Četvrtak, 19. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Culej oslobođen u slučaju ćirilične ploče iz 2013. u Vukovaru

Foto:Maxportal

 

Bivši saborski zastupnik, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Stevo Culej u srijedu je nepravomoćno oslobođen na vukovarskom Županijskom sudu zbog poticanja nasilja na prosvjedu u rujnu 2013. u Vukovaru nakon postavljanja dvopismenih ploča na državne institucije.

U izjavi novinarima, Culej je rekao da on nije razbio ni jednu ploču kao i da nikoga nije poticao na nasilje nego da je samo pozvao okupljene građane, branitelje i stradalnike da odu do mjesta gdje su postavljene ploče, prenosi Maxportal.

Podsjetio je kako je i prije dvije godine, također radi nedostatka dokaza, bio oslobođen istovjetnih optužbi te da se to ponovilo i sada.

Početkom rujna 2013. godine vlada, na čijem je čelu bio današnji predsjednik Republike Zoran Milanović, postavljanjem dvopismenih ploča na latinici i ćirilici na zgrade državnih ustanova i institucija započela je primjenu Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Uslijedili su prosvjedi dijela vukovarskih branitelja i ratnih stradalnika, a u naguravanju s prosvjednicima nekoliko je policajaca lakše ozlijeđeno.

Do sada je radi razbijanja dvopismenih ploča u Vukovaru, koje su razbijane u nekoliko desetaka slučajeva, osuđeno više od 20 osoba na uvjetne zatvorske kazne.

Najnovije

Šarić: Izvršni direktor poduzeća SNV d.d. Milorad Pupovac opet je tužnog i ugroženog lica

Foto:Screenshot   Najuspješniji etnobiznismen u Hrvatskoj, kako ga je nazvao bivši Titov gardist Ivo Josipović, Milorad Pupovac svake godine nekoliko puta za potrebe svog poslovanja saziva...

PREŠUĆENA, KRVAVA AKCIJA ‘UNA 95’:Tko je krivac za smrt 49 vrhunskih specijalaca, mjesec i pol nakon ‘Oluje’?

Foto:Crodex   U subotu, 18. rujna u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježena je 29. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Una 95”. Operacija  Una odvijala se...

Biblijska poruka 19. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Imam ti nešto reći: O ljubavi i praštanju

Lk 7,36-50    Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja...

262. Evanđelje dana iz Međugorja: Kako postići Put najizvrsniji?

https://www.youtube.com/watch?v=9VA-te8VLTU

Ispovijest hrvatskog svećenika koji je ubio čovjeka: Kod mene se nešto dogodilo

Don Ivica Sinanović svećenik je od 2005. godine. Rođen je u Osovi u Bosni i Hercegovini prije 55 godina. Nakon školovanja u Zagrebu i...