Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Sveti Ivan Pavao II. – papa koji je zadužio Hrvatsku i cijeli svijet!…“Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski!… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”

foto-arhiva

“Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!”, “Ne bojte se biti sveci novog tisućljeća!” “Uzmi svoj život u svoje ruke i učini od njega remek-djelo!” – samo su neke od ohrabrujućih i snažnih poruka svetog pape Ivana Pavla II. koje je upućivao vjernicama diljem svijeta, posebno mladima, koje je izrazito volio.

Papa mira, papa ekumenizma, papa mladih, papa prijatelj Hrvata, papa ljubitelj sportaša, papa “hodočasnik” koji je proputovao svijet, papa čiji je utjecaj vjerojatno bio presudan za konačan pad komunizma u Europi – sve su to značajke kojima se s ljubavlju prisjećamo voljenog Ivana Pavla II.

Spomendan svetog Ivana Pavla II. slavi se 22. listopada, na dan kada je održao prvu svetu misu kao papa.

Toplina i neposrednost

Ivan Pavao II. jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni preporoditelj Katoličke Crkve, ali i cijelog planeta. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijeg doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca.

“Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”
Pomisao na Ivana Pavla II. rađa zahvalnost. Hrvatska bi povijest bez riječi i zauzimanja Ivana Pavla II. bila nepotpuna, a bez njegovih pohoda hrvatska bi vjernička duša bila siromašnija.

Teško da će ikada utihnuti odjek riječi kojima je u Zadru dirljivo sažeo svoju privrženost, rekavši nam: “Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski!… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”

3. lis 2020. Drugo apostolsko putovanje pape Ivana Pavla II.u Hrvatsku
Sveta Misa i beatifikacija sluge Božjega Alojzija Stepinca u Svetištu Marije Bistrice
Marija Bistrica, 3. listopada 1998.

Duboko smo zahvalni Ivanu Pavlu II. zbog tri pastoralna pohoda Hrvatskoj u samo jednom desetljeću, i to godine: 1994., 1998. i 2003., a kao katolici istog hrvatskog naroda zahvaljujemo i za dva pohoda Hrvatima i Crkvi u Bosni i Hercegovini godine: 1997. i 2003. Crkva u hrvatskom narodu s radošću se sjeća tih događaja, jer nas je obradovao svojim dolaskom, u trenutcima kada nam je kao Crkvi i kao narodu trebala ne samo njegova riječ, nego i njegova prisutnost među nama.

Papa Ivan Pavao II. u Zagrebu održao misu pred MILIJUN HRVATA, 1994.

2. travnja 2018.godine Gospodnje Sveta misa s najvećim brojem prisutnih vjernika u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti održana je 11. rujna, 1994. godine u Zagrebu na hipodromu za vrijeme prvog od tri posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj, na kojoj se okupilo gotovo milijun vjernika, točnije svaki peti državljanin Hrvatske.

Najnovije

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....