Petak, 4. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U Hrvatskoj 944 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 ljudi

U posljednja 24 sata zabilježeno je 944 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.069. Među njima je 779 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 95 pacijenata. Preminulo je 14 osoba…

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 408.699 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.678 preminulo, ukupno se oporavilo 390.952 osoba, od toga 1.082 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 20.198 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.852.044 osoba, od toga 9.005 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 2. listopada 2021. utrošeno je 3.447.108 doza cjepiva, a cijepljeno je 45,08% ukupnog stanovništva, odnosno 54,07% odraslog stanovništva. Na dan 2. listopada 2021. utrošeno je 3.239 doza cjepiva, a od toga je 1.993 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 2. listopada 2021. godine 1.829.251 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.714.992 osoba (1.617.857 osoba cijepljeno s dvije doze te 97.135 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 50,78% odraslog stanovništva.

Broj novozaraženih po županijama: Splitsko-dalmatinska (119), Grad Zagreb (247), Zagrebačka (79), Zadarska (21), Osječko-baranjska (83), Dubrovačko-neretvanska (24), Šibensko-kninska (11), Brodsko-posavska (48), Primorsko-goranska (58), Krapinsko-zagorska (13), Vukovarsko-srijemska (37), Međimurska (17), Varaždinska (29), Istarska (32), Bjelovarsko-bilogorska (39), Karlovačka (12), Požeško-slavonska (43), Ličko-senjska (8), Koprivničko-križevačka (11), Sisačko-moslavačka (7) i Virovitičko-podravska (6).

Novi režim u zdravstvu i socijali

Od sutra se, prema odluci Stožera, uvode obvezne COVID-potvrde u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi. Odnosi se to na pacijente, ali i zdravstvene djelatnike. Riječ je o potvrdama, odnosno obveznom testiranju za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli COVID.

– Mislim da je sve spremno. Uvjeren sam da svi koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi da će dati sve od sebe i da im je na prvom mjestu interes pacijenata i korisnika, jer znamo da je to najranjiviji dio stanovništva. Mislim da će se kao i do sada voditi visokim profesionalnim i etičkim načelima, poručio je ministar Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite.

– Mi smo se sukladno naputku ministra i Stožera pripremili. Mi ovu mjeru shvaćamo kao mjeru koja potiče prema sigurnosti naših pacijenata, služi da se oni osjećaju sigurno kad im pružamo zdravstvenu skrb. Imamo 3900 zaposlenih i procijepljenost tj. preboljelost otprilike 80 posto. Negdje 800 naših zaposlenika su kandidati da im se napravi testiranje prije dolaska na posao. Dogovorili smo se da taj dio spustimo na ustrojbene jedinice i preko naših glavnih sestara i punktova ćemo to napraviti, rekao je dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, za podnevni Dnevnik HTV-a.

Objasnio je kako će izgledati punktovi za testiranje.

– Na punktu će biti dvije sestre. Jedna sestra će provjeriti je li djelatnik na popisu, ima li COVID potvrdu ili ne, ako treba napraviti bris bit će druga medicinska sestra. Bit će jedan administrator koji će davati potvrde i zapisivati, rekao je dr. Vagić.

Kazao je kako ne očekuje otpor zaposlenika jer se radi o sigurnosti pacijenata.

– Što se tiče cijepljenja, otkad se u medijima ovo komunicira, 120 naših djelatnika je dobilo prvu dozu. Osobno mislim da je cijepljenje jedini izlaz iz ove pandemije.

Apsolutno svi koji su trebali doći sutra u bolnicu, kaže Vagić, trebaju doći jer nema odgađanja pregleda niti zahvata.

– Ono što se mijenja, pratnja žena pri porodu treba imati COVID potvrdu ili negativni bris, pratnja djece koja će biti hospitalizirana isto, kao i ljudi koji idu u posjet bolnicama, pojasnio je.

Za 350 zaposlenika KBC-a Osijek koji nemaju europske digitalne ili druge potvrde danas je organizirano testiranje, koje će se provoditi dva puta na tjedan.

– Osobe koje nemaju ispunjene uvjete za izdavanje COVID potvrde kao ni druge dodatne potvrde koje bi mogle vrijedi prema odluci koja stupa na snagu 4. listopada, negdje oko 350 ljudi. Ako netko odbije test, to je njegovo pravo, ali sukladno odluci ne smije biti na radnom mjestu, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

– Poštujemo sva pravila koja su previđena, ispoštovat ćemo sva testiranja, ali 70 posto svih koji su cijepljeni su bili pozitivni neki dan. Ne planiram se cijepiti, testirat ću se kad to bude od mene traženo, rekao je Nikola Bančić, zaposlenik osječkog KBC-a.

– Ako to zakon od nas traži, onda ćemo to obaviti. Mislim da cijepljenje treba biti stvar izbora, ne smije biti stvar prisile, rekla je Tanja Ban, zaposlenica osječkog KBC-a.

Najnovije

U BiH birača sve više, a stanovnika sve manje?!

Foto:Istina.media   Osim ogromnog broja glasova dijaspore, za koju postoji sumnja kako završe, poseban problem je i ažurnost biračkih spiskova kada je riječ o osobama koje...

HDZ Širokog čini Minhen bojna

U pjesmi Marka Perkovića Thompsona „Duh ratnika“ refren ide ovako: “Sve bih dao da je vidim Ponosnu i lijepu ko u snovima, Sve bih dao da je...

U Sarajevu proslavljen napad Irana na Izrael

Foto:Screenshot X   “Free free Palestine”, skandirali su prosvjednici preko puta gradske vijećnice te mahali zastavama Palestine i BiH. Plan im je bio da se okupe ispred...

Slavna pobjeda kod Čepikuća

    Zbor Narodne Garde se osnovao u  Dubrovniku početkom lipnja 1991. na Rašici. Ustrojene su dvije satnije i raspoređene u Čepikuće tijekom kolovoza iste godine....

Biblijska poruka 3. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Odašiljanje sedamdeset i dvojice – Žetva mira

Lk 10, 1-12    Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i...