Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(FOTO) 32. OBLJETNICA „GROMOVA“: „Svi možemo biti ponosni na ljude koji su stvarali hrvatsku državu“

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u subotu, na obilježavanju 32. godišnjice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Dugom Selu, da su branitelji temelj na kojem se gradi perspektiva samostalne i suverene Hrvatske, javlja Hina.

„Više od 200 Gromova položilo je svoj život za našu domovinu. Raduje me što smo danas 32 godine poslije ovdje u zajedništvu, s obiteljima. Imamo izrazito kvalitetnu suradnju s Udrugom ratnih veterana koji su pokazali da su uvijek prisutni i uvijek spremni pomoći. Ponosnu zelenu beretku danas nose mladi koji s ponosom pronose ime Gromova, odlučno i odgovorno“, rekao je ministar Medved.

 

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković naglasio je da je brigada stasala u iznimno teškim i turbulentnim vremenima, a njezinim osnutkom zasigurno je ispisana nova stranica hrvatske vojne povijesti.

„Svi možemo biti ponosi na ljude koji su stvarali hrvatsku državu. Nikada ne smijemo zaboraviti sva njihova djela, jer ako zaboravimo to odlazi za sva vremena. Institucije moraju voditi brigu i skrb o obiteljima hrvatskih branitelja, a godinu nosimo kao uspomenu na najsvečanije dane hrvatskog naroda“, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Deur.

„Grad Dugo Selo je grad branitelja, Crne Mambe, prva postrojba Gromova, većinom su se naselili ovdje. Od 1991. do 1993., grad je bio dom cijeloj gardijskoj brigadi. Ponosni smo domaćin ove obljetnice za koju smo emotivno vezani, kao grad i privatno. Vječita slava i hvala svim našim dečkima“, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Druga gardijska brigada “Gromovi” ustrojena je 15. svibnja 1991. Obljetnica se obilježava u Petrinji u vojarni koja je dobila ime po Predragu Matanoviću, jednom od zapovjednika brigade koji je poginuo u oslobađanju grada u Oluji. 208 pripadnika Gromova je poginulo u Domovinskom ratu, a njih oko 1.200 je ranjeno.

U sklopu obilježavanja 32. godišnjice osnivanja 2. Gardijske brigade Gromovi, u Krapini je u subotu, 20. svibnja 2023. godine, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odana počast svim poginulim i umrlim braniteljima.

Vijenac u spomen na poginule i umrle Gromove i sve ostale branitelje odao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je podsjetio kako je više od 100 Zagoraca prošlo kroz 2. gardijsku brigadu. „Gromovi” su prošli ratišta od Banije i Korduna, što je na neki način bio njihov domicilni prostor, preko Dubrovnika, Zadra, a pred Oluju vratili su se na Baniju i Kordu. Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju prostora Republike Hrvatske. Svoj su život u obrani Hrvatske dala 4 Groma s područja Krapinsko-zagorske županije, dok ih je 36 ranjeno“ – kazao je nakon polaganja vijenca župan Kolar.

Svijeće su u spomen na sve poginule i umrle hrvatske branitelje zapalili i članovi obitelji poginulih branitelja, delegacija Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je istaknuo kako Grad ima izuzetno dobru i kvalitetnu suradnju sa Udrugom ratnih veterana druge gardijske brigade “Gromovi”.

„Glavno nam je da zapalimo svijeće i obiđemo grobna mjesta naših poginulih suboraca. Krenulo je sve u ponedjeljak s Petrinjom, u utorak Dugo Selo, a danas je završna svečanost u Dugom Selu. Dugo Selo je domaćin, kao što je 2019. Krapina bila domaćin. Radi se o susretima s obiteljima, to su već drugi ili treći naraštaji naših pokojnih prijatelja, tako da je lijepo vidjeti koliko nas još uvijek ima“ – rekao je ovom prilikom predsjednik Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi Zvonimir Kantolić i podsjetio kako su upravo Gromovi, zajedno s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom, inicirali uređenje središnejg spomen obilježja poginulim i umrlim braniteljima u Krapini.

U obilježavanju su sudjelovali članovi povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel te povijesna postrojba Grada Krapine Krapinski Ilirci.

Molitvu je predvodio đakon u Župi Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama Samson Štibohar.

Najnovije

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....