Četvrtak, 3. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Rat u Ukrajini mogao bi imati ozbiljne posljedice na cijeli svijet, Rusija doživjela “vojnu katastrofu” – u prelasku rijeke stradalo 400 vojnika

Rat u Ukrajini ušao je u 82. dan. Švedska premijerka Magdalena Andersson zatražit će danas podršku parlamenta za ulazak u NATO. Finska je odlučila, predat će zahtjev za članstvo u Savezu. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova opet je zaprijetila zapadnim zemljama…

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je kako se Rusija neće samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku
Ukrajinska vojska je objavila kako je do sad ubila 27.000 ruskih vojnika
Britanci u najnovijem izvještaju pišu kako je Bjelorusija najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž ukrajinske granice
Finska je spremna za slučaj napada, njihova skloništa mogu primiti 80 posto stanovništva
Švedski parlament uskoro bi trebao donijeti povijesnu odluku o ulasku u NATO
Počeli su razgovori s Turskom koja je rezervirana oko proširenja NATO-a
Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

13:07 Američki Kongres nastojat će ratificirati ulazak Finske u NATO prije ljetne stanke u kolovozu, rekao je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell u Helsinkiju nakon sastanka s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Kanada je također obećala brzu ratifikaciju.

“Nadamo se naravno da ćemo to učiniti prije stanke u kolovozu kada Kongres obično ne zasjeda”, rekao je McConnell novinarima u ponedjeljak.

13:04 McDonald’s je objavio da će napustiti rusko tržište te je započeo proces prodaje svojih restorana u zemlji nakon 30 godina.

U ožujku je lanac brze hrane rekao da privremeno zatvara oko 850 restorana u Rusiji kao odgovor na invaziju, prenosi BBC.

“Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini i ubrzano nepredvidivo radno okruženje naveli su McDonald’s do zaključka da nastavak poslovanja u Rusiji više nije održiv, niti je u skladu s McDonald’sovim vrijednostima”, navodi se u izjavi.

12:48 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO-u predvođenom SAD-om te je uvjeren da njihovo pristupanje ni na koji način neće ojačati europsku sigurnosnu arhitekturu, prenosi Reuters.

12:32 Ukrajinska jedinica koja se bori sjeverno od Harkiva stigla je do ruske granice i poslala poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, tvrdi ukrajinsko Ministarstvo obrane.

“Gospodine predsjedniče, uspjeli smo”, poručili su vojnici u videu koji je objavilo Ministarstvo.

Ranije je pokrajinski guverner kazao da su vojnici koji brane Harkiv stigli do granice.

12:20 Ukrajinsko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da su Ukrajina i Japan potpisali sporazum o zajmu od 100 milijuna dolara (82 milijuna funti) za pomoć zbog invazije.

12:15 Ukrajinski graničari tvrde da su jutros spriječili upad ruske diverzantsko-izviđačke skupine u sjeveroistočnoj regiji Sumi, javlja CNN.

11:57 Rusija je u ponedjeljak rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će se Moskva samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku, upozorivši da bi u rezultatu pristupanja tih zemalja Savezu porasle vojne napetosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano navodi postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu.

“Oni ne bi trebali imati iluzija da ćemo se jednostavno pomiriti s tim, kao ni Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je državna novinska agencija RIA.

Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bi bila “velika greška s dalekosežnim posljedicama”, kazao je on.

Vojne napetosti bi se povećale kao rezultat pristupanja tih zemalja NATO-u, upozorio je Rjabkov, kako javlja Interfax.

11:15 Velike vojne vježbe NATO saveza počinju danas na Baltiku. Radi se o najvećima u povijesti, javlja BBC. Vježbe se provode pod kodnim imenom Jež.

Na vježbama sudjeluje 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Finsku i Švedsku. Održavaju se u Estoniji. Više o tome čitajte >>OVDJE

11:04 Raketni zračni napad ruskih snaga u regiji Odesa oštetio je turističku infrastrukturu pri čemu su ozlijeđene dvije odrasle osobe, a teže je ozlijeđeno jedno malo dijete, javlja ukrajinska novinska agencija Interfax.

“Neprijatelj nastavlja s napadima na oštećeni i nefunkcionalni most preko ušća Dnjestra”, objavilo je gradsko vijeće Odese, prenosi CNN i podsjeća da je i prošlog tjedna Rusija u Odesi pogodila dva hotela i trgovački centar.

Rat bi mogao potaknuti glad diljem svijeta

10:58 Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.

10:57 Švedska će poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na njezin plan pridruživanja NATO-u, rekao je u ponedjeljak ministar obrane Peter Hultqvist, a očekuje se da bi kasnije istoga dana trebala biti donesena službena odluka o predaji zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Vladajući socijaldemokrati odustali su u nedjelju od 73-godišnjeg protivljenja ulasku u NATO.

Izrazili su želju za brzim pristupanjem NATO-u napuštajući višedesetljetnu politiku neutralnosti nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

10:56 Sankcije uvedene Bjelorusiji blokiraju njezin godišnji izvoz na Zapad u visini od 16 do 18 milijardi dolara, rekao je bjeloruski premijer Roman Golovčenko.

“Sankcije su blokirale gotovo cijeli bjeloruski izvoz u Europsku uniju i Sjevernu Ameriku”, rekao je Golovčenko, prema transkriptu intervjua za televiziju Al Arabiya iz Dubaija koju prenosi državna agencija Belta.

10:54 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je srušila tri ukrajinska borbena aviona. Jedan blizu zmijskog otoka u Crnom moru, a druga dva kod Nikolajeva i regiji Harkiv, javlja The Guardian.

10:50 Ukrajinska vojska je objavila kako je do sad ubila 27.000 ruskih vojnika.

 

10:37 Više od 400 ruskih vojnika poginulo je ili je ozlijeđeno prošlog tjedna dok su pokušavali prijeći rijeku Donets u Ukrajini, javlja NY Timesv nazivajući ovaj događaj “vojnom katastrofom”.

H.H.

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO Ukrajinski branitelji se bore kao lavovi i nanose strašne gubitke ruskom agresoru…Evo što su Ukrajinci danas objavili…

Najnovije

U BiH birača sve više, a stanovnika sve manje?!

Foto:Istina.media   Osim ogromnog broja glasova dijaspore, za koju postoji sumnja kako završe, poseban problem je i ažurnost biračkih spiskova kada je riječ o osobama koje...

HDZ Širokog čini Minhen bojna

U pjesmi Marka Perkovića Thompsona „Duh ratnika“ refren ide ovako: “Sve bih dao da je vidim Ponosnu i lijepu ko u snovima, Sve bih dao da je...

U Sarajevu proslavljen napad Irana na Izrael

Foto:Screenshot X   “Free free Palestine”, skandirali su prosvjednici preko puta gradske vijećnice te mahali zastavama Palestine i BiH. Plan im je bio da se okupe ispred...

Slavna pobjeda kod Čepikuća

    Zbor Narodne Garde se osnovao u  Dubrovniku početkom lipnja 1991. na Rašici. Ustrojene su dvije satnije i raspoređene u Čepikuće tijekom kolovoza iste godine....

Biblijska poruka 3. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Odašiljanje sedamdeset i dvojice – Žetva mira

Lk 10, 1-12    Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i...