Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Novom sisačkom trgu ime 120. brigade iz Domovinskog rata „Ban Toma Bakač“…(FOTO)

Na poticaj sisačke Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120. brigade “Ban Toma Bakač” te odlukom sisačkog Gradskog vijeća, novouređeni prostor između Autobusnog kolodvora i Frankopanske ulice dobio je naziv te ratne brigade iz Domovinskog rata.

Novi sisački trg smješten između autobusnog kolodvora i Frankopanske ulice nosi ime 120. brigade Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“. Ploču s nazivom novog trga na današnjoj svečanosti otkrili su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, brigadni general u miru Vlado Hodalj i Barbara Pažur kći poginulog pripadnika brigade Josipa Pažura.

U prisutnosti članova obitelji poginulih pripadnika 120. brigade i brojnih pripadnika 120. brigade, na ratni put 120. brigade podsjetio je brigadni general u miru i predsjednik UHBDR 120. brigade Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“ Vlado Hodalj, koji je tom prilikom naglasio kako neprestano treba ponavljati istinu o obrani Siska u Domovinskom ratu, u kojoj su sudjelovale brojne postrojbe, ponajprije radi poginulih branitelja.

Nakon minute tišine za 27 poginulih pripadnike brigade te ostale poginule hrvatske branitelje, general Hodalj je podsjetio na ratni put brigade od utemeljenja 1. rujna 1991. do 15. srpnja 1992. godine, kada je pripojena Operativnoj zoni Zagreb, odnosno 57. brigadi Hrvatske vojske.

Brigada, kroz koju je prošlo oko 2500 branitelja, odigrala je važnu ulogu u obrani Siska i Hrvatske na položajima u Poli, Komarevu, Mošćenici, Rakovom polju, Farkašiću i drugima, pa je višekratno odlikovana, a njeni pripadnici unaprjeđivani.

“Nažalost, uloga 120. brigade se još uvijek umanjuje, a istina prešućuje. Riječ sve češće dobivaju ratni statisti”, rekao je Hodalj te zahvalio Gradskom vijeću i gradonačelnici uz napomenu da su pripadnici brigade ponosni što trg nosi ime njihove postrojbe.

– Više od 2500 građana Siska u sastavu 120. brigade branilo je grad, pri tome je poginulo 27 branitelja. Pripadnici brigade držali su obrambene položaje od Pole do Komareva, Novog Sela, Novog Pračna, Mošćenice do Vurota i Bresta, rekao je Vlado Hodalj te istaknuo kako za razliku od nekih drugih, pripadnici 120. brigade nikada nisu i neće umanjivati niti prisvajati tuđe zasluge.

– Pripadnici 120. brigade bili su Siščani različitih nacionalnosti i profesija, ljudi koji su voljeli svoj grad. Novi gradski trg nosi ime Trg 120. brigade Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“ i to je samo jedan od načina na koji odajemo počast njezinim pripadnicima, ali i potičemo nove generacije Siščana da u svoj život ugrađuju domoljublje, čovjekoljublje i zajedništvo, koje je krasilo i pripadnike 120. brigade, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, donosi sisak.hr.

A.K.

Najnovije

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....