Subota, 7. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Trump pobijedio na ‘caucusu’ republikanaca u Michiganu i Missouriju

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je pobijedio na zborovima birača u Michiganu i Missouriju, približivši se tako dodatno republikanskoj nominaciji za predsjedničke izbore u studenom.

 

Kako javlja HTV-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica, prema posljednjim anketama Bidenu pada popularnost među njegovim glasačima demokratima u najvećoj mjeri dosad.

”Iako su i njegovi prethodnici imali problema s popularnošću u ovoj fazi mandata, 81-godišnji Joe Biden ima problem na koji je nemoguće utjecati, a to su njegove godine. Prema anketi New York Timesa i sveučilišta Sienna, 60% demokrata koji će glasovati na ovim izborima za njega kaže kako je prestar za obavljanje funkcije dužnosti predsjednika. Isto tako očito je iz posljednjih anketa kako Biden gubi glasove Latinoamerikanaca, Afroamerikanaca i progresivnih demokrata. Loša vijest za Bidena su i rezultati anketa koji pokazuju kako stoji u srazu s Donaldom Trumpom u trci za Bijelu kuću 2024. Ankete naime pokazuju, i to zbroj svih anketa u posljednjih nekoliko mjeseci, da Trump od listopada ima, rekla bih, blagu ali konstantnu prednost”, izvijestila je Slavica.

”No valja reći kako ni Donald Trump nije popularan političar, nije ni mlad, 77 mu je godina, i on pravi lapsuse u svojim govorima, ali nekako javnost ga ne percipira kao senilnu osobu”, dodala je.

Pitanje svih pitanja je imaju li demokrati plan B. Demokratski stratezi odbijaju takve prijedloge, a iz Bidenove kampanje poručuju kako demokratski predizbori pokazuju da Bidena podupire velik broj demokratskih birača.

”Joe Biden danas se u kampu David priprema za svoj nastup u četvrtak pred oba doma Kongresa. Održat će govor o stanju nacije i to mu je zapravo prilika da pokaže da je spreman za nove izazove i da javnosti objavi svoju viziju za budućnost Amerike”, istaknula je Slavica.

U obje države Trump je porazio Nikki Haley, svoju posljednju preostalu suparnicu za republikansku predsjedničku nominaciju, približivši se nominaciji svoje stranke i vjerojatnom revanšu na predsjedničkim izborima s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

U Michiganu je Trump pobijedio Haley u svih 13 okruga koji su sudjelovali u zboru birača (eng. causus), objavila je Republikanska stranka.

Agencija Associated Press proglasila je pobjedu Trumpa na zboru birača u Missouriju iako se glasovi još prebrojavaju, ali se pokazalo da je bivši predsjednik SAD-a daleko ispred Haley.

Više od 1600 članova sudjelovalo je na zboru birača u gradu Grand Rapids u Michiganu gdje su birali delegate za Trumpa ili za bivšu veleposlanicu pri UN-u Haley, za stranačku konvenciju u srpnju.

Republikanci u subotu održavaju i predizbore u Idahou, što će biti zadnja prigoda za Haley uoči super utorka 5. ožujka, najvažnijeg dana predizbora kada glasa 15 država.

S ranijim pobjedama u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini Trump je veliki favorit predizbora, a Haley se i dalje drži zahvaljujući donatorima koji žele alternativu bivšem predsjedniku.

Za ovaj izborni ciklus, republikanci u Michiganu odlučili su se za hibridni sustav, podijeljen između klasičnih predizbora – održanih u utorak – i zbora birača ili ‘caucusa’.

Trump je pobijedio na predizborima u utorak osiguravši 12 od 16 delegata, a u subotu je uzeo i ostalih 39.

 

 

Najnovije

Duži lijes od povorke. U Preku bojkotirali pogreb Budimira Lončara

Foto:Maxportal   U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku na otoku Ugljanu, u subotu je održan posljednji ispraćaj Budimira Lončara koji je preminuo u...

Eh, što je CIA nekad lijepo pisala…

Foto:Katolički tjednik   CIA-in dokument iz 1970. naslovljen je Jugoslavija – potrošen oblik, što su, doduše, Amerikanci posudili od Milovana Đilasa, komunističkog disidenta koji je i...

Prostačka i klevetnička retorika Matića i dalje živi: SDP molitelje povezao s nasiljem nad ženama

Foto:Facebook   Muška molitva krunice ove se subote održala u niz gradova diljem Hrvatske. Najviše pozornosti medija i javnosti izaziva molitva na Trgu bana Jelačića u...

Biblijska poruka 7. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog stoji iza čovjeka i iza subote

Lk 6,1-5   Jedne subote prolazio je Isus kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli. A neki farizeji rekoše: »Zašto činite...

Ivica Marijačić : Dosta je Orjunaških provokacija i ponižavanja Branitelja te zaključuje “trebat će još jedna Oluja da se hrvatski narod riješi tog izdajničkog...

Foto:Podcast Velebit   Je l' se keva svetosavka u Zagrebu isplakala više suza za četničkim vojvodom Borom Čorbom i jugoslavenskim krvnikom Budom Mumijom? Svatko onaj tko u...