Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Na današnji dan, 7. listopada 1991.,agresorska JNA je raketirala Banske dvore pokušavajući ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i destabilizirati Hrvatsku!

Pogođeni Banski dvori-foto-screenshot

Na današnji dan, 7. listopada 1991., agresorska JNA je raketirala Banske dvore pokušavajući ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile Banske dvore, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini…

– Taj trenutak bio je prekretnički, jer je Sabor dan nakon avio raketnog atentata, odnosno iste noći izglasao neovisnost i prekinuo i u formalno-pravnom smislu, nakon odluke od 25. lipnja 1991., sve ustavnopravne veze s bivšom državom, rekao je Plenković.

Na današnji dan, 7. listopada 1991. godine, JNA je raketirala Banske dvore pokušavajući ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. U trenutku napada pregovarao je s legalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća, zapravo jugoslavenskim premijerom, Antom Markovićem. Netom uoči raketiranja izašli su iz pogođene dvorane.

Dva bojna zrakoplova JNA 7. listopada 1991., malo poslije 15 sati, raketirala su Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile Banske dvore, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeni su pročelje i gotovo sve prostorije.

Nakon raketiranja Banskih dvora, predsjednik Tuđman je dao izjavu za HRT u kojoj je rekao; Banski dvori su napadnuti zato jer su bili ,ali i ostat će simbol Hrvatske državnosti. Barbari su uputili svoje razorne rakete da bi pokušali obezglaviti Hrvatsku, rekao je.

Da su me ubili živjela bi Hrvatska i bez mene, ali živjet će i samnom rekao je Franjom Tuđman. Barbari su ovim činom samo još više ujedinili hrvatski narod.

Tada je ocijenjeno da je riječ o atentatu na predsjednika Tuđmana jer je napad vođenim raketama ponajprije bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali ranjeno je nekoliko ljudi.

Napavši Banske dvore barbari su učinili kulturni zločin pred cijelim svijetom.

Nisu uspjeli rekao je Tuđman. Uskrisit ćemo i obnovit ćemo Hrvatsku.

Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskog sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Dan nakon tog pokušaja ubojstva Franje Tuđmana Hrvatski je sabor proglasio neovisnost države.

Tada je ocijenjeno da je riječ o atentatu na predsjednika Tuđmana jer je napad vođenim raketama ponajprije bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali je ranjeno nekoliko ljudi.

Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskog sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Predsjednik Tuđman tih je dana predlagao sekretaru za obranu SFRJ-a Veljku Kadijeviću da JNA prekine operacije protiv Hrvatske iz zraka, s kopna i mora, a RH će zauzvrat istodobno prekinuti opću blokadu njihovih vojarni. JNA je odbio Tuđmanov prijedlog i jednostrano inzistirao na hrvatskoj deblokadi.

Tuđman je objasnio kako se blokadom vojarni željelo prisiliti JNA da napusti Hrvatsku, ali to je bila i mogućnost da se Hrvatska domogne oružja koje joj ga je nelegalno oteo JNA prije prvih višestranačkih demokratskih izbora.

Predsjednik Tuđman pokušavao je pregovorima i sudjelovanjem na međunarodnim konferencijama izbjeći rat te mirnim putem tražiti političko rješenje. Prestanak moratorija EZ-a za Hrvatsku značio je, smatrao je Tuđman, stupanje na snagu, na temelju svibanjskog referenduma, ustavne odluke Hrvatskoga sabora o samostalnosti.

Napad jugoslavenskoga zrakoplovstva na Banske dvore predsjednik je ocijenio “napadom na simbol vlasti za sve Hrvate i simbol tisućljetne želje za državnošću”. Nazvao ga je i zločinom protiv kulture pred cijelim svijetom te pokušajem likvidacije hrvatskog predsjednika.

Ovim su raketiranjem barbari postigli suprotno onom što su htjeli, postigli su još veće jedinstvo hrvatskog naroda, rekao je tada Franjo Tuđman za HRT.

Poslušajte što je tada rekao dr. Franjo Tuđman

 

Najnovije

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...