Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Vjernici hodočastili na brdo Okit i od podnožja do vrha brda imali pobožnost Križnog puta…Crkvu na Okitu rušili su Talijani, mjesni komunisti i srpski agresori…

Hodočašće i križni put na Okitu.
U Godini Obitelji – „Križni put oca i majke“ predmolili roditelji…

Brdo Okit koje je smješteno nadomak Vodica i gdje se nalazi crkva Gospe od Karmela, osim svetišta idealni i prekrasni je vidikovac.

Sa samog brda seže pogled do Vodica i otoka Prvića s jedne strane, odnosno sve do Šibenika i otoka Zlarina s druge strane.

Kao prethodnih godina, tradicionalno na četvrtu korizmenu nedjelju, 27 .03. župljani Vodica i gosti iz susjednih župa i Šibenika, oko tristotinjak vjernika, hodočastili su na brdo Okit i od podnožja do vrha imali pobožnost Križnog puta, donosi infovodice.

U pobožnosti križnog, sudjelovali su i Žudiji, kojima su se pridružili i Skauti iz župe Vodice, Tribunja i Šibenika, koji su hodom hodočastili od Vodica do Okita.

Pobožnost Križnog puta započela je od podnožja Okita. Ovogodišnje razmišljanje uz četrnaest postaja križnog puta, koje su na Okitu izgrađene 1909. godine, kao dar vodičkih iseljenika iz Australije, bilo je u znaku Godine Obitelji i „Križnog put oca i majke“. Postaje su predmolili roditelji iz župe Vodice. Križ su na svim postajama od podnožja do vrha nosili očevi.

Pobožnost je završila na vrhu Okita u crkvi Gospe od Karmela, svetom misom koju je predvodio don Oleg Petrović župnik Kaprija i Žirja.

Više o brdu Okit našli smo na stranicama župe Vodice:

Na brdu Okit /visina 135 m/ nedaleko Vodica, stari su Vodičani od g.1590.-1660 podigli crkvicu na čast Gospe od Karmela. 19o9. g. četrdesetak vodičkih iseljenika iz Australije dali su o svom trošku sagraditi 14 postaja Put križa koje vode od podnožja na sam vrh Okita.

Crkva je tijekom vremena u više navrata bila nadograđivana. 1942. g. talijanska ratna mornarica tu je crkvu srušila. Nakon Drugog svjetskog rata mjesne komunističke vlasti nisu dozvolile graditi novu. Upornim traženjem dozvola je dobivena tek 1967. g. i nova je crkva podignuta kroz samo dva mjeseca. Međutim, i ova je bila kratkog vijeka.

Naime, za vrijeme Domovinskog rata, u jesen 1991. tenkovskim granatama, topovima i avionskim raketiranjem, i ona je srušena od srpskih agresorskih i neprijateljskih vojnih formacija.

Nakon što je za vrijeme samog obrambenog Domovinskog rata probijen put kroz kamene stijene brda do samog vrha, otvorila se mogućnost kamionima da prenose materijal, odmah su započele pripreme za gradnju novog Gospinog svetišta prema vrijednom idejnom projektu arh. Nikole Bašića iz Zadra. 3. svibnja 1995.g. blagoslovljen je temeljni kamen. Uz velikodušno sudjelovanje i pomoć mnogih pojedinaca i godišnjih doprinosa vodičkih obitelji podignuto je značajno kameno zdanje na vrh brda Okit.

L.K.

Najnovije

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....

Vukovarska braniteljica protiv Branka Borkovića Mladog Jastreba: Nije zaslužio počasni čin general-pukovnika. Pa znate li što je on učinio?

Foto:Facebook   Udruga zagrebačkih dragovoljca branitelja Vukovara poslala je oštro priopćenje u kojemu ističe da je protiv toga da se Branku Borkoviću -Mladom Jastrebu dodijeli počasni...

Afera za aferom: Nakon podrške rodnoj teoriji nadbiskup Uzinić  u propovijedi pozvao na odmak od evangelizacije, kršćanske tradicije i isticanja križa

Foto:Ana Križanec/Dijalog.hr   Piše: Alen Fućak, Dijalog.hr Nakon što je u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija „Susret u dijalogu“ izjavio kako Rodnu teoriju treba izučavati na katoličkim...