Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Stravičan požar hara Los Angelesom: Kalifornijski muzej Getty preživio požar

Centar Getty, jedan od najbogatijih muzeja na svijetu, preživio je požar koji hara Los Angelesom zahvaljujući ultramodernm planu za izvanredna stanja koji se primjenjuje i u slučaju potresa.

Više od 5700 vatrogasaca borilo se sa šest golemih i nekoliko manjih požara koji su izbili u ponedjeljak. Na evakuaciju je bilo prisiljeno više od 200.000 ljudi.

Dizajn zgrade i plan razvijen u suradnji s osiguravajućim društvima radi zaštite vrijedne zbirke umjetnina, sačuvao je remekdjela poput “Proljeća” Edouarda Moneta koji je muzej 2014. platio 65 milijuna dolara.

Kada su se oblaci dima ranije ovoga tjedna nadvili nad kompleks, napredni sustav za filtriranje zraka istisnuo je zrak iz zgrada, pa je dim teže ulazio u unutarnje prostore, rekla je Linda Somerville, pomoćnica direktora za osiguranje i upravljanje rizicima u Zakladi J.Paul Getty koja upravlja centrom i njegovom imovinom vrijednom dvanaest milijardi dolara.

Muzej ima vlastite spremnike s vodom i izgrađen je kaskadno kako bi se vatrena stihija što duže držala podalje.

“Zahvaljujući tim zaštitnim obručima i alarmnom sustavu možemo sami natapati padinu, zatvoriti ulaze i spriječiti da dim i krhotine ulaze u zgrade”, pojasnila je Somerville.

Centar Getty, otvoren 1997., cijelu godinu radi i na zaštiti od potresa. Umjetnička djela i izložbene vitrine leže na sustavima koji apsorbiraju podrhtavanja tla. Stručnjaci koji obnavljaju umjetnine u konzervatorskim laboratorijima brinu se da su, u slučaju potresa, sva umjetnička djela pričvršćena za stabilnu podlogu.

“Sve je u svakom trenutku pričvršćeno”, rekla je Somerville.Autor-Hina

A.K.

Najnovije

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....