Subota, 21. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Na današnji dan 1991. godine ‘Rode’ izvele pogibeljni napad na selo Karadžićevo. Tko je ovaj napad “Roda” prokazao srpskom agresoru?

foto-facebook

Tijekom pokušaja proboja obruča oko opkoljenog Vukovara, 9. studenog 1991. godine, pripadnici Specijalne policijske postrojbe iz Varaždina izveli su pogibeljni napad na selo Karadžićevo…

Akcija je odmah krenula po zlu jer se u nju nisu uključile druge postrojbe koje je uz varaždinske Rode za ovaj zadatak zadužio Mile Dedaković, zapovjednik Operativne skupine Vukovar-Vinkovci-Županja. Uoči pokretanja napada izostala je čak i potpora minobacača.

Šok na ulasku u selo

No najveći šok slijedio nakon prodora specijalaca u selo. Naime, u dvodnevnom izviđanju Rode su ustanovile da Karadžićevo uz pobunjene Srbe brane manje snage 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, koje nisu trebale biti zapreka dobro organiziranom napadu iz tri smjera. No, očito je da su Srbi dobili informacije o napadu, pa su obranu Karadžićeva ojačali tenkovima, topništvom i teškim strojnicama.

Akcija je odmah krenula po zlu jer se u nju nisu uključile druge postrojbe. ‘Rode’ nisu mogle parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore. Izostala je i minobacačka potpora!

Počela je neravnopravna borba u kojoj Rode nisu mogle parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore. U borbu su se uključili i pripadnici ZNG-a koji su policajcima pomogli u izvlačenju iz smrtonosne klopke. Zanimljivo, tog dana nad selom Karadžićevo je djelovalo i zrakoplovstvo JNA, a pritom je pogođen i zrakoplov Galeb koji se srušio u Bačkoj.

Tih su dana Varaždin i međimurska regija bili obavijeni tugom… Četvorica policajaca poginula su, Vlado Štampar još uvijek se vodi kao nestao, a 28 pripadnika Roda ranjeno je, dočim je jedan zarobljen.

Kao pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske ‘Roda’, život su izgubili Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun i Zvonimir Kardoš. Vlado Štampar također je sudjelovao kao pripadnik specijalne policije, no njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno niti je sa sigurnošću utvrđena njegova sudbina. Ranjeno je 28 pripadnika ‘Roda’.

Ovdje ostaje otvoreno pitanja, tko je ovu akciju prokazao i dao informaciju  srpskom agresoru koji je nakon dojave da Rode i ostale hrvatske snage kreću u napad ojačao obranu i nanio velike gubitke našim snagama.

Uredio /M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal

https://web.facebook.com/DragovoljciJarmina/photos/pcb.1008408339942619/1008407076609412

Najnovije

Vukovarska braniteljica protiv Branka Borkovića Mladog Jastreba: Nije zaslužio počasni čin general-pukovnika. Pa znate li što je on učinio?

Foto:Facebook   Udruga zagrebačkih dragovoljca branitelja Vukovara poslala je oštro priopćenje u kojemu ističe da je protiv toga da se Branku Borkoviću -Mladom Jastrebu dodijeli počasni...

Afera za aferom: Nakon podrške rodnoj teoriji nadbiskup Uzinić  u propovijedi pozvao na odmak od evangelizacije, kršćanske tradicije i isticanja križa

Foto:Ana Križanec/Dijalog.hr   Piše: Alen Fućak, Dijalog.hr Nakon što je u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija „Susret u dijalogu“ izjavio kako Rodnu teoriju treba izučavati na katoličkim...

Rusija izdala popis zemalja s destruktivnim stavovima, među njima i Hrvatska

Foto:Screenshot   Ruski premijer Mihail Mišustin odobrio je popis zemalja koje, prema ruskoj vladi, promiču “destruktivne neoliberalne ideološke stavove” koji su u suprotnosti s tradicionalnim ruskim...

Biblijska poruka 21. 9. 2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Susret kao mjesto samospoznaje

Lk 5,1-11   Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim. Dok...