Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Županijska skupština Šibensko-kninske županije jučer je na prijedlog zamjenice župana donijela i Odluku o određivanju 22. rujna Danom hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije!

Županijska skupština Šibensko-kninske županije jučer je na prijedlog zamjenice župana donijela i Odluku o određivanju 22. rujna Danom hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

Svake godine u mjesecu rujnu prigodnim događanjima u našoj županiji od zaborava čuvamo uspomenu na rujanski ratni podvig kada su, oslobođenjem šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, hrvatski branitelji osujetili plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela.

„Ove godine slavimo 31. obljetnicu rujanskog ratnog podviga, a Šibensko-kninska županija je, kao i dosadašnjih godina, koordinator programa obilježavanja nastalog u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica. Kao koordinator programa, prihvatili smo sve njihove prijedloge te tako formirali program obilježavanja. Kao i svake godine, obilježavanje Spomendana Rujanskog rata započelo je druge nedjelje u rujnu, Danom sjećanja na poginule hrvatske branitelje u skradinskom zaleđu, a u danima pred nama slijedi bogat program obilježavanja.“, najavila je zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

Županijska skupština Šibensko-kninske županije jučer je na prijedlog zamjenice župana donijela i Odluku o određivanju 22. rujna Danom hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

„Na prijedlog braniteljskih udruga s područja naše županije, 22. rujna, Spomendan Rujanskog rata, određen je Danom hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije. Koristim ovu priliku čestitati našim braniteljima njihov dan te zahvaliti vijećnicima Županijske skupštine koji su prihvatili ovu inicijativu te jednoglasno donijeli Odluku.“, istaknula je zamjenica župana Iris Ukić Kotarac na današnjem predstavljanju programa koji će se održati u narednim danima diljem naše županije.

Rujanski ratni podvig bio je prekretnica Domovinskog rata i njime su stvoreni uvjeti za konačno oslobođenje zemlje.

„Mi hrvatski branitelji naše županije dugo smo čekali da dobijemo svoj dan, a ovaj nam je datum jako značajan. Nikada ne smijemo dopustiti da se zaboravi što bi se dogodilo da mi malobrojni i slabo naoružani onda nismo uspjeli.“, kazao je Ivo Plenča, predsjednik udruge Specijalne policije Jastrebovi Šibenik.

Zamjenica župana Iris Ukić Kotarac i predstavnici braniteljskih udruga te nositelja programskih aktivnosti, na današnjoj konferenciji za medije pozvali su građane Šibensko-kninske županije da sudjeluju u proslavi Dana hrvatskih branitelja naše županije, kao i u programu obilježavanja.

Tako će se u petak 16. rujna 2022. godine, s početkom u 9:00 sati, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, održati javna tribina na temu „Spomen područje vojne povijesti RUŽA HRVATSKA ŽIRJE, jučer, danas, sutra.

Istoga dana, u suradnji sa šibenskim Funcutima, Udruga „Ruža hrvatska Žirje“ priprema bakljadu koja će se održati istovremeno na tri mjesta: na Šibenskom mostu, na brdu Smričnjak i na poziciji Južne topničke bitnice Žirje.

„Bakljada će početi u 19 sati i 13 minuta, odnosno u vrijeme kada se 1991. godine prvi put oglasila Južna topnička bitnica sa otoka Žirja.“, istaknuo je predsjednik Udruge Ruža hrvatska Žirje, Željko Šižgorić najavivši i jedno iznenađenje.

U Vodicama se istoga dana, 16. rujna 2022., održava tradicionalna manifestacija „Srcem protiv čelika“.

„Manifestacija započinje rekreativnom biciklističkom vožnjom, a nastavlja se mimohodom i komemoracijom kod spomenika hrvatskim braniteljima, na Trgu mučenika, gdje će biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“. Potom je predviđen prigodni kulturno-zabavni program.“, kazao je predstavnik Grada Vodica Luka Lipić.

U subotu 17. rujna 2022. pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima; na Šibenskom mostu u 9:30 sati; u Mandalini u 10:30 sati te u Rogoznici u 16:00 sati.

U 17:00 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodni zabavni program.

S početkom u 17:30 sati, na nogometnom igralištu u Zablaću, igrat će se nogometna utakmica između HNK Veterani113. i HNK Veterani policije.

Istoga dana, 17. rujna, u sportskoj dvorani Osnovne škole Meterize, održava se međunarodni turnir košarke u kolicima „Oba su pala“.

U utorak, 20. rujna. 2022., u 17:00 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

U 19:00 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić predvodit će svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu.

U srijedu 21. rujna 2022. godine, u organizaciji šibenske Gimnazije Antuna Vrančića u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se tribina „Rujanski rat 1991.“.

Središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice i Spomendana Rujanskog rata održat će se u četvrtak 22. rujna 2022. godine u Šibeniku.

Svečanost započinje u 17:00 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

Po završetku komemoracije, u 18:00 sati, započinje mimohod branitelja, ulicama grada prema šibenskoj rivi, gdje će na Trgu Pavla Šubića I., po prvi put, na ovakav način, biti obilježen Spomendan i proslavljen Dan branitelja. Prigodni kulturno-zabavni program uz nastup klape po izboru braniteljskih udruga pratit će ponuda domaće hrane dok je zamjenica župana na današnjoj konferenciji, vinare s područja županije zamolila da svojim donacijama dadu doprinos obilježavanju ovih važnih datuma.

Naime, ugostitelji Obrtničke komore Šibensko-kninske županije za sve sudionike proslave pripremit će dagnje na buzaru, koje će kao poklon građanima osigurati uzgajivači školjaka Šibensko-kninske županije. Zamjenica župana ugostiteljima i školjkarima ovom je prilikom zahvalila što su prihvatili njezinu ideju, pokazali dobru volju te time dali doprinos obilježavanju Spomendana Rujanskog rata i Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

FOTO-sibensko-kninska-zupanija.hr

„Pozivam građane da dođu u što većem broju, da se zajedno veselimo živima, i da odamo počast svim mrtvima koji su položili svoje živote na oltar Domovine koju smo dužni čuvati na najbolji mogući način.“, zaključila je zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

izvor-sibensko-kninska-zupanija.hr

foto-screenshot

VEZANE VIJESTI

VIDEO Počelo obilježavanje 31. godišnjice Rujanskog rata.PROGRAM OBILJEŽAVANJA 31. OBLJETNICE SPOMENDANA RUJANSKOG RATA

Najnovije

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....