Subota, 5. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Milanović; Neki čelnici NATO-a “nisu ni znali” za pad drona na Zagreb, otkrio i hoće li NATO pomoći Zelenskom: “O tome će suditi povijest”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na izvanrednom sastanku šefova država i vlada NATO-a u Bruxellesu govorio je o padu drona na Zagreb, ali i o situaciji u susjedstvu, posebno u BiH te Srbiji i na Kosovu…

Nakon sastanka šefova država i vlada NATO-a u Bruxellesu predsjednik predsjednik RH-e Zoran Milanović otkrio je novinarima da je u svom govoru, za razliku od ostalih čelnika, spomenuo Srbiju i Kosovo…

“Spominjala se regija, BiH kao zemlja koja je navodno ugrožena, ali nitko nije spomenuo Srbiju i Kosovo. Srbija ima izbore za nekoliko dana i imam dojam da je u nekoj krizi identiteta već dugo i da teško shvaćaju da su Rusi ipak samo fusnota. Za NATO i EU je važno, posebno zato što Srbija pregovara, da to bude stabilna zemlja koja ima jasnu zapadnu perspektivu, da im se to malo jasnije ponudi. Pa ako shvate – shvate, ali tu priliku ne smiju propustiti”, rekao je Milanović nakon sastanka, dodajući da je ista stvar s Kosovom, koje još uvijek nisu priznale četiri članice.

Pozvao je na ozbiljniji dijalog sa Srbijom i da se paralelno s tim integrira Kosovo kao zaokruženu državu.

Milanović je rekao da zasad nije predviđeno da hrvatski vojnici idu u Mađarsku iako je odluka potpisana. “Nemojte se brinuti, rekao sam da ću tu hodati po jajima i da će se Hrvatska jako oprezno angažirati”, rekao je predsjednik.

Nije to ples sa zvijezdama

Milanović je na sastanku govorio i o padu drona na Zagreb, a otkrio je da neki od čelnika nisu ni znali za taj događaj.

“Neki nisu znali, vidjelo se iz pogleda. Nije to ples sa zvijezdama, nema tu aplauza ni posebne interakcije, ovo je malo drukčije”, rekao je Milanović odgovarajući na pitanje koji to čelnici nisu znali za slučaj s dronom.

Ponovio je da se konačno treba objaviti nalaz Centra Ivan Vučetić o padu drona. “Pozivam one koji su nas danima maltretirali sa svojim verzijama da nas obavijeste o najnovijem razvoju situacije, da to ne bih ja morao raditi”, rekao je Milanović.

“Očekujem da se konačno objavi nalaz forenzike, koji je jedini relevantan. DORH se očitovao da nekoga zaštiti. Kad su ljudi komentirali nepotpune rezultate istrage, onda je DORH šutio. A smatram da ovo nije predmet koji treba voditi DORH, nego posebno povjerenstvo, Sabora ili Vlade. Ovo ne može završiti nikakvom optužnicom”, rekao je Milanović.

Kaže da se BiH mora urediti i dogovoriti unutar sebe.

Na pitanje o slanju vojnika, rekao je da se o tome ne razgovara na summitu, to razrađuje vojno zapovjedništvo.

– Rekli smo u čemu ćemo sudjelovati, a zasad nije predviđeno da vojnici odlaze u Mađarsku. Hrvatska će se angažirati vrlo oprezno, rekao je.

Dodao je da neki nisu znali za pad letjelice u Zagrebu, a poruka koju je poslao je da se to dogodilo i da je dron letio sat vremena iznad teritorija NATO-a i pao, a da se ni u ikoga ne upire prstom.

– To nije stvar NATO-a, trebala je reagirati Mađarska, kazao je.

Razgovarao je s Viktorom Orbanom, a radije se, kaže, bavi onime što se događa u Hrvatskoj – “istragama i nalazima centra “Ivan Vučetić”, priopćenjima DORH-a koji se najednom jako zainteresirao za interes javnosti, a danima su šutjeli”. Pozvao je one koji su “danima maltretirali sa svojim verzijama da obavijeste o najnovijem razvoju situacije”.

– Jedini relevantan nalaz je nalaz forenzike. To nije stvar za DORH, DORH se očitovao da nekoga zaštiti, ovo nije predmet koji ima smisla da vodi DORH, nego posebno povjerenstvo. Ovo ne može završiti nikakvom optužnicom, protiv koga, nepoznatog počinitelja, ustvrdio je.

– Informacije imaju MORH, Glavni stožer, Mario Banožić, Andrej Plenković i ja. Oni govore, a ja šutim. Ja nemam potpune podatke. Nije mi jasno koji su tu motivi, dodao je i ustvrdio da je riječ o skretanju s drugih tema.

– Rat u Ukrajini nije napad na članicu NATO-a, nego na susjedstvo. Poruke predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog bile su emotivne i tužne, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, potvrdio je, ostaje još godinu dana, a ne zna tko će ga naslijediti.

– Na nama je da budemo solidarni i damo podršku, takvu politiku vodim i vodit ću je, rekao je Milanović.

S predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom nije razgovarao, ali je s mnogim drugima, među ostalima i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

VIDEO-OVDJEhttp://https://web.facebook.com/rtlvijesti/videos/419194350009809/?notif_id=1648127030648636&notif_t=live_video_explicit&ref=notif

H.H.

Najnovije

 Je li Hrvatima nužno „mučeništvo strpljivosti“?

Foto:Katolički tjednik   Do presedana da se o Stepinčevoj kanonizaciji razmišlja i nakon što je ispunjen glavni preduvjet – čudesno ozdravljenje, došlo je nakon što je...

Tomislav Jonjić: Samo ja mogu pobijediti Milanovića!

Foto:Boris Šćitar   Koga smatrate glavnim konkurentom na predstojećim predsjedničkim izborima? Moj glavni protivnik na predstojećim izborima je Zoran Milanović, čovjek koji svoju taštinu stavlja iznad...

Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala

Foto:Screenshot/Bljesak.info   Jedan od onih koji su imali sreću i koji su se uspjeli izvući iz ove katastrofe je i vozač Matko čiji je kamion odron...

Biblijska poruka 5. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Biti djeca pred zajedničkim ocem

Lk 10,17-24   Vratiše se sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje...

VIDEO: Pogledajte kako jutros izgleda Donja Jablanica

Foto:Dnevni avaz   Razorne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu su napravile ogromnu štetu, a odnijele su na desetine života, dok se za mnogima još...