Utorak, 24. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Saborski zastupnici izglasali povjerenje Vladi…Oporba nije uspjela skupiti dovoljno ruku za rušenje vlade…

– Saborski zastupnici izglasali su u subotu rano ujutro, nakon burne cjelodnevne rasprave, povjerenje Vladi premijera Andreja Plenkovića, kao i povjerenje ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić .

Raspravu o povjerenju Vladi inicirao je 31 oporbeni zastupnika nakon što se premijer Plenković nije odazvao pozivu da dođe u Sabor i odgovori na pitanja o slučaju Agrokor.

Nakon cjelodnevne maratonske i na trenutke vrlo burne rasprave, koja je trajala do ponoći, Sabor je sa 78 glasova iskazao povjerenje Vladi, dok je za opoziv Vlade glasovalo 59 zastupnika.

Za pokretanje postupka opoziva Vlade prikupili su 31 potpis, od čega 19 SDP-ovih, a 12 zastupnika iz drugih oporbenih stranaka. Stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, Neovisni za Hrvatsku, nije potpisala zahtjev za opoziv.

– Maske su pale, vlada je ostala bez ijednog odgovora, ovo je ortačka vlada i to je sada posve jasno. Nastavljamo borbu, inzistirat ćemo na istini i na posebnom istražnom povjerenstvu samo za Lex Agrokor. – rekao je Bernardić.

Utvrđen je kvorum, nakon čega je uslijedilo glasanje. S 59 zastupnika za i 78 protiv, Vladi je izglasano povjerenje i nastavlja svoj rad.

Protiv opoziva ministrici Murganić bilo je također 78 zastupnika, a za opoziv njih 49.

Po Poslovniku, kada Sabor odbije prijedlog za iskazivanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga inicirali ne mogu isti zahtjev podnijeti prije nego istekne šest mjeseci od podnošenja prijedloga.

Zastupnici su većinom glasova podržali i polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna i primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2017.

Prihvatili su i izvještaj premijera Plenkovića sa sastanka Europskog vijeća održanog 20. i 21. listopada u Bruxellesu.

Na prijedlog saborskog Mandatno-imunitetnoig povjerenstva, većinom glasova odbili su skinuti imunitet Mostovom zastupniku Vlahi Orepiću sukladno uobičajenoj praksi budući da se radi o privatnoj tužbi, dok su za zamjenu SDP-ovg zastupnika Ivana Klarina koji je svoj mandat stavio u mirovanje podržali predloženu Mariju Alfirev.H

G.S.

Najnovije

Kakvoga predsjednika žele branitelji?

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatski branitelji, kao ključni akteri Domovinskog rata, često imaju specifična očekivanja od predsjednika Hrvatske, oblikovana iskustvima iz rata i poslijeratne...

Nakon Like, Slavonije i Herceg Bosne, Hrvati napuštaju i Primorje!

Nekada vrlo popularno malo ribarsko mjesto između Omišlja i Malinske, u mirnoj uvali gdje su brojne šetnice i šljunčane plaže te krajolik submediteranske šume...

Širokobriježani masovno bojkotiraju predizborne skupove HDZ-a

Kako se približava dan lokalnih izbora u BiH( 6.listopad 2024.godine), tako se i zahuktava i i predizborna kampanja političkih stranaka u Širokom Brijegu.   Vodeća, najjača...

Biblijska poruka 24. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko je Isusova rodbina?

Lk 8,19-21   Majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje...