Četvrtak, 17. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja na herojske dane obrane Vukovara i Domovinskog rata, piše portal veterani-info.

 

Andrija Buntić iz Neuma i Leo Leko iz Gruda udružili su snage kako bi vukovarskom muzeju poklonili vozilo identično onome koje su branitelji koristili 1991. godine.

Izrađeno prema fotografijama, vozilo je vjerno replicirano kako bi što više nalikovalo originalu, čime se čuva uspomena na hrabrost i odlučnost vukovarskih branitelja.

Originalno vozilo marke Fiat, tkz. Kampanjola, uništeno je od strane velikosrpskog agresora prilikom privremene okupacije Vukovara.

Ovaj simbolični poklon ne samo da obogaćuje Memorijalni centar, već i svim posjetiteljima pruža priliku da se prisjete i odaju počast onima koji su se borili za slobodu Hrvatske.

Ova donacija predstavlja još jedan korak u očuvanju povijesti i sjećanja na one koji su dali sve za svoju domovinu, podsjećajući nas na važnost zajedništva i domoljublja.

Vozilo se nalazi na Trpinjskoj cesti, ispred “Spomen doma braniteljima”, i biste generala Blage Zadre.

Žuti mravi i Pustinjski štakori bili su odredi su koji su slani na zadatke u koje se gotovo nitko drugi nije usudio ići. Radilo se o protuoklopnom odredu koji nije brojio više od 60-tak vojnika. Iako je bila na glasu kao jedna elitna postrojba, radilo se ustvari o običnim, mladim ljudima, iz ulica i kvarta, bez nekog posebnog vojnog iskustva.

Kako god je agresor krenuo sa tenkovima, taj odred je krenuo dočekao ih u dvorištima i vrtovima kuća, gađali ih i povlačili se, te se ponovno vračali.

U rujnu 2021. u parku uz Trpinjsku cestu svečano je otvoreno spomen-obilježje „Vjera, djela, domovina“. Posvećeno je osamnaestorici poginulih pripadnika Žutih mrava, Pustinjskih štakora i Turbo voda, posebne postrojbe koja je išla u ispomoć tamo gdje je trebalo da se ne probije crta obrane.

Foto: Veterani-info

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...

Prije 46 godina ubijen Bruno Bušić, a čovjek optužen za njegovo ubojstvo je slobodan

Na današnji dan, 16. listopada 1978. godine za papu je izabran Ivana Pavao II, a potom je nakon nekoliko sati ubijen Ante Bruno Bušić....