Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ministar Anušić: Milanović nije bio ni dana u ratu, a sada doslovno mobingira generala Kundida i Hrvatsku vojsku

Ministar obrane Ivan Anušić dao je intervju za RTL.

 

Gospodine Anušić, hoće li se u ponedjeljak održati nova sjednica Odbora za obranu?

Da, sjednica je planirana za ponedjeljak u 13.30 sati. Službeni poziv će dobiti načelnik Glavnog stožera i naravno svi mi koji smo i bili jučer na toj sjednici. I nadam se, odnosno očekujem bez opstrukcije i predsjednika Odbora i predsjednika države da se Odbor i održi, odnosno da javnost dobije sve relevantne informacije od načelnika Glavnog stožera general-pukovnika Tihomira Kundid. I na kraju, da se krene u proces izglasavanja u Hrvatskom saboru.

Znači vi očekujete da će se general Kundid ovoga puta pojaviti?

Ja se iskreno nadam da će se pojaviti, ali to ne ovisi o generalu Kundidu nego o predsjedniku države koji mu je zadnji puta izdao naredbu da ne smije ići, to jest izdao mu je naredbu da mora biti kod njega u Uredu čime ga je spriječio da ode na Saborski odbor.

Sada ćemo vidjeti šta će biti u ponedjeljak. Ovoga puta je i službeni sam Odbor, znači jedna trećina članova Saborskog odbora za obranu potpisala je te je upućen službeni poziv od strane Saborskog odbora. To tijelo, koje je u političkom smislu puno snažnije od samog Ureda predsjednika, sad poziva načelnika Glavnog stožera pa ćemo vidjeti hoće li se ponovno umiješati predsjednik i opstruirati rad najvećeg zakonodavnog tijela – Hrvatskog sabora.

Šta će bit ako se general Kundid opet ne pojavi?

Opet ćemo vjerojatno imati isti scenarij, jer nema nikakvog razloga da politiziramo u tom Odboru. Jednostavno, njegov dolazak bi depolitizirao temu odlaska u misiju i opet bismo imali situaciju kakvu smo gledali jučer. A to je da će četiri politička savjetnika Zorana Milanovića doći zajedno s predsjednikom Saborskog odbora i pokušati na sve moguće načine opstruirati rad upravo tog Saborskog odbora.

Vi to neće slušati? Napustit ćete sjednicu?

Ja to neću slušati, nisam htio ni onda, neću sigurno ni ubuduće.

Sad iz Ureda predsjednika kažu da general nije došao da ga se ne bi koristilo u političke svrhe?

To je čista laž, manipulacija i kako sam već rekao nekoliko puta, polako nedostaje diplomatskog rječnika kako bi se s njima moglo razgovarati. Rekao bih, da budem korektan, govore neistinu i manipuliraju. Ali oni i bezlično lažu. Jer i Kotromanović je vodio kao ministar načelnika Glavnog stožera na niz svojih aktivnosti. I naravno, Hranj je bio supredsjedatelj Odbora za nabavku Rafalea. Nekoliko puta je bio na Saborskom odboru za obranu koji je njegov matični odbor. A gdje bi dalje trebao biti načelnik Glavnog stožera nego na saborskom odboru?

Podsjećam, načelnik Glavnog stožera bio je i na zadnjem Saborskom odboru koji je tada bio zatvoren za javnost, a kada smo obrazlagali nabavu besposadnih i bespilotnih letjelica za potrebe Oružanih snaga.Tada je za tu odluku i cijeli Odbor jednoglasno glasao, a upravo ju je obrazložio sam general-pukovnik Kundid iz perspektive, potrebe i zahtjeva Oružanih snaga, kao i sigurnosne situacije u kojoj se nalazimo.

A poslije toga je načelnik Glavnog stožera imao primjedbu od strane predsjednika zbog čega je branio nabavku besposadnih letjelica jer iz njegove perspektive, kao predsjednika države, to Hrvatskoj i Oružanim snagama ne treba. Postavljam pitanje, hoćemo li poslušati i uvažiti strategiju vojnika i vojske kako ćemo i u kojemu smjeru razvijati naše Oružane snage ili ćemo slušati nekoga tko o tome ništa ne zna.

Jeste li se možda čuli u međuvremenu s generalom Kundidom i što kaže ako jeste?

Da. S generalon Kundidom sam u stalnoj komunikaciji i koordinaciji. Načelnik i ja zajedno radimo na osnaživanju i jačanju Oružanih snaga. Mogu reći da je general Kundid odličan suradnik s kojim sam u ovih deset mjeseci, koliko sam u MORH-u i njegovih oko sedam kao načelnika GS OSRH, uspio razviti projekte ključne za razvoj Oružanih snaga.

Za razliku od nekih prije s kojima sam surađivao, ali na svu sreću – samo par mjeseci. Taj je isti načelnik Glavnog stožera, koji nije trebao biti politiziran, sada dužnosnik u SDP-u. Naravno, govorim o admiralu Hranju, bivšem načelniku Glavnog stožera.

Što general kaže? Mislite da je njemu neugodno zbog ovakve situacije?

Naravno da mu je neugodno. I trebalo bi prvenstveno biti neugodno Uredu predsjednika i samom predsjedniku, jer dovodi u neugodnu situaciju časnog hrvatskog branitelja koji je od samih početka devedesetih godina branio Hrvatsku diljem ratišta, čije je ratni put potpuno častan.

I to ga dovodi netko tko nije bio dana u Domovinskom ratu, netko tko je mogao biti u Domovinskom ratu, a nije. Sada taj isti čovjek doslovno mobingira načelnika Glavnog stožera, a samim time i cijele Oružane snage, prenosi Teleskop.hr.

Foto:MORH

Najnovije

Šipić najavio donošenje strateškog Zakona o demografskoj obnovi

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić najavio je da će Vladi i Hrvatskom saboru predložiti donošenje strateškog Zakona o demografskoj obnovi, koji bi mogao...

Jonjić u prepunoj dvorani u Zagrebu govorio o komunističkim zločinima

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić održao je predavanje o krivotvorenju hrvatske povijesti u 20. stoljeću.   ''Na predavanju u zgradi Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, u prepunoj...

Tomislavgrad: Braniteljskoj populaciji prezentirani resursi koje nude “veteranski centri”

Uprava za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije danas je organizira prezentaciju „veteranskih centara“. Prezentacija je održana u prijepodnevnim satima u...

Obilježena 34. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda u Sinju

U Sinju je u četvrtak održana svečanost u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade, obilježavajući 34. obljetnicu ustrojavanja Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora...

“Gornji horizonti”: Hoće li se dolina Neretve pretvoriti u pustinju?

Realizacija projekta Gornji Horizonti doslovno bi značila ubojstvo rijeke Neretve.   Vlada RS-a donijela je, odluku kojom daje garanciju bh. entiteta Republike Srpske za kreditno zaduženje...