Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

RH Ukrajini šalje pješačko naoružanje i zaštitnu opremu u vrijednosti 124 milijuna kuna

Ministar obrane Mario Banožić ističe kako će sukladno zahtjevima s ukrajinske strane, u Ukrajinu biti poslano pješačko naoružanje i zaštitna oprema u vrijednosti od 124 milijuna kuna..

Na 104. sjednici Vlade Republike Hrvatske u ponedjeljak 28. veljače 2022. godine donesen je paket mjera i informacija o prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine te dodatnoj pomoći koju će Hrvatska u nadolazećem razdoblju pružiti Ukrajini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako je Republika Hrvatska na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode.

“Naša politika prema Ukrajini je uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa između Hrvatske i Ukrajine te poštivanje njezine cjelovitosti. Iskustvo koje je Hrvatska imala u mirnoj reintegraciji Hrvatskoga Podunavlja po nama je bio jedini model koji je mogao biti uspješan. Mislim da odluke trebamo donositi mudro i pomagati Ukrajini u europskom procesu koji je važan”, rekao je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako će Republika Hrvatska sukladno zaprimljenim zahtjevima s ukrajinske strane, u Ukrajinu poslati pješačko naoružanje i zaštitnu opremu u vrijednosti od 124 milijuna kuna.

“Ministarstvo obrane u suradnji s Glavnim stožerom Oružanih snaga RH, obradilo je zaprimljene ukrajinske zahtjeve i došlo do konačnog popisa određene opreme. Prije svega, riječ je o puškostrojnicama i strojnicama s pripadajućim streljivom u kalibru koji je zatražila ukrajinska strana”, rekao je ministar obrane i dodao kako se uz naoružanje, isporučuje i određena količina zaštitne opreme.

Naglasio je kako Republika Hrvatska kao članica NATO-a nastavlja promicati poruku jedinstva i međusobne suradnje.

“Sve procedure koje su u tijeku donosimo na Vladi Republike Hrvatske uz sve potrebne suglasnosti predsjednika Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora”, zaključuje ministar.

-Norveška će Ukrajini pružiti 226 milijuna dolara humanitarne pomoći i vojne opreme. Norveška vlada objavila je mjere potpore, rekavši da je ova “izvanredna izdvajanja Ukrajini namijenjena poboljšanju napora humanitarnih aktera da pomognu najranjivijim skupinama, uključujući djecu”.

Norveški premijer Jonas Gahr Støre osudio je ruske “vojne napade u Ukrajini”, za koje je rekao da “prouzrokuju široke gubitke života i patnje civilnog stanovništva, uništavaju vitalnu infrastrukturu i tjeraju ljude da napuste svoje domove”. Što se vojne pomoći tiče, Norveška će u Ukrajinu poslati “vojnu opremu poput kaciga i pancira“.

Norveški ministar financija Trygve Slagsvold Vedum također će zatražiti od norveškog državnog fonda, Državnog mirovinskog fonda Global, da “odmah zamrzne sva svoja ulaganja u Rusiji” i odmakne se od Rusije. Posljednji korak Norveške je zatvaranje zračnog prostora ruskim zračnim prijevoznicima.

AUSTRALIJA ŠALJE UKRAJINI 50 MILIJUNA DOLARA

 

Australija će donirati 50 milijuna dolara za vojnu potporu Ukrajini.

Premijer Scott Morrison izjavio je u utorak da će novac ići na vojnu i nevojnu pomoć.

“Govorimo o projektilima, municiji, govorimo o njihovoj podršci u obrani vlastite domovine u Ukrajini”, rekao je.

FINSKA ĆE POMOĆI UKRAJINI ORUŽJEM I STRELJIVOM

 

Finska će podržati Ukrajinu oružjem i streljivom, objavila je finska premijerka Sanna Marin.

Isporuka će uključivati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka, 1.500 protutenkovskih oružja i 70.000 paketa hrane, rekao je ministar obrane Antti Kaikkonen.

TAJVAN POSLAO UKRAJINI 27 TONA MEDICINSKE OPREME

 

Tajvan je Ukrajini poslao 27 tona medicinskih zaliha, objavila je vlada u utorak, rekavši da pruža ruku pomoći kao član “demokratskog tabora” međunarodne zajednice, prenosi Reuters.

Tajvan se pridružio zapadnim saveznicima u postavljanju sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i izrazio suosjećanje s ukrajinskim narodom, videći paralele s onim što Taipei vidi kao prijetnje Pekinga prema otoku.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su zalihe otišle u ponedjeljak navečer na letu za Frankfurt i da će biti poslane dalje u Ukrajinu “prikladnim rutama i kanalima”.

M.M.

Najnovije

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...