Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Obilježena 34. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda u Sinju

U Sinju je u četvrtak održana svečanost u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade, obilježavajući 34. obljetnicu ustrojavanja Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora narodne garde.

 

Uz obitelji poginulih, pripadnika postrojbe, svečanosti je nazočio i državni tajnik Zlatan Bašić, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja, prenosi portal Veterani.info.

Obilježavanje je započelo svetom misom u bazilici Čudotvorne Gospe Sinjske, koju je predvodio fra Antonio Mravak.

Polaganjem vijenaca kod spomenika “Slomljeno krilo” odana je počast poginulim braniteljima; Branku Fridelu, Borisu Kekezu, Davoru Šabiću, Mladenu Škalici i Bojanu Vojvodi, koji su tragično stradali 26. siječnja 1992. godine u padu zrakoplova AN 2.

Vijence je u ime predsjednika RH Zorana Milanovića položio brigadir Krešimir Ražov, zapovjednik zrakoplovne baze HRZ u Zemuniku. U izaslanstvu koje je položilo vijenac u ime Vlade RH bili su Zlatan Bašić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, pukovnik u miru Ivica Ušljebrka, savjetnik ministra obrane i Igor Vidalina, voditelj Veteranskog centra Sinj. U ime Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana vijenac je položio pročelnik Damir Gabrić, u ime grada Sinja, gradonačelnik Miro Bulj, izaslanstva udruga 4. gardijske brigade, 2. bojne, pripadnici Hrvatske vojske i policije, i drugi.

Tijekom komemoracije, pet zrakoplova aerokluba Split i Sinj nadletio je mjesto pogibije, odajući počast petorici poginulim pripadnika Voda.

Obilježavanje je nastavljeno na Aerodromu Piket, gdje je nakon preleta Rafalea održan prigodan zrakoplovni program s padobrancima koji su nosili ratne zastave 4. brigade i Republike Hrvatske.

Brigadir u miru, Matko Raos, zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda, istaknuo je hrabrost i odlučnost pripadnika postrojbe. “Kroz postrojbu prošla 42 pripadnika, od kojih su njih sedmorica poginula, osam ih je bilo ranjeno, a četvorica su preminula.“

Državni tajnik Zlatan Bašić pohvalio je njihov doprinos i neustrašivost u obavljanju zadaća, naglasivši da su postavili temelje današnjeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

„Osnivanjem ovog voda stvorena je čvrsta jezgra koja je postavila temelje današnjeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U najkritičnijim trenucima, kada je naš narod tražio zaštitu i sigurnost, pripadnici ovog voda pokazali su iznimnu hrabrost i odlučnost, a njihova neustrašivost u izvođenju zadaća iz zraka, uz ograničena sredstva i u iznimno teškim uvjetima, postala je simbol otpora i obrane“, rekao je državni tajnik Bašić.

Ovu postrojbu, koja je bila začetnik hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 17. listopada 1990. godine osnovali su u sinjskoj sportskoj zračnoj Luci na Piketu malobrojna skupina članova aero-klubova Split i Sinj.

Samostalni zrakoplovni vod djelovao je u 4. brigadi ZNG-a od lipnja 1991. do veljače 1992., a brojio je 18 pripadnika raspoređenih u dvije skupine. Bili su sudionici svih borbenih događanja, od Maslinice do oslobađanja juga Dalmacije, posebice u pripremi borbenih djelovanja u Oluji gdje izvršili brojne ključne i zahtjevne zadaće, a svojim zrakoplovom otvorili su i prvu liniju u prijevozu putnika po oslobođenju Zračne luke Zadar do kraja rata. Prvi avioni tzv. JNA oboreni su iznad Slavonije streljivom koji su osvojili na otoku Šolti u kolovozu 1991. Do Sarajevskog primirja izveli su 164 leta ostvarivši oko 180 sati naleta.

Obilježavanje 34. obljetnice podsjeća nas na važnost sjećanja na one koji su položili svoje živote za slobodu Hrvatske, te na njihovu hrabrost koja je postala simbol otpora i obrane.

Foto: MHB

Najnovije

Ministar Anušić: Milanović nije bio ni dana u ratu, a sada doslovno mobingira generala Kundida i Hrvatsku vojsku

Ministar obrane Ivan Anušić dao je intervju za RTL.   Gospodine Anušić, hoće li se u ponedjeljak održati nova sjednica Odbora za obranu? Da, sjednica je planirana...

Jonjić u prepunoj dvorani u Zagrebu govorio o komunističkim zločinima

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić održao je predavanje o krivotvorenju hrvatske povijesti u 20. stoljeću.   ''Na predavanju u zgradi Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, u prepunoj...

Tomislavgrad: Braniteljskoj populaciji prezentirani resursi koje nude “veteranski centri”

Uprava za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije danas je organizira prezentaciju „veteranskih centara“. Prezentacija je održana u prijepodnevnim satima u...

“Gornji horizonti”: Hoće li se dolina Neretve pretvoriti u pustinju?

Realizacija projekta Gornji Horizonti doslovno bi značila ubojstvo rijeke Neretve.   Vlada RS-a donijela je, odluku kojom daje garanciju bh. entiteta Republike Srpske za kreditno zaduženje...

Broj katolika u cijelom svijetu raste, samo se u Europi smanjio

U svijetu živi 1,39 milijardi katolika, a općenito je broj u blagom porastu. I dok u cijelom svijetu taj broj raste, u Europi se...