U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu upriličeno je predstavljanje knjige autora Valentina Ćorića ”In Vino Libertas”, autora Valentina Ćorića. Knjiga govori o godinama provedenim u haaškom zatvoru, o razdoblju zabrane konzumiranja alkohola. Kako bi malo olakšao zatvorske dane Ćorić je došao na ideju kako od stolnog grožđa, od par kilograma grožđa, napraviti vino koje će na kraju konzumirati i on, ali i njegovi, kako je sam kazao, odani prijatelji iz zatvora.
“Ovdje danas najviše govore ljudi koji su bili na promociji knjige. Od kulturnih djelatnika, suboraca iz rata, ljudi koji su bili u Haagu i njihovih obitelji, znanstvenika, glumaca i pjevača. Ja ne znam koga se ovdje danas nije moglo vidjeti; Hrvatska u malom. Ja sam prezadovoljan, hvala ljudima što su došli, hvala mojim predstavljačima”, kazao je za Radioteleviziju Herceg-Bosne autor Ćorić.
Ćorić je dodao da je knjiga “In vino libertas” nastala iz prkosa.
“Rušili su mi dostojanstvo, ponižavali me, provocirali. Taj proces je dugo trajao; iscrpljivali su nas. Kad uzmem onu bobicu te je pretvaram u masu, a kasnije u mošt i vino… To je bio moj odgovor na sve ono što je rađeno prema meni i svima onima koji su mi pravili nedaće”, rekao je Ćorić dodajući da je sloboda unutar četiri zida nešto neopisivo.
Knjiga “In Vino Libertas” objavljena je u nakladi “Pavičić” i svjetlo dana čekala je punih sedam godina.
”Znamo se iz tih teških vremena u kojima je on junački podnosio agresiju u kojoj smo se kao narod našli i dao svoj doprinos u obrani suvereniteta i slobode hrvatskog naroda. Nakon toga je puno propatio”, kazao je umirovljeni general HV-a Ivan Tolj.
Knjigu su predstavili višestruko nagrađivani književnik i publicist, akademik Ratko Cvetnić. Potom, Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesničar književnosti, komparatist, novinar, političar i teatrolog, koji je između ostaloga obnašao dužnost predsjednika hrvatskog PEN-a te predavao na čuvenom američkom sveučilištu Yale. Predstavljač je bio i kazališni i književni kritičar te nakladnik Josip Pavičić kao i političar i prvak Hrvatskog proljeća Dražen Budiša.
Budiša je istaknuo da je za Ćorića Paoča sveta zemlja, a vino božanski napitak.
“Autor je bio pušten iz zatvora, ali nije smio javno istupati. Tako da smo to tek sada mogli organizirati i sad ju predstavljamo kao novu knjigu. U trenutku njezina rađanja, a to je danas, ona je već stara sedam godina. Dakle, ona se rađa sa sedam godina. To je fenomen koji još do sada nije zabilježen”, kazao je nakladnik i predstavljač Josip Pavičić.
O autoru i cijeloj obitelji Ćorić s poštovanjem govore oni koji ih poznaju dugi niz godina, a neki poput poznatog novinara i putopisca Gorana Milića još iz svojih tinejdžerskih dana.
“Danas sam došao ovdje jer je njemu istekla zabrana objavljivanja pa sam došao vidjeti tko je i što je te kupiti tu knjigu. Apsolutno nisam raspoložen da politiziram. Neka živi Herceg-Bosna u svojoj televiziji, neka živi tko god hoće i kako hoće. Vale Ćorić je moj obiteljski prijatelj, to ću uvijek poštovati i tu ću stati”, kazao je z Milić.
Autor u prologu piše da je “zapise klesao u zatvorskoj samoći”. A posebno zanimljivo je što je praktično pred nosom zatvorske straže, u razdoblju od 15 godina proizveo čak 1.200 litara izvrsnog vina zbog čega je znao završiti i u samici. Upravo to okruženje, prema mišljenju novinara Gorana Milića potaknulo je autora da skrati vrijeme u zatočeništvu na nevjerojatan način.
“U zatvoru je jedan doživljaj, u ratu je drugi doživljaj. Teško je nama koji smo sada u miru i kada je sve prošlo suditi kako je moguće. Ako su mogli jednom tjedno jesti janjetinu, mogli su valjda i vino praviti. Ali me zanima pročitati”, kazao je Milić.
Autor je najavio kako priprema još tri knjige u kojima će progovoriti o brojnim nepravdama, a kao glavnu poruku ovih autobiografskih memoara istaknuo je to što mu je kap vina bila i kap slobode.