Subota, 21. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO 25. lipanj 1991. – Proglašenje hrvatske neovisnosti…Jugoslavije više nije bilo iako su međunarodni čimbenici kao lijek za staru zagovarali nekakvu “novu jugoslavensku zajednicu”.

U okruženju velikosrpskih prijetnji i cinizma svjetske diplomacije povijesnog 25. lipnja 1991. Hrvatski je sabor proglasio Republiku Hrvatsku, dotad u sastavu socijalističke Jugoslavije, suverenom i samostalnom državom. Tim činom Hrvatska je pokrenula “postupak razdruživanja” od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.

Sabor je usvojio tri dokumenta: Ustavnu odkuku o suverenosti i samostalnosti, Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne države i Ustavni zakon o provedbi republičkog Ustava. Prihvaćena je i Povelja o pravima Srba i drugih nacionalnosti u Hrvatskoj.

Povijesne odluke o slobodnom putu u budućnost temeljile su se na rezultatima referenduma na kojem je 93,2 posto birača zaokružilo listić “da” za državnu samostalnost.

Hrvatski narod tako je demokratskim putem izrazio svoju volju da sam upravlja vlastitom sudbinom. Referendumom su odbačene druge, tada ponuđene varijante koje su Hrvatsku dovodile u nepovoljan položaj: i prijedlog saveznog premijera Ante Markovića o nekakvoj “demokratskoj Jugoslaviji” i Miloševićevu velikosrpsku koncepciju o takozvanoj “modernoj federaciji”, zapravo o novoj Srboslaviji.

Hrvatski je sabor jednoglasno izglasovao Deklaraciju o nezavisnosti ali je to jednoglasje bilo ponešto narušeno činjenicom da su se reformirani komunisti, tada pod nazivom Stranke demokratskih promjena, izjasnili protiv Ustavne odluke i zakona. Klub zastupnika SDP-a tražio je da se istodobno s razdruživanjem pokrene postupak udruživanja s drugim jugoslavenskim republikama. Taj je prijedlog odbijen pa se saborska većina, u kojoj je prevladavala Hrvatska demokratska zajednica, odlučila za punu hrvatsku nezavisnost bez ikakvih uvjeta. Istoga dana i Republika Slovenija donijela je odluku o državnoj samostalnosti.

Jugoslavije više nije bilo iako su međunarodni čimbenici kao lijek za staru zagovarali nekakvu “novu jugoslavensku zajednicu”. Zato je novim državama nametnut moratorij od tri mjeseca i embargo na uvoz oružja što ih je prepuštalo na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji. No u Domovinskom ratu Hrvatska se obranila pa je u siječnju 1992. međunarodna zajednica morala priznati novu političku stvarnost na jugoistoku Europe.

G.S.

Najnovije

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....

Vukovarska braniteljica protiv Branka Borkovića Mladog Jastreba: Nije zaslužio počasni čin general-pukovnika. Pa znate li što je on učinio?

Foto:Facebook   Udruga zagrebačkih dragovoljca branitelja Vukovara poslala je oštro priopćenje u kojemu ističe da je protiv toga da se Branku Borkoviću -Mladom Jastrebu dodijeli počasni...

Afera za aferom: Nakon podrške rodnoj teoriji nadbiskup Uzinić  u propovijedi pozvao na odmak od evangelizacije, kršćanske tradicije i isticanja križa

Foto:Ana Križanec/Dijalog.hr   Piše: Alen Fućak, Dijalog.hr Nakon što je u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija „Susret u dijalogu“ izjavio kako Rodnu teoriju treba izučavati na katoličkim...