Ponedjeljak, 21. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Vučemilović o bolnoj istini za ljevicu: “SDP je molio DP za koaliciju, a sad su im crna desnica”

Foto:HRT/Arhiva

 

Nezavisna saborska zastupnica Vesna Vučemilović  komentirala je ulogu predsjednika Republike u parlamentarnim izborima koji su održani u travnju, a dotaknula se i vladajuće koalicije koju podržava iz saborskih klupa.

Vučemilović kaže kako se olako zaboravlja uloga Zorana Milanovića u kampanji za parlamentarne izbore.

“Moramo podsjećati da se on, mimo svih regula koje definiraju njegov položaj, svrstao i jasno rekao za koga je. Otvoreno je agitirao za SDP i njegova uloga je dovela do toga da se jako polarizirala politička scena i birači koji su dovedeni u poziciju da moraju birati po principu ‘ili mi ili oni’ ,piše Maxportal.

To se prelilo i na europske izbore. Čak i Valter Flego nije uspio osvojiti mandat iako je bio kvalitetan i dobar zastupnik, nije bio nevidljiv i nije bio zastupnik koji je tako sjedio i primao plaću u EP-u kao neki drugi. Mislim na Kolakušića i Sinčića koji tamo nisu napravili ništa”, govori Vučemilović dodajući još jednom da se ne smije zaboraviti i prelaziti preko toga što je predsjednik Republike napravio u kampanji za Sabor.

“Sve te priče da je netko iznevjerio birače, napravio ovo, moram podsjetiti da su iz SDP-a pregovarali s tim istim DP-om kojeg sad nazivaju crnom desnicom. Bili su poželjan partner kad pregovaraju sa SDP-om, a kad pregovaraju s HDZ-om su crna desnica. Prilično licemjerno”, govori.

Zastoj zbog izbora?

Na pitanje stoje li stvari u Hrvatskoj zbog izbora, Vučemilović kaže kako neke stvari stoje predugo.

“Svi smo znali da mandati ustavnim sucima ističu, dobro je da je pokrenut taj postupak. Bitno je da se uđe u proces. Mi već više od godinu dana imamo tročlano Upravno vijeće HERA-e, a dvojici članova mandat istječe iduće godine. Hitno moramo i to rješavati. Ove godine istječe mandat i guverneru HNB-a, još uvijek imamo v.d.-a za USKOK.

Sad će uskoro i treći izbori, malo je ta superizborna godina bacila neke stvari u drugi plan. Ako tome dodamo i EURO i OI u Parizu, onda je ova godina bogata velikim događajima koji odvlače pozornost od nekih bitnih tema i stvari koje se moraju napraviti”, upozorava Vučemilović.

Suradnja DP-a i HDZ-a

Vučemilović je ranije bila članica DP-a. Kaže kako se u stranci dogodilo i puno kadrovskih promjena otada te da je joj situcija izgleda kao da se oni ne mogu dogovoriti oko imena državnih tajnika, da nije stvar u tome da nemaju ljudi u kadrovskom bazenu.

“Nadam se da će se to riješiti prije ljetne stanke, nije dobro da ta mjesta ostanu nepopunjena”, kaže. Dodaje da je a tmosfera u vladajućoj koaliciji dobra.

“Svaki početak je težak, treba vremena da se neke stvari usaglase, iskoordiniraju, ali u principu nema razloga zbog kojih bi se koalicija raspala. Iako to mnogi priželjkuju, do toga u skorije vrijeme neće doći. Neke stranke se moraju pomiriti s izbornim porazom i time da su već treći mandat u opoziciji, da retorika koju su koristili nije prošla kod birača, okrenuti se sebi i pripremiti se za novi izborni ciklus za četiri godine. Ovo je dosta čvrsta koalicija desnog centra. To su želje izbornih gubitnika koje se neće ostvariti”, kaže.

Vučemilović se osvrnula i na mogućnost da Fortenovu kupi Pavao Vujnovac. “Nije svejedno tko će to kupiti”, kaže upozoravajući da se radi o ogromnim površinama poljoprivrednog zemljišta.

“Meni bi bilo draže da vlasnik ostane iz Hrvatske. Ma koliko to nije popularno. Bitno je, u taj se sektor nije previše ulagalo, bitno je da novi vlasnik podigne produktivnost i pokrene investicije”, kaže Vučemilović dodajući da je ipak riječ o privatnoj kompaniji pa će konačni sud ipak donijeti – vlasnik.

Kaže i kako će se neki problemi hrvatske poljoprivrede morati rješavati u Bruxellesu. Prema njenim riječima veliki broj problema s kojima se hrvatski poljoprivrednici susreću su nametnuli zeleni, protiv čijih su politika prosvjedovali poljoprivrednici širom Europe.

Osvrnula se i na način na koji se biraju čelnici javnih poduzeća.

“Znamo mi da tu ima natječaja, svega, ali to na kraju završi malo drugačije. Trebalo bi najstručnije, najkompetentnije ljude stavljati u upravu. To može biti jedini kriterij. vidjeli smo da je bilo svega i u prošlom mandatu, afera, odlazaka čelnika…

Moramo se odmaknuti od te prakse i osnažiti nadzorne odbore”, kaže Vučemilović dodajući da bi se stvari mogla bolje posložiti kada bi se nadzornim odborima dalo više slobode pri izborima kompetentnih članova uprave javnih poduzeća.

Najnovije

Čestitka ekipi HVIDRA – e HVO – a HB na osvojenom prvom mjestu

Krešimir Tabak, direktor Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije uputio je čestitku članovima HVIDRA-e HVO-a Herceg Bosne u povodu...

Jonjić: Milanović može biti zadovoljan, HOS-ovo znakovlje u smeće bacaju njegovi birači

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Nasrtaj na već oskvrnjeni spomenik''. Njegov tekst prenosimo u...

Marko Marković: Hidu Biščevića treba hitno mijenjati

Gost u Podcastu Velebit je Marko Marković, urednik Maxportala. https://www.youtube.com/watch?v=_ctgTAo0ocI

Baćin: Zaboravljeni masakr civila bez odgovornosti

U selu Baćin nalazi se druga najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata nakon Ovčare. Prije točno 33 godine srpska paravojska smaknula je...

Petokraka u Splitu: Vandaliziran spomenik HOS-u i mural irskom dragovoljcu

Foto:Facebook   Spomenik IX. bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu je osvanuo s petokrakom i natpisom ‘Fašisti’. I na mural dragovoljcu Domovinskog rata Ircu...