Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

PULJAK MORA PLATITI 100.000 KUNA IZ SVOG DŽEPA ZBOG – VILE IZ KOJE JE DELOŽIRAO BRANITELJE

“Ovo je političko zastrašivanje”, komentar je splitskog gradonačelnika Ivice Puljka na kaznu od 100.000 kuna koju mu je Državni inspektorat – kao odgovornoj osobi – propisao jer su, pojednostavljeno rečeno, radovi na Vili Dalmacija izvođeni bez propisane dokumentacije, odnosno građevne dozvole, a objekt nije, kako je naloženo, vraćen u prvobitno stanje.

– Ovo je pokušaj da se na naš izvrši pritisak i da nas se eliminira iz politike. Na čelu inspekcije je HDZ-ovac, tipični HDZ-ov uhljeb – rekao je Puljak. Pozivam ih i da nam kažu koliko je ovakvih kazni izrečeno, a da su ih državni dužnosnici isplatili iz svog džepa – dodao je.

Splitski HDZ ubrzo je odbacio Puljkove tvrdnje, optuživši ga da jeftino konstruira. “Sad je HDZ kriv jer ga je Park šuma Marjan (čitaj Marinić) prijavila za bespravnu gradnju, a stvari nije vratio u prvobitno stanje, jer je na prijevremene izbore otišao zaslugom svog zamjenika pa ga je inspekcija kaznila na uočene nepravilnosti”, poručili su.

Na pitanje, kako je moguće da je Grad gradio bez građevinske dozvole, rekao je kako su u prethodnoj administraciji držali kako je riječ o jednostavnim radovima za koje dozvola ne treba, a ispostavilo se da treba.

No to očito nije smatrao kad je upravo zbog građevne dozvole iseljavao branitelje iz te iste Vile Dalmacija. Podsjetimo, Službe grada Splita za vrijeme bivšeg saziva vlasti braniteljskim udrugama potrebne suglasnosti za uređenje prostora u toj vili koje su dobili na korištenje. Promjenom vlasti dovela se u pitanje legalnost, a da oni za to nisu znali te ih nitko o tome nije obavijestio dok su strpljivo čekali produženje ugovora kako bi nastavili s radovima.

“Razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika Bojanom Ivoševićem koji nam je rekao da mi u ovom slučaju nismo krivi, da smo radili po suglasnostima koje su nam izdale gradske službe, što nisu nisu smjele. Na moj upit zašto nam nije produžen ugovor, dogradonačelnik je izjavio da je to najmanji problem i da se ugovor riješi za deset minuta ako građevinska inspekcija zaključi da je sve ok. Na razgovoru u građevinskoj inspekciji usmeno nam je rečeno da nam najvjerojatnije za naše prostore treba građevinska dozvola te su nam savjetovali da zatražimo građevinsku dozvolu što smo i učinili”, rekao je Mladen Todorić, predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT, na presici krajem prošlog mjeseca.

I tu sad leži kvaka, iz Grada Splita su nam poslali odgovor na naš zahtjev za građevinskom dozvolom u kojem su naveli koje dokumente moramo priložiti za ishodovanje građevinske dozvole, a ključni je dokument pravni interes, u našem slučaju ugovor o korištenju. Tada smo zaključili da nas Ivošević svjesno obmanjuje‘, obrazložio je.

Pojasnio je kako, dakle, ne mogu ishoditi građevinsku dozvolu ako im ne produže u ugovor. A ugovor ne mogu produžiti bez dozvole.

‘Vrte nas u krug, doveli su nas u pat poziciju svojim zavlačenjem da to ne možemo legalizirati i dobiti dozvole te privedemo prostor svrsi za koju je predviđen. Taj takozvani povijesni staklenik, a zapravo povijesno ruglo grada Splita, koje se ne koristi već 50, 60 godina’, naveo je Todorić.

Na njihove optužbe, i dopis Ministarstva branitelja u kojem se proziva splitske gradske vlasti zbog animoziteta prema braniteljima, reagirala je prozvana pročelnica za gradsku imovinu u Splitu Maja Đerek je nakon toga u ponedjeljak odbacila primjedbe Ministarstva hrvatskih branitelja. Inače, dok je dopis Ministarstva prenio samo Dalmatinski portal, njen odgovor su prenijeli svi mainstream mediji! “”Uzimajući u obzir odnos gradske vlasti prema Dalmatia Toweru koji se temeljio na višemjesečnoj malicioznoj i difamacijskoj kampanji prepunoj neistina zbog kojih smo već poduzeli pravne korake, imamo razloga sumnjati u legalnost i legitimnost cijelog procesa izdavanja građevinske dozvole”, pišu u priopćenju hrvatskih branitelja napalo me na osobnoj razini. Ja nemam animozitet prema nikome, nego imam animozitet prema nezakonitostima,” rekla je Maja Đerek na konferenciji za novinare.

Zanimljivo je da sad, kad se gradsku vlast proziva za nezakonitosti, to ne samo da je animozitet prema Puljku nego i “zastrašivanje”. Kad HDZ krši zakone, to je naravno svinjarija. Isto tako valja primijetiti da je Puljak kažnjen upravo zato jer se u Vili Dalmaciji radilo bez dozvole, a upravo zbog toga je iselio – braniteljske udruge, dovevši ih u poziciju da tu istu dozvolu ne mogu niti tražiti. Spomenimo da je to inače vila koju do Titove smrti nije mogao koristiti nitko osim njega.

Dodajmo da to nisu jedini problemi za Puljka ovih dana: Prozvali su ga i Westgate grupe. Oni navode kako se stavljaju na raspolaganje svim institucijama i navode kako se nadaju da će čelnici Splita osigurati nastavak upravnog postupka vezanog uz izdavanje građevinske dozvole uz pozive Ivici Puljku i njegovu dogradonačelniku da opravdaju, kako kažu, materijalnu štetu nastalu njihovim djelovanjem.

“Međutim, problem ne vidimo u bolovanju kao opravdanom izostanku s posla ili dužnosti zbog zdravstvenog stanja. Problem je puno dublji i opravdano sumnjamo da naš projekt opet služi kao sredstvo prikupljanja političkih poena od strane gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića. Naime, 10. veljače 2023. u Banovini je održan radni sastanak između Ivice Puljka i Bojana Ivoševića kao predstavnika vlasti s jedne strane i kompanija koje namjeravaju poslovati u sklopu Dalmatia Towera te HBOR-a kao kreditora projekta s druge strane. Tema sastanka bila je problematika oko izdavanja građevinske dozvole budući da su se zainteresirani akteri zanimali za informacije oko tijeka razvoja Dalmatia Towera, a koje su važne i za njihovo poslovanje”, pišu i kažu kako je tom prilikom Bojan Ivošević prisutnima prijetećim tonom dobacio: “Kako ćete dobiti građevinsku dozvolu ako vam referentica koja radi na predmetu ode na bolovanje?”, navode iz Grupe.

Najnovije

Biskup Palić: Vidimo se u Međugorju!

Mostarski  biskup mons. Petar Palić u petak je održao konferenciju za medije u vezi s objavom Note Dikasterija za nauk vjere o duhovnom iskustvu...

HDZ: Kolakušić uspio posramiti čak i Milanovića!

Kao eurozastupnik tvrdio je da će istodobno biti i predsjednik Vlade i ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova. I unaprijed je, onako megalomanski, „najavio“...

Fra Tomislav Pervan: Napokon je skinut embargo s Međugorja

NAPOKON! Napokon je Vrh Katoličke crkve progovorio službeno o Međugorju - fenomenu koji traje već više od 43 godine. Kao što sam toliko puta...

Tužna obljetnica u Mostaru : Prije 31 godinu pripadnici tzv. Armije BiH ubili 23 hrvatska vojnika i civila

Foto:Crodex   20-ti rujan je nadnevak kao i svi drugi…No za stanovnike mostarskih naselja Rodoča i Jasenice to je poseban dan. Dan kada su mnoge obitelji...