Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Umro Hrvat povratnik pretučen u Republici Srpskoj

U bolnici u Slavonskome Brodu preminuo je hrvatski povratnik Marko Mišić kojega su dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na obiteljskome imanju nedaleko Dervente na području bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhitila nedugo nakon napada.

“Zastrašujući je bio napad na Marka Mišića, povratnika u Derventu. Tokom noći, prebačen je na odjel intenzivne njege bolnice u Slavonskom Brodu. Nanesene su mu povrede glave, pluća i polomljena rebra. U ovom trenutku, njegovo zdravstveno stanje, glavna je briga supruge Lucije. Malobrojni povratnici hrvatske nacionalnosti s razlogom su uznemireni. Upravo su povratnici najlakša meta za kradljivce šume, što je na ovom području odavno preraslo u biznis. Lokalne vlasti dužne su garantirati sigurnost svima, a posebno ranjivim grupama. Napadi na povratnike nakon slučaja u Derventi, alarm su za Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje ima obavezu nadzirati i sankcionirati tužioce. Njihovo nepostupanje ohrabrenje je za počinioce”, kazala je nakon napada Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić, na slici sa suprugom preminulog, Lucijom.

Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi hrvatski je povratnik prebačen u bolnicu u Slavonskome Brodu gdje su konstatirane ozljede opasne po život. Na žalost, nije preživio.

Hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić izrazio je sućut obitelji. Izrazio je očekivanje da će počinitelji biti kažnjeni te biti spriječeni slični slučajevi nasilja prema povratnicima.

„Želim izraziti nadu da je ovo posljednji slučaj da je povratnik stradao, iako je vjerovao u bolju budućnost i suživot, a stradao je štiteći svoju imovinu. Razgovarao sam s predstavnicima institucija i dobio uvjerenja da se ovako nešto neće ponoviti“, izjavio je za Hinu potpredsjednik RS-a Pranjić (HDZ BiH).

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić rekla je kako su povratnici često meta nasilnika, a da izostanak reagiranja institucija rezultira novim slučajevima.

„Tužiteljstvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije. Da su na vrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima“, rekla je Jurišić.

Marko Mišić sa suprugom se 2008. godine vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

Hrvatske se vlasti za sad nisu oglasile o ovom slučaju.

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...