Četvrtak, 17. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(FOTO, VIDEO) NIKADA NE ZABORAVITI! Riječka 128. brigada HV „Sv. Vid“ obilježila 30 godina od osnivanja; Vaš ratni put je bio težak i bez ijedne mrlje!

foto-riportal

128. brigada Hrvatske vojske osnovana je 22. listopada 1991., kao jedina brigada u Hrvatskoj, koju su u cijelosti činili pripadnici teritorijalne obrane…

Nakon obavljanja zadaća na području Rijeke, prebačena je na ratište u Liku, u obranu tog dijela Hrvatske okupiranog od srpskog agresora i žrtvom velikosrpske agresije.

Brigada je sudjelovala u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te dala veliki doprinos obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske, od srpskog agresora..

U postrojbi je tijekom Domovinskog rata bilo angažirano oko 8000 ljudi iz Rijeke i okolice, a na prvoj crti bojišnice, poginulo je 26 pripadnika 128. brigade.

U povodu 30. obljetnice ustrojavanja 128. brigade Hrvatske vojske „Sv. Vid“ Rijeka u subotu su na spomenik kod Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata položeni vijenci, a ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je prigodna svečanost.

Na svečanosti su među ostalima sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski; zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut; državni tajnik Ministarstva branitelja Špiro Janović; izaslanik Predsjednika RH i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš te predsjednik Udruge 128. brigade HV „Sveti Vid“ Rijeka Ivan Lerga.

“Prošlo je 30 godina otkako smo kao brigada krenuli u izvršavanje prvih borbenih zadaća. Više od polovine ukupnog broja svih naših poginulih, stradalo je na samom početku u prvih 40-tak dana našeg boravka na ličkom ratištu. Bila su to zaista teška vremena.”, prisjeća se Ivan Lerga, predsjednik Udruge 128. brigade HV-a Sv. Vid.

Ponosni smo na svoj ratni put, ali I na udrugu koja je osnovana nakon rata, poručio je Lerga.

U perivoju Guvernerove palače otvorena je izložba ratnih fotografija i suvenira u prostoru e-kluba Guver.

Vijence su na Mostu hrvatskih branitelja u ime Grada Rijeke položili zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 26 pripadnika ove slavne brigade. Ranjeno je i oboljelo njih više od 200, a ukupno je kroz brigadu prošlo više od 9 tisuća ljudi.

“Zahvaljujući vama, Grad Rijeka i naša županija su prošle kroz ratni vihor na način da nismo osjetili na svojim leđima i na svojem gradu ratna razaranja. Ja sam nešto mlađi od vas, ali sjećam se tih vremena.”, kazao je Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Nakon toga ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je prigodna svečanost, a potom je otvorena humanitarna izložba ratnih fotografija i radova pripadnika brigade i udruga civilnog društva iz Rijeke i Primorsko goranske županije. Posjetitelji će izložbu moći razgledati do 7. studenog.

„Na ovaj dan treba se prisjetiti onih teških dana kada su u Rijeci i okolici formirane postrojbe hrvatske vojske. Imenovanjem dva trga u Rijeci, onog 128. i onog 111. brigade HV-a, imenovanjem jedne gradske ulice po zapovjedniku Ajkula Marinu Jakominiću, kao i imenovanje mosta na kojem se nalazimo Mostom hrvatskih branitelja koji se nalazi samo nekoliko metara od mjesta s kojeg su autobusi s braniteljima odlazili na ratište, Grad Rijeka želi odati počast svim braniteljima s ovog područja te očuvati sjećanje na sav doprinos obrani Domovine koji su dali. Važno je prisjećati se onih koji su nam omogućili da danas uživamo u Hrvatskoj kakvu imamo i koji su omogućili da današnje generacije žive u miru“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Predsjednik Udruge 128. brigade HV „Sveti Vid“ Rijeka Ivan Lerga rekao je da su pripadnici te brigade uvijek ponosni te da ističu da su dio Rijeke i ovoga kraja.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski rekao je da su ovakvi susreti prilika za prisjećanje na ratni put brigade, koja na svom ratnom putu nema mrlje.

U sklopu programa ispred ex kluba Payton pokraj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održano je i otvorenje humanitarne izložbe ratnih fotografija Dragana Borčića kao i radova pripadnika brigade te udruga civilnog društva s područja Primorsko-goranske županije.

128. brigada osnovana je 22. listopada 1991. godine na temeljima Teritorijalne obrane, a nakon prvog postrojavanja na prostorima današnjeg Sportsko-poslovnog centra “Lovorka Kukanić”, članovi brigade su se pripremali na području čitavog Grobnika. Prvi zadaci postrojbe bili su blokada vojarni u Rijeci te preuzimanje oružja iz skladišta tadašnje JNA.

Radi se o brigadi kroz koju je prošlo više od 7.000 branitelja i koja je izvršavajući ratne zadaće u Domovinskom ratu uvelike zadužila Rijeku i cijelu Hrvatsku. Brigadu su najvećim dijelom činili stanovnici Rijeke i okolice, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, svoj život je ostavilo 26 branitelja. Brigada je sudjelovala i u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Uloga 128. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu bila je ogromna, a pogotovo što je početkom ratnih sukoba njena aktivnost bila vezana uz povlačenje JNA iz Rijeke, te kasnije sudjelovanje u borbama na ličkom ratištu, u čemu je uspjela obraniti Rijeku od agresije neprijateljskih sila i jačih razaranja te zaštititi od stradanja civilno stanovništvo. 128. brigada HV “Sv. Vid” pronijela je ime Rijeke i izvan hrvatskih granica.

1999. godine 128. Brigadi HV-a dodijeljena je Zlatna plaketa “Grb Grada Rijeke” za neprocjenjiv doprinos u obrani Rijeke i Hrvatske tijekom Domovinskog rata.
foto-screenshot

Izvor-riportal.net.hr

G.S.

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...