Ponedjeljak, 21. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Na Sveučilištu u Osijeku predavanje održao DF-ov jurišnik koji je veleposlanika RH nazvao ustašom

Foto:Večernji list

 

Zastupnik Demokratske fronte u državnome Parlamentu i visoki dužnosnik te stranke Zlatan Begić sudjelovao je protekloga tjedna na konferenciji koju je organizirao Pravni fakultet Sveučilišta “Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku te održao predavanje na jednome od panela promovirajući šovinističku propagandu koja se u Bosni i Hercegovini svodi na pokušaj ozakonjenja dominacije Bošnjaka, što je model koji je redovito na Balkanu vodio nesporazumima i sukobima, piše Večernji list BiH.

Čak i da se postrani stave interesi hrvatskih sunarodnjaka u BiH, osječko državno sveučilište ugostilo je radikalnog političara čije su izjave počesto na granici uravnoteženoga, a prije oko pola godine veleposlanika te iste države pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nazvao ni manje ni više nego – ustašom.

Napad na Šimonovića

– Veleposlanik Hrvatske u UN-u je ustaša, upravo zbog toga i jest veleposlanik jedne od zemalja agresora na Bosnu i Hercegovinu – što je Hrvatska. Svijet dugo nije vidio perfidniju nacističko-rasističku politiku kao što je politika naših zapadnih susjeda, jednostavno žude da nas ograde žicom. Bodljikavom! – napisao je na svome Facebook i X profilu Zlatan Begić (DF) 2. studenoga.

On je ustašom nazvao stalnog predstavnika Hrvatske pred UN-om Ivana Šimonovića, koji je primjer profesionalnog i odmjerenog diplomata. Begić je reagirao nakon što je Šimonović u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda istaknuo stav da Hrvatska ne priznaje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– U vezi s nazočnosti gospodina Komšića na današnjem sastanku i njegovim zaključcima želim ukazati da ga Republika Hrvatska ne prepoznaje kao legitimnog člana Predsjedništva BiH – rekao je tada hrvatski veleposlanik. – Iskreno se nadamo da će izmjene Izbornog zakona spriječiti takve manipulacije u budućnosti – rekao je Šimonović.

Nakon toga reagirao je Begić, koji je i sveučilišni profesor u Tuzli. Unatoč njegovim primitivnim istupima, kolege iz Osijeka odlučili su ga pozvati na konferenciju “Europska unija na raskrižju – načini očuvanja demokracije i vladavine prava”.

Panel na kojemu je govorio moderirala je profesorica Anita Blagojević s Pravnoga fakulteta, kojemu je dekan Tunjica Petrašević, a rektor Sveučilišta je Vlado Guberac. Da organizatori konferencije imaju imalo samopoštovanja, pa čak i vještina pretraživanja na Googleovoj internetskoj tražilici, posve sigurno ne bi za govornika na panelu pozvali zastupnika Demokratske fronte Zlatana Begića. Inače, tema njegova obraćanja bila je “Daytonski koncept provedbe zakonodavne i drugih funkcija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine: urušavanje vladavine prava i učinkovite političke demokracije”.

Tijekom toga predavanja govorio je nešto “umivenije”, no svejedno je govorio o diskriminaciji “građana”, o navodno nejednakoj vrijednosti glasa, o presudama Europskog suda za ljudska prava… To je predavanje posve suprotno od njegovih “stavova” iznesenih na društvenim mrežama, gdje je hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana nazvao “nacistom” i “skinhead rasistom”, a počesto daje komentare o Izbornome zakonu.

Nacisti, izdajnici…

– Po tužiteljstvu, nije problem što rasisti dogovaraju Izborni zakon na “kršćanskim osnovama” (umjesto na demokratskim!), nego je problem kada o tome progovore oni kojima je po tom zakonu namijenjena uloga sužnja. Krist je, međutim, uvijek na strani sužnja, nema to veze s njim. Svanulo? – napisao je nedavno radikal Begić.

Uz objavu vezanu uz hrvatsku europarlamentarku Željanu Zovko i njezin istup oko stanja u Gazi napisao je objavu u kojoj ju je povezao s “nacizmom i fašizmom”.

– Fašizam i nacizam nisu još poraženi. Oni danas imaju svoje zastupnike u Europskome parlamentu. Izgledaju gotovo identično ljudima, a jedan dio živi i u našem susjedstvu – napisao je na lošem engleskom Begić. Nerijetko se uključuje i u prozivanje trenutačnih vladajućih probošnjačkih stranaka u Sarajevu, slijedeći lov na vještice koji zajedno organizira SDFA grupacija. A taj komentar objavljen na X-u odnosio se na izbor suca Marina Vukoje, Hrvata, u Ustavni sud BiH. – Izravno kršenje Ustava, ignoriranje znanstvenih i stručnih kriterija, narušavanje demokratskih načela istaknuto je kroz izbor suca u državni Ustavni sud. Oni koji su došli na vlast za vaša 2022 glasa vrlo uporno to rade. Sramno je da su to danas SDP, NS i NIP. Jel’ svanulo – napisao je nedavno Begić.

Najnovije

Čestitka ekipi HVIDRA – e HVO – a HB na osvojenom prvom mjestu

Krešimir Tabak, direktor Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije uputio je čestitku članovima HVIDRA-e HVO-a Herceg Bosne u povodu...

Jonjić: Milanović može biti zadovoljan, HOS-ovo znakovlje u smeće bacaju njegovi birači

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Nasrtaj na već oskvrnjeni spomenik''. Njegov tekst prenosimo u...

Marko Marković: Hidu Biščevića treba hitno mijenjati

Gost u Podcastu Velebit je Marko Marković, urednik Maxportala. https://www.youtube.com/watch?v=_ctgTAo0ocI

Baćin: Zaboravljeni masakr civila bez odgovornosti

U selu Baćin nalazi se druga najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata nakon Ovčare. Prije točno 33 godine srpska paravojska smaknula je...

Petokraka u Splitu: Vandaliziran spomenik HOS-u i mural irskom dragovoljcu

Foto:Facebook   Spomenik IX. bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu je osvanuo s petokrakom i natpisom ‘Fašisti’. I na mural dragovoljcu Domovinskog rata Ircu...