Ponedjeljak, 25. studenoga 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Melem za zdravlje: Evo što trebate znati o Omega-3 masnim kiselinama

Konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama u sklopu uravnotežene prehrane poboljšava raznovrsnost crijevne flore, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Nottinghamu.

Riječ je o dosad najvažnijem istraživanju kada je posrijedi odnos između omega-3 kiselina i sastava crijevnoga mikrobioma, pišu francuski mediji.

Da bi to dokazali britanski su znanstvenici angažirali 876 ispitanica srednje i starije životne dobi testirajući utjecaj omega-3 kiselina na raznolikost i količinu dobrih bakterija u njihovu probavnom traktu.

Višestruka korist

Ustanovili su da je crijevni mikrobiom kod žena koje su konzumirale više namirnica s omega-3 kiselinama bio raznolikiji. To su povezali s većom dobrobiti za zdravlje, osobito kada je posrijedi sprečavanje razvoja dijabetesa, pretilosti i upalnih bolesti probavnog trakta poput kolitisa ili Crohnove bolesti.

Pojasnili su da se crijevni mikrobiom odnosi na crijevne bakterije i gljivice koje žive u crijevima. Ranije se govorilo o crijevnoj flori, a danas je to naziv za bakterijske populacije koje žive u crijevima.

Populacija crijevnih bakterija uključuje nekoliko desetaka milijarda mikroorganizama koji se sastoje od najmanje 1000 različitih poznatih vrsta bakterija. One sadrže više od tri milijuna gena (broj 150 puta veći od broja vlastitih ljudskih gena). Crijevne bakterije u ljudskome organizmu mogu težiti i dva kilograma. Jedna trećina ih je identična kod većine ljudi, no dvije su trećine jedinstvene. Crijevne su bakterije u crijevima poput naše osobne iskaznice.

Omega-3 masne kiseline, kako su ranije pokazala brojna istraživanja imaju blagotvoran utjecaj i na razne druge bolesti, među kojima su rezistentnost na inzulin kod dijabetičara, hipertenzija, artroza, tromboza, neke vrste karcinoma te smanjenje kognitivnih sposobnosti. 

Bakterije smanjuju i opasnost od pretilosti

“Otkrili smo i da u organizmu osoba koje konzumiraju više namirnica s omega-3 kiselinama ima više određenih bakterija koje povezujemo s manjom sklonošću upalama i manjim rizikom od pretilosti”, rekla je dr. Cristina Menni s londonskog King’s Collegea, koja je sudjelovala u studiji.

“Dodatnim istraživanjem smo ustanovili da je povišena razina omega-3 kiselina u krvi povezana s postojanjem molekule N-karbamil-glutamata u crijevnome mikrobiomu, a ona smanjuje oksidativni stres crijeva. Vjerujemo da su za to zaslužne omega-3 masne kiseline koje potiču bakterije na proizvodnju spomenute supstancije”, zaključila je dr. Menni.

Osim u sardinama, lososu, ribljem ulju, omega-3 masnih kiselina ima u plodovima mora, biljnim uljima, žitaricama i u orašastom voću.

Z.K.

Najnovije

Visoki dužnosnik iz Poljske otkrio shemu pranja novca u Ukrajini

Visoki europski dužnosnik upozorio je na tu shemu, otkrivši da je čak polovica financijske pomoći koja stigne Ukrajini pronevjerena. Eksplozivne optužbe iznio je bivši...

Tajnim letovima vraćaju ilegalne migrante u Hrvatsku, postat ćemo europski hot spot ako se ne probudimo

Gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj napisao je na svom facebook profilu kako jedne dnevne novine na naslovnici donose priču o tajnim...

25. studenoga 1991. Ernestinovo (Osijek) – 11 neprijateljskih tenkova u napadu na selo

Tragediju sela Ernestinovo kod Osijeka donosimo na današnji dan iz razloga jer se pad sela poklapa sa zločinima u Vukovaru i Ovčari pa se...

Biblijska poruka 25. 11. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Najveći dar – vlastiti život

Lk 21,1-4     Kad Isus pogleda, vidje kako bogataši bacaju u riznicu svoje darove. A ugleda i neku ubogu udovicu kako baca onamo dva novčića....

Živite kao da će uvijek biti mir, ali kupujte konzerve

Kad govorimo o pustom (balkanskom) naoružavanju, nužno je prisjetiti se najvećeg lovca među predsjednicima i njegove glasovite (lovačke…): „Živimo kao da će sto godina...