Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Migranti ozbiljno posvađali talijansku ljevicu

Ovih dana je izazvao buru reakcija zahtjev koji je pristigao talijanskoj vladi lijevog centra od novoizabranog načelnika Lampeduze, otočića u predsoblju Europe (kandidat iz vladine opcije). Naime, il sindaco (načelnik) je zatražio zatvaranje hotspot centra radi toga što “Tunežani prave probleme na otoku.”

No, njegova stranka ga je izričito optužila za agitaciju i terorizam, unatoč činjenici da su stanovnici  Lampeduze glasali za svog načelnika poznavajući njegova lijevičarska uvjerenja od kad se uključio u politiku i koja, obećao je, neće mjenjati.

Za RaiNews 24 je izjavio :”Tražim potporu vlade kako bismo živjeli spokojno, trenutno ne živimo. Ja nisam agitator ni terorist, ja sam ideološki ljevičar. Gostoljubivi smo i ostat ćemo, međutim kada se promjene pravila civiliziranog života, treba uvesti reda. Ovo je problem civiliziranog suživota. Nakon procesa identifikacije, migranti su slobodni šetati ulicama, a to nije dobro.”

Nova polemika se dodaje na opću klimu umora u Italiji nakon što je samo 20% migranata preusmejreno iz Italije nadalje (28% iz Grčke), (foto) dok istovremeno ne prestaje val osoba koje, sa svim raspoloživim sredstvima, odluče migrirati unatoč tome što blijedi san o Europi kao kontinentu mira i solidarnosti.

Od 2011 do danas preko 2,5 milijuna  migranata je prešlo Mediteran, u najvećoj većini preko Grčke i Italije.

Prema službenim podatcima Unhcr u  2016. godini su u te dvije zemlje Mediterana ušle  361.678  osoba, a u udarnoj 2015. godini čak milijun osoba je stiglo preko grčkih i talijanskih primorskih regija. 216.000 a 2014., 60.000 tisuća 2013. i 22 tisuće 2012. godine.

O 1 sječnja do  31 kolovoza 2017 u Italiju su ušle 98.988 osobe, što je ujedno i prvi period kojim se bilježi pad iskrcaja u odnosu na isti period 2016. kada su se iskrcale 115.075 osoba (-14%).

Ako gledamo koje su zemlje porijekla migranata ove godine –  Nigerija  (18% ili 16.600 osoba), Guineja (9,5%, 8.800 osoba), Bangladeš (9,4%, 8.700 osoba) i Obala Slonovače (8,8%, 8.200 osoba). Slijede Mali i Eritreja.

U odnosu na 2016 jedna nova zemlja porijekla je Bangladeš, i to baš zanimljiv za razumijevanje naravi migrantskog vala prema Europi.

Među 8.700 bangladeških migranata koji su pristigli u 2017. na talijanske obale, velik je broj osoba se vozio avionom preko Dubaija i Istanbula u Tripoli koristeći specijalizirane agencijske usluge, a zatim u Libiji se ukrcalo u nekontrolirane brodove za Italiju.

U Italiju pristižu najviše muškarci (74%), a maloljetnici bez pratnje su 15% od ukupnog broja. (izvor web lenius.it)

B.M.

 

 

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...