Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO-VIDEO Škabrnjane šokirala odluka Europskog suda pravde: Srbin osuđen za ratni zločin u tom mjestu dobit će odštetu?

foto-opcina-skabrnja.hr

Marinko Pozder, u odsutnosti pravomoćno osuđen za ratni zločin u Škabrnji, dobit će 6000 eura odštete jer Europski sud za ljudska prava smatra kako nije isključeno da nije znao da mu se sudi u Hrvatskoj…

Foto-arhiva-Braniteljski portal

Zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić govori za RTL kako se sjeća kada je dotični stavljen na tjeralicu. “On je inače iz Benkovca, tu iz benkovačkog kraja i također jedan od zapovjednika koji su u toj Teritorijalnoj obrani, pod okriljem JNA napadali i vršili pokolj u Škabrnji”, kaže.

Zoranu Ražovu, hrvatskom branitelju iz Škabrnje koji je na zadarskoj patologiji identificirao većinu od 86 ubijenih sumještana među kojima su mu bili rođaci, ali i baka i djed koje su mrtve konjima vukli po dvorištu, to nije razumljivo.

foto-opcina-skabrnja.hr

“To je za me velika greška. Ko je za ove naše ljude platio, a vidite koliko ih ovdje ima? Ono su civilne žrtve, a ovo borci. Ljudima su trgali udove, uši, da ne kažem, to su strahote velike. Uvijek isto pričamo, a od tog nema ništa. Nitko o tome ne vodi računa. Eto, oni dobivaju odštete, a što naši dobivaju? Ništa”, naveo je.

Frustrirano se osjeća i Anđelo Žilić, najmlađi stradalnik Škabrnje, koji je bio ranjen kada je imao samo godinu i pol, a teta i stric su ga nakon tri dana kroz polja iznijeli iz opkoljene Škabrnje.

“Malo traumatično. Da nam je barem pronaći onaj primarni mir da nam se pruži ta satisfakcija da znamo da su ovi koji su krivi, koji su odgovorni za te stravične zločine da odgovaraju pred licem pravde”, govori.

pokolj Hrvaza u Škabrnji

Hrvatska nije u stanju prikupiti dokaze, pa je i ranije bilo odšteta, poručuje ratni zapovjednik Miljanić.

“Ernest Rađen je sproveden na osnovu tjeralice međunarodnih institucija i izručen je Hrvatskoj. I zamislite, i on je dobio ogromnu odštetu. Mislim da je on čak dobio oko tri milijuna kuna”, kaže.

Marinka Pozdera 2012. Vrhovni sud RH odbio je u traženju da mu se obnovi postupak iz 1998. kada je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora koje će ionako provesti na slobodi, daleko od Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

Marko Miljanić: Sramim se što sam bio hrvatski branitelj! Došao je neki iz protokola i počeo me gurati, kao nije meni mjesto tu, već „na začelju“….

Najnovije

Oporba i formalno ostala bez jedne ruke. Sabor od jučer nema 151, nego 150 zastupnika

Foto:Wikipedija   Prvo glasovanje ovogodišnjeg jesenskog zasjedanja Sabora potvrdilo je da raskol u Domovinskom pokretu nije utjecao na stabilnost parlamentarne većine i samim tim Vlade Andreja...

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...