Subota, 19. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Podsjetnik na razloge zašto su generali Ivan Tolj i Ivan Kapular dali ostavke u Hrvatskom generalskom zboru

Foto: Narod.hr

 

U povodu smrti Budimira Lončara donosimo tekst, koji je 2019.godine objavio Narod.hr, kao podsjetnik na vrijeme kada su mračni centri moći počeli uzdizati Lončara i druge Orjunaše, a tome su se žestoko usprotivila dva hrvatska generala Ivan Kapular i Ivan Tolj da bi na kraju podnijeli ostavke u Hrvatskom generalskom zboru.

”Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje – ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja, pišu u priopćenju general-bojnik Ivan Tolj i general-bojnik Ivan Kapular.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Kao utemeljitelji Hrvatskog generalskog zbora nismo mogli niti zamisliti da će pretežita i za javnost često vidljiva svrha djelovanja naše udruge biti paljenje svijeća, polaganje vijenaca i obilježavanje obljetnica.

Umjesto da uz tu, hvale vrijednu aktivnost, budemo, prije svega, djelatni glasnogovornici hrvatskog naroda kojeg zahvaća sve više rezignacija i malodušje, kritičari svega onoga negativnog što razara sadašnjost i sprječava budućnost, Hrvatski generalski zbor sudionik je šutnje, kronična nedjelovanja prikrivena ispraznim frazama. Tek takvim djelovanjem, odavanja počasti, upaljene svijeće i vijenci imaju smisla. Na djelotvornost obvezuju nas naši pali vojnici i suborci bez čije žrtve ne bi bilo hrvatske slobode!

Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje – ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja. Najnoviji primjer takva postupanja je dodjela priznanja vremešnom ministru (94 god.) bivše SFRJ, »zaslužnom» da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja, a da i ne spominjemo njegovo «slavno» djelovanje u poraću 1945., u Zadru i njegovoj okolici. Je li moguće da o svemu tome hrvatski generali (ratni generali!) šute? U ratu nas je resila hrabrost, a u izborenom miru ( je li i to moguće!?) neopravdano jalovo taktiziranje i oprez, malodušje i kukavičluk!

Smatramo da je dužnost i obveza Hrvatskoga generalskog zbora da reagira na poteze kojima se promoviraju osobe i djelovanje, koje je u suprotnosti s našim pravednim, državotvornim, i obrambenim Domovinskim ratom, kao i s cjelokupnim vrijednosnim sustavom hrvatskog naroda i države. Osim toga poglavita zadaća HGZ-a trebala bi biti beskompromisno davanje potpore svima onima u našemu društvu koji se zalažu za te, u krvi naših branitelja, stečene vrijednosti. Da se zalažu za posvemašnji boljitak Domovine i naroda, na temelju poštena i plaćena rada, te za dostojanstven život obitelji i pojedinaca u pravnoj i pravednoj državi.

Pojedince i pojedine organizacijske, gospodarske i financijske strukture RH , od rata do danas smatramo glavnim krivcima demografskog kolapsa i nezapamćenog egzodusa hrvatskog naroda u potrazi za boljim životom.

Ustaljeno nereagiranje Hrvatskog generalskog zbora na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, doveli su do toga da više ne želimo sudjelovati u takvome radu ove udruge.

Nećemo biti sudionici u šutnji, u vremenima kada bismo trebali govoriti i biti djelatni promicatelji i branitelji vrijednosti na kojima počiva hrvatski narod i njegova država.

Ovom ostavkom pokazujemo našu obvezu i spremnost za uključivanjem u sve aktivnosti koje će doprinositi obnovi vrijednosnog sustava, povratku hrvatskih ljudi iz inozemstva, njihovu zapošljavanju i izlasku iz očite i teške krize u koju smo upali zbog ”grijeha struktura”, kako je to svojedobno i točno rekao kardinal Josip Bozanić, zbog niza pogrešaka, krivog činjenja ili još gore – nečinjenja, kao da se sve to loše događa negdje daleko, a dotle svakodnevno autobusi, vlakovi i zrakoplovi odnose hrvatske ljude, našu mladost negdje u tuđine i doista daleko od svega onoga za što smo se kroz povijest, sve do Domovinskoga rata borili i izborili: za slobodnu i, konačno, međunarodno priznatu Državu!

General bojnik Ivan Tolj

General bojnik Ivan Kapular

U Zagrebu, na Stepinčevo, dne 10. veljače 2019.

Najnovije

19. listopada 1991. Humanitarni konvoj (Vukovar) – ‘Liječnici bez granica’ spasili dio ranjenika iz bolnice

Na današnji dan 1991. izašao je iz Vukovara Humanitarni konvoj u organizaciji Ministarstva zdravstva i udruge „Liječnici bez granica“ (međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija)....

Biblijska poruka 19. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Neustrašivost svjedočenja

Lk 12,8-12   Reče Isus svojim učenicima: »Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko...

Ima li Primorac šanse protiv Milanovića?

Primiču nam se izbori za Predsjednika RH koji su predviđeni za kraj 2024.godine. Pored aktualnog Predsjednika Zorana Milanovića kao njegov najozbiljniji protukandidat delegiran je...

Šipić najavio donošenje strateškog Zakona o demografskoj obnovi

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić najavio je da će Vladi i Hrvatskom saboru predložiti donošenje strateškog Zakona o demografskoj obnovi, koji bi mogao...

Ministar Anušić: Milanović nije bio ni dana u ratu, a sada doslovno mobingira generala Kundida i Hrvatsku vojsku

Ministar obrane Ivan Anušić dao je intervju za RTL.   Gospodine Anušić, hoće li se u ponedjeljak održati nova sjednica Odbora za obranu? Da, sjednica je planirana...