Petak, 13. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dolazak Luke Modrića i Zlatka Dalića u Mostar uveličao premijeru dokumentarca “HŠK Zrinjski – Priča o ponosu”

Foto:Bljesak.info

 

Brojni ljubitelji nogometa, navijači Zrinjskog i poznate nogometne ličnosti okupili su se kako bi pogledali novi dokumentarni film o HŠK Zrinjski. Ovaj film, pod nazivom “HŠK Zrinjski – Priča o ponosu”, istražuje povijest kluba, njegove korijene, ključne osobe i igrače koji su ostavili traga.

Najveću euforiju na premijeri izazvali su bivši igrač Zrinjskog Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije i igrač Real Madrida, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić te izbornik Zlatko Dalić. Njihova prisutnost dodatno je istaknula važnost ovog događaja, piše Hercegovina.info.

Bljesak.info

“HŠK Zrinjski – Priča o ponosu” prvi je dokumentarni film koji detaljno istražuje povijest kluba, od njegovih početaka do današnjih dana. Film prikazuje osnivanje kluba, njegov rad, te prisilno gašenje 1945. godine, kao i razloge ponovne uspostave kluba početkom 90-ih godina.

Po riječima redatelja i scenarista filma Dragana Komadine, dokumentarac govori o okolnostima osnivanja, djelovanja i nasilnog gašenja Zrinjskog 1945. godine, kao i o motivima za njegovu obnovu početkom 90-ih godina prošloga stoljeća. Film je nastao u nezavisnoj produkciji, vođen i inspiriran velikom odgovornošću i ljubavlju za prošlost grada i kluba, te nudi znanstvene, objektivne uvide u povijesne okolnosti razvoja Zrinjskog, ali i sporta uopće u Mostaru i Bosni i Hercegovini. Potomci igrača i dužnosnika kluba iz razdoblja između dva svjetska rata, kao i izravni sudionici njegove obnove 1992., donose osobna svjedočanstva, otkrivajući bogate obiteljske riznice uspomena i tajni što su desetljećima bile skrivene.

Komadina ističe kako se kroz priču o povijesti nogometnog kluba, koji je dva puta nasilno gašen, jednom na početku Prvog, a drugi put na kraju Drugog svjetskog rata, promeće priča o vjeri, snazi i nepokolebljivosti ovdašnjeg čovjeka i njegovoj spremnosti da se žrtvuje za vlastite ideale.

Film su zajedno realizirali Josip Marinović, Nino Rotim i producent Neven Jerkić, dok su svoje priče i iskustva podijelili Franjo Džidić, Ivan Ćurković, Jadran Ćela Topić, Blaž Slišković i Luka Modrić. Njihova svjedočanstva obogatila su sadržaj filma, pružajući dublji uvid u povijest kluba. Modrić, koji je prisustvovao mostarskoj premijeri, izrazio je svoje emocije vezane uz klub i grad.

“Zrinjski kao klub i Mostar kao grad imaju posebno mjesto u mom srcu jer sam tu napravio svoje prve seniorske korake. Sjećanja na to razdoblje su fenomenalna. Ako me pamćenje dobro služi, zabio sam osam golova u dvadeset i nešto utakmica, što mislim da nije loša statistika. Ta prva godina u Mostaru mi je stvarno puno pomogla u daljnjoj karijeri,” kazao je Modrić. Dodao je kako je od te 2004. godine Zrinjski napravio veliki iskorak. “Od tog vremena klub je narastao, igra se Europa, osvojene su neke titule i jako sam sretan zbog tih rezultata i uspjeha,” dodao je Modrić.

Modrić je zbog svoje povezanosti s Mostarom od gradonačelnika Marija Kordića dobio i ključ od grada, a fotografirali su se ispod murala posvećenog upravo Modriću.

Premijera je izazvala veliki interes javnosti i medija, a ljubitelji nogometa s oduševljenjem su pratili priče i anegdote povezane s klubom koji je simbol ponosa i tradicije. Dokumentarac je pohvaljen zbog autentičnog prikaza i temeljitog istraživačkog pristupa, čime je HŠK Zrinjski dobio zasluženo priznanje za svoj doprinos nogometu.

Film “Hrvatski športski klub Zrinjski – Priča o ponosu” nastao je na inicijativu producenta Nevena Jerkića, u produkciji Masters Investicija. Uz redatelja i scenarista Dragana Komadinu, na filmu su protekle tri godine radili istraživači i scenaristi Josip Marinović i Nino Rotim.

Najnovije

Fra Mladen Vukšić imenovan kotorskim biskupom

Foto:KTA   Papa Franjo imenovao je u četvrtak 12. rujna novim kotorskim biskupom fra Mladena Vukšića, OFM, dosadašnjeg župnika Župe Bezgrešnog začeća BDM u Posušju u...

Hodak: Tuđmana sam upozorio gdje sam vidio Lončara i Jovića: Dobio sam sažalni pogled

Dok bauk ustaštva kruži Hrvatskom njezini epski neprijatelji put putuju. Predrag Fred Matić, Budimir Lončar, Bora Čorba, Joža Manolić… odoše na vječna lovišta.   Karikaturalni likovi....

Penava otkrio koliko je članova napustilo DP

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik DP-a Ivan Penava otkrio je koliko je ispisnica zaprimljeno, a komentirao je i nedavne izjave Radića i drugih koji su napustili stranku. Radić...

Biblijska poruka 12. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ljubite svije neprijatelje – Budite svima dobrotvori

Lk 6, 27-38   Reče Isus svojim učenicima: »Vama koji slušate velim: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za...

Darko Juka: Deseci djece u ratnom Mostaru stradali su u granatiranju

Foto:Večernji list   Ratne ralje na mostarskim ulicama istrgnule iz toploga zagrljaja života djecu koja su ginula na igralištima, dok su čekala početak nastave vjeronauka ili...