Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Mladen Ćustić: Ne kajem se radi svog komentara na Facebooku o Plenkoviću i pokvarenim jajima

Dok je predsjednik Vlade u petak polagao vijence na Maslenici, Mladen Ćustić je završio u pritvoru zbog komentara kojeg je napisao o Plenkoviću na Facebook stranici Kalelarga Zadar ispod članka u kojem se najavljuje dolazak premijera u Zadarsku županiju…

“Prva moja spoznaja od policije je bila da sam ja prijetio premijeru. I ja sam ih pitao neka pročitaju u mom komentaru gdje piše, baciti, gađati, ubiti, bilo što. Ako je prijetnja dočekati, ja sam njega moga dočekati s jajima u džepu. Onda su oni vijećali ponovno, dakle, ponovno su se dogovarali, onda su došli do zaključka nakon sat vremena da nije prijetnja nego je uvreda”, kazao je Mladen za RTL.

A ovako je točno glasio njegov komentar na Facebooku: “Triba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik.”

Zaradio je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira omalovažavanjem i vrijeđanjem premijera Plenkovića. 71-godišnjaka iz Briševa nedaleko od Zadra, kaže – komentar je bio satira.

“Normalno smo došli u policiju, s tim da me u policiji nitko nije pitao imam li potvrdu, jesam li cijepljen, ništa, ulaziš bez ikakvih problema”, kazao je Mladen. 

U zatvoru je sreo i 49-godišnjaka, sudionika Maslenice, također pritvorenog zbog komentara o Plenkoviću. “Policija tvrdi kako predsjednik Vlade Plenković nije bio uključen u odluku o postupanju”.

“Ja se ne kajem, jer ja ako ne budem smio govoriti u ovoj državi, onda ja nemam državu”- kazao je Mladen Ćustić u razgovoru za RTL.

Danas se Mladen Ćusić oglasio na svome Facebok profilu i napisao slijedeće:

“Ovo je rezultat mog komentara premijera hrvatske vlade koji katastrofalno vodi hrvatsku vladu, jedan pokazatelj je masovno iseljavanje hrvatske mladosti u tuđinu.

Premijer je došao u Zadar zbog njegove sigurnosti mene je policija uhitila i zadržala dok premijer nije otišao sa ovog područja, jer ja sam mu opasnost u policiji su mi najprije rekli da sam prijetio premijeru, s obzirom da sam im izbio taj argument okrenuli su na vrijeđanje, (da sam ga vrijeđao) bilo je još uhićenih sa mnom je bio čovjek sudionik akcije “Maslenica” dok je vijenac postavljao premijer on je bio u zatvoru isto za komentar.

Za Vrime Jugoslavije kad bi Tito dolazio u Zadar milicija je zatvarala unutarnje neprijatelje odnosno Hrvate koji nisu idealizirali “ljubičicu bijelu” bili su “opasni” za druga Tita, baš kao danas ja i mnogi drugi koji vide upravo ono što vidim i ja. Mogu me zatvoriti ali ušutkati me neće,ušutkati me mogu jedino fizičkom likvidacijom. Na znanje HDZu i njegovom vođi, NE BOJIM VAS Se. I pitanje imamo li u Hrvatskoj ponovo kult ličnosti? Imamo li ponovo druga Tita?” 

Foto: Facebook Mladen Ćustić

Naravno da smo protiv bilo kakvog govora mržnje vrijeđanja i sl. Moramo naglasiti da ukoliko bi policija postupala i trošila resurse na svaki komentar na društvenim mrežama ne bi se ničim drugim bavila. A možda se time bave jer je najlakše provoditi nekakve sulude zakone na najnezaštićenijima, jer imalo “krupnije ribe u skupim crnim automobilima” smiju samo gledati.

P.S.

Zakon  o nedopuštenom ponašanju na internetu, koji je u pripremi treba pažljivo napisati, da eliminira ovakve prijetnje i govor mržnje, a da pri tome ne ugrožava slobodu mišljenja, koja je zagarantirana  Poveljom UN  članak 19,

Članak 19.

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

i Ustavom RH članak 38.

Članak 38. Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

http://narodne­novine.nn.hr/default.aspx 9/33

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Ograničenja prava na pristup informacijama moraju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju te nužna u slobodnom i demokratskom društvu, a propisuju se zakonom.

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA

opca_deklaracija_o_ljudskim-pravima

H.H.

Uz 71-godišnjaka zbog Facebook komentara upućenog Plenkoviću priveden i pet puta odlikovan hrvatski branitelj (HRVI) Zadranin Hrvoje Vrkić: “U šoku sam, narušeno mi je ionako loše zdravlje”

 

Najnovije

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...