljednim, poštenim i zakonitim radom svjedočite i dokazujete da je policijski posao častan poziv, kojeg odabiru pojedinci plemenitih, ljudskih osobina. Zahvaljujemo vam na odgovornom, profesionalnom i stručnom doprinosu u održavanju povoljnog stanja sigurnosti u proteklih godinu dana, koju su obilježile zahtjevne okolnosti i sigurnosni rizici novog, ne potpuno predvidivog raspona”, rekao je ministar MUP-a poželjevši im sreću u daljnjem radu.

Pripadnici MUP-a svakako su temelj osamostaljenja hrvatske države, a svoj su doprinos dokazali prvom žrtvom Domovinskog rata koja je došla upravo iz njihovih redova. Riječ je o Josipu Joviću, mladom redarstveniku iz Plitvica koji je u tom mjestu poginuo tijekom oružanog sukoba poznatog kao “Krvavi Uskrs”. Sve je započelo 05. kolovoza 1990. kada je MUP otvorio tečaj „Prvi hrvatski redarstvenik“ na koji se prijavilo gotovo dvije tisuće mladih kandidata. Iz te skupine razgranale su se nove elitne ustrojbene jedinice i to s ciljem sprječavanja nereda i nametanja vlasti. Kako bi ih pripremili na surovost rata, za buduće pripadnike ATJ Lučko organizirani su posjeti na odjel patologije na Šalatu kako bi se upoznali s mrtvim tijelima.

Gube živote obavljajući svoje dužnosti
Iako su već koncem 1991. godine Prvi hrvatski redarstvenici obavili značajne zadaće, u prvoj godini rata postaju i prvim žrtvama. Osim Josipa Jovića, živote je izgubilo i 12 redarstvenika u pokolju koji se dogodio u Borovu Selu. Tijekom cijelog Domovinskog rata brojni hrvatski policajci izgubili su živote, a samo u Vukovaru poginulo ih je ili nestalo 97.Trinaest ih je poginulo i masakrirano i u Mirkovcima.

I nakon rata, stotine policajaca izgubili su živote tijekom obavljanja svojih zadaća. “Plavi dečki” prve su osobe kojima se obraćaju građani u nevolji, a migrantska kriza i situacija s korona virusom – njihov je posao dodatno otežala. No, djelatnici MUP-a pokazali su da se znaju nositi i u ovim su novonastalim stanjima što je zaključeno na današnjoj svečanosti koju je u poslijepodnevnim satima upriličio i predsjednik Zoran Milanović.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović upriličio je u srijedu svečani prijem povodom Dana policije te poručio djelatnicima MUP-a da pomažu ljudima u nevolji, ali i da čuvaju hrvatsku granicu

Na svečanom prijemu u Uredu predsjednika, Milanović je uručio odlikovanja policijskim postajama te aktivnim i umirovljenim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

Čestitajući djelatnicama i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova blagdan Sv. Mihovila, njihovog zaštitnika, predsjednik Milanović u prigodnom govoru se usredotočio na dvije stvari.

Prva je, kaže, ona koja se događala prije 30 godina kada je hrvatska policija – ne po inerciji, nego po zanosu srca i osjećaju dužnosti prema domovini – bila prva od prvih koja je stala u obranu, prva generacija mladih kadeta u Šimunskoj. Uslijedio je rat, agresija, palež, ubojstva, granatiranja – tu bez policije ne bi bilo ničega. Tu su mnogi ljudi, koji su i ranije bili u službi, dali svoj doprinos, nestali u vihoru rata, nikada nađeni i mnogi među vama, slava im, rekao je Milanović.

Nadalje, policajcima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu rekao je da nisu bili na braniku domovine nego na zapovjednom mostu.

“Vi ste bili među onim rijetkim ljudima koji su bili na zapovjednom mostu, koji su bili blizu kormila domovine, bez obzira što možda niste bili izravni zapovjednici ili naprosto taj zapovjedni most nije imao tko popuniti. To je bilo rezervirano, odnosno prepušteno, onim rijetkima, najboljima, malom broju pravih ljudi koji u svakoj krizi čine razliku. Hvala, to se ne zaboravlja”, istaknuo je Milanović.

POGLEDAJTE VIDEO ZAHVALE SVIM POGINULIM HRVATSKIM POLICAJCIMA-OVDJE

G.S.

Najnovije

Jesu li mogući pravedni i pošteni izbori na Širokom Brijegu?

Nakon što je Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ u petak, 27. rujna održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila rezultate...

Organizacija CitizenGO pokrenula peticiju za smjenu pravobraniteljice Ljubičić

Organizacija CitizenGO pokrenula je peticiju za smjenu Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jer se u jednoj od svojih reakcija pozvala na dokument “Standardi...

Biblijska poruka 29. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duh puše gdje hoće i kako hoće

Mk 9,38-43.45.47-48   Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus...

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost

Doktor traži krštenje na bolesničkoj postelji. Bolest nije kazna nego milost Gost emisije Agape koja se emitira na Radiopostaji MIR  Međugorje, a koju uređuje i...